Évértékelő nem csak borászoknak

két folyó közt

Év elején fontosnak tartom, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökeként megálljak egy pillanatra, számba vegyem a tavalyi év kihívásait, eredményeit, számot adjak az olvasóknak a 2023-ban elvégzett munkáról és a 2024-ben előttünk álló feladatokról - nyilatkozta Frittmann János. 

 

  Mindazok a kihívások, melyekkel a mindennapi feladataink végzése mellett szembe kellet nézni, így a koronavírus járvány „utóhatásai”, az ukrajnai háború okozta globális sokk és annak hazai hatásai, az energiaválság, a világszintű inflációs veszély, a környezetváltozás következményei és a hulladékgazdálkodási szabályok mind kihatással voltak a szőlő-bor ágazat idei évére.

Azt gondolom, hogy a fenti felsorolás jól mutatja, hogy számos olyan problémára kell nekünk, akik a szőlő-bor ágazatban és az ágazatért dolgozunk, válaszokat találni, melyek jóval túlmutatnak a mindennapok feladatain. De vallom, hogy a legnehezebb pillanatokban sem szabad csak a nehézségekre, a problémákra koncentrálni, fontos, hogy hittel és bizakodva végezzük szakmai munkánkat és bár akkor sem lesz könnyű, de így képesek leszünk eredményeket elérni.

Kérem engedjék meg, hogy a következőkben kiemeljek néhányat az elvégzett feladataink közül:

A tavalyi évben tisztújítás zajlott a hegyközségi rendszerben. Az alulról építkező küldötti érdekképviseleten alapuló köztestületi rendszerünk tisztújítási folyamatának befejezését jelentette az a HNT Tanácsülés, amely a május 30-án választotta meg új tisztségviselőit. Az országos szőlész-borász szakmai önkormányzat Tisztújító Tanácsülésén a jelen lévő 21 szőlész és 21 borász küldött titkos szavazás keretében döntött a HNT alapszabályában meghatározott érdekképviseleti tisztségviselők személyéről. Ezt követően június 6-án tartotta ünnepi alakuló ülését a HNT elnöksége, melyen részt vett és ünnepi köszöntőt mondott Dr. Nagy István agrárminiszter.

2023-ban számos változás történt az ágazatot érintő jogszabályokban is, melyek közül a két legmeghatározóbb a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvény (Hktv.), valamint szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény (a továbbiakban: bortörvény) módosítása. A benyújtott törvénytervezetek szövege többszöri és széles körű egyeztetést követően az Elnökség, a hegyközségek, hegybírók és az ágazat szereplőinek bevonásával alakult ki. A HNT több szakmai javaslatát is beépítette az agrártárca. Kezdeményezésünkre például megoldás született az osztatlan közös tulajdonban álló földterületek telepítési engedélyezésére, valamint a hagyatéki eljárással érintett ültetvények nyilvántartásba vételére.

Szintén a HNT kezdeményezésére tavaly 1,6 milliárd forintos keretösszeget biztosított az agrártárca a krízislepárlás meghirdetésével a borpiaci stabilitás és a zavartalan szüret elősegítése érdekében. Az elhúzódó és szigorú uniós eljárásrend ellenére 32 833 hl vörös és rozé OEM bor krízislepárlása megtörtént. A HNT közigazgatási rendszere ismét megmutatta, hogy a hegybírói ügyintézés gyorsan és ügyfélbarát módon kezelte a hegyközségi tagok krízislepárlásban történő részvételét megalapozó igazolásokat.

Május 17-én és 18-án Budapesten rendezte meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a 42. Országos Borversenyt. Az ország mind a 22 borvidékéről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára.

A 2023. évi Országos Borverseny egyben egy nagyobb szakmaközi vállalásunk előkészítését is jelenti. Az idei OBV egy még nagyobb szabású promóciós program minőségi kiválasztási rendszerének alapját képezi. Az Ágazati Stratégiában megfogalmazott egységes kiválasztási rendszer elvével összhangban, az Országos Borverseny súlya is átértékelődött. 2017-től ugyanis a HNT által szervezett kül- és belpiaci promóciós eseményeken bemutatkozó borászatok kiválasztásának alapjává vált.

Az országos szőlész-borász szakmai önkormányzat célkitűzései között szerepel a kulturált és minőségi borfogyasztás népszerűsítése. Az elmúlt évek során számos kampányt indítottunk és megmutattuk, hogy a borok világát felfedezni önmagában is izgalmas. Kampányaink tervezése során azzal a jelenséggel is szembe kellett néznünk, hogy a borfogyasztás csökkenése nem egyszerűen ágazati probléma, hanem társadalmi jelenség. Ennek okai között meghatározó a fiatalabb generációk idősebbektől eltérő ízlése és elvárásai. Ez volt a kiinduló pontja a nyáron induló Keverd és Kóstold! kampányunknak, amelyet a 42. Országos Borverseny díjkiosztó gáláján mutattunk be a szakmai közönségnek. résztvevők, borászatok körében.  A nyári kampány sikerét követően indítottuk útjára a téli kampányt és mindkét kampány esetében úgy döntöttünk, hogy a fogyasztók körében népszerűsítjük a borkoktélokat. Ingyenesen elérhető receptekkel, videókkal ösztönözve őket az italok otthoni elkészítésére.

És végül, de nem utolsósorban a 2023. év egyik legnagyobb kihívása! A hulladékgazdálkodási szabályok, az EPR-DRS ágazatra gyakorolt hatásaira adott válaszok, lehetőségek kidolgozása. Úgy gondolom, az egyik legnagyobb érdemünk az volt ebben a kérdésben, hogy meg tudtuk értetni azokkal, akik befolyással voltak, vannak a rendszer kialakítására, működtetésére, hogy a piacon lévő alkoholos italok között a bor speciális terméknek számít a minősítési rendszere, a tradicionális és sokszínű csomagolása miatt, ami más területekre nem jellemző. Kiemelkedően fontos feladatunk volt ez szakmai egyeztetéseink során, mivel azt tapasztaltuk, hogy a jogalkotás során nem voltak figyelemmel az ágazat sajátosságaira, ezzel veszélyeztetve az egész szakma jövőjét.

És hogy ezt a kiemelt jelentőségű 2023. évi feladatunkat miért hagytam az évértékelés végére?!

Ennek az a legfontosabb oka, hogy ezt a feladatot annak kiemelt jelentősége miatt 2024-ben továbbra is prioritásként kezeli a HNT.

Számos szakmai feladat áll előttünk az idei évben is. Így például a közigazgatási, a piacszervezési, a marketing feladatok, a borpromóciós rendezvények.

Ezek közül kiemelném az ágazat versenyképességének növelését, melyhez elsősorban versenyképes ültetvényekre van szükség minőség és mennyiség szempontjából is.

A versenyképesség növelése érdekében a borászatok részéről kiemelten fontos feladat az márkaépítés, azaz néhány fajtánk elfogadtatása a világpiacon, amelyek felefelé tudják húzni az ágazatot.

A HNT különböző piacszervezési intézkedésekkel tudja támogatni ezeket a folyamatokat.

Az idei évben további két jelentős program indítását tervezzük.

A HNT elkötelezett a XXI. századi kommunikáció mellett a fogyasztók irányában, ezért bízom benne, hogy a hamarosan élesben elinduló, az AM-HNT-NÉBIH együttműködésben az EU által előírt tápérték jelölési szabályokra létrehozott informatikai szolgáltatás (ismertebb néven e-címke) megelégedettségre ad majd okot a hegyközségi tagok körében.

Az ágazat tekintetében az elektronikus közigazgatásban való előrelépés szükségét senki sem vitatja. Ennek egyik mérföldköve kell, hogy legyen az e-Pincekönyv rendszer. Azonban egy ilyen rendszer indításakor elsődleges szempont a biztonság, a biztonságos ügyfélazonosítás, az adatbiztonság és a dokumentumok hitelességét biztosító rendszer. Mindent megteszünk, hogy az idei évben csakis ezekkel a garanciákkal kerüljön bevezetésre a program.

Rendezvényeink közül pedig kiemelném a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustráját az Országos Borversenyt, melyet idén május 14. és 15. között immáron 43. alkalommal rendezünk meg, a díjkiosztó gálára pedig június 27-én kerül sor.

Fontos számunkra az is, hogy az idei évben az ágazat szereplői folyamatosan kapjanak információkat az őket érintő aktuális kérdésekről. Így 2024-ben HNT hírlevele, weboldala és közösségi média felületei mellett a hegyközségi tagok, az ágazati irányítás és a tudományos élet szereplői, az oktatási intézmények hallgatói közvetlenül a Borászati Füzetek nyomtatott példányaiból értesülhetnek majd az ágazat legfontosabb híreiről, hiszen a HNT elnöksége döntése értelmében 2500 nyomtatott példányt juttatunk el közvetlenül a címzetteknek.

Célunk, hogy minden elvégzett és folyamatban lévő feladatunkról folyamatosan tájékoztassuk tagságunkat és az ágazat hírei iránt érdeklődőket.

Úgy vélem, hogy a HNT elnökeként büszke lehetek arra a munkára, melyet a küldöttek, az elnökség tagjai, a titkárság munkatársai és a hegybíró munkatársak a főtitkár irányításával a tavalyi évben végeztek a szőlő-bor ágazat érdekében.

Természtesen mindig mindent lehet még jobban csinálni! De biztosan állítom, hogy mi folyamatosan arra törekszünk, hogy még jobb, még eredményesebb megoldásokkal segítsük az ágazat sikerességét. Hiszen az Elnökség minden tagja és a küldöttek, mi mindannyian az ágazat szereplői is vagyunk, így közvetlen közelről, a „saját bőrünkön” tapasztaljuk az ágazat mindenkori helyzetét.

Számítok Önökre, hiszen a hegyközségi rendszer mi vagyunk mindannyian. Javaslataikkal, észrevételeikkel segítsék az ágazat sikeressége érdekében végzett munkánkat 2024-ben is.

forrás: hnt.hu
fotó: Frittman Borászat fb oldal 

További híreink

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Kiskunmajsa

2024. 04. 11.

Folytatódnak a fejlesztések Bács-Kiskunban 

Csaknem félszáz fejlesztési beruházás támogatói szerződését írták alá 12 milliárd forint értékben csütörtökön Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumának keretében. Az eseményen elhangzott: a napokban döntés született arról, hogy újabb 8,5 milliárd forint pályázati forrás érkezik a vármegyébe. 

2024. 04. 11.

[ Kiskunmajsa ]

2024. 04. 10.

Újabb települések nyertek fejlesztési forrást

Útfejlesztésre és az egészségügyi, szociális alapszolgáltatások fejlesztésére nyertek támogatást Bács-Kiskun vármegyei települések a TOP Plusz program keretében. 

2024. 04. 10.

Design by WEBORIGO