Értékesek

Vármegyénk értékei két folyó közt

Hét új elemmel gazdagodott a Bács- Kiskun Vármegyei Értéktár. Szellemi örökség, munkásság, építmény és egy Grúziából származó eljárás is a gyűjtemény része lett. 

A Bács- Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság keddi ülésén hat település hét értékének felvételéről döntött. 

Hajósról Schőn Mária munkássága került be az értéktárba. A hajósi helytörténeti kutató "A hajósi táj története a sváb földrajzi nevekben" című, legújabb könyve májusban került a nagyközönség elé. 

 

Ugyancsak az értéktárba került Tarjányi József kiskunfélegyházi lakos felterjesztése alapján a Félegyházi Őskereszt. A mívesen faragott késő barokk stílusú kőkereszt 1799-ben készült, a közutak mentén felállított, máig megmaradt szakrális emlékekből a városban a legkorábbi. 

 

Jászszentlászló mától két új vármegyei értékkel büszkélkedhet: az egyik Nagy Péter és fiai által alkalmazott borkészítés: Grúziában több ezer éve úgynevezett qvevrik-ben (kvivrékben) erjesztik a bort. Ezek olykor hatalmas, égetett agyag amforák, amelyeket lezárva beásnak a földbe. Nagy Péterék ezt a több mint nyolcezer éves eljárást alkalmazzák. 

 

Szunyi Sándor tárogatófúvóka-készítő szaktudása és tevékenysége is az értéktár része lett. A tárogató tipikusan magyar hangszerként ismert eszköz, mely a Hungarikumok Gyűjteményébe is bekerült. Kimondottan tárogató fúvókát nem lehet kapni az üzletekben, mivel egyedi megmunkálást igényel. Hazánkban két ember készít fúvókákat, közülük az egyik a jászszentlászlói Szunyi Sándor, aki egyedi, a modern eszközöket is igénybe vevő új technológiát alkalmaz a fúvókakészítés során. 

 

Kecelről a Dr. Bárth János által szerkesztett Kecel története és néprajza című monográfia is a vármegyei értéktárat gyarapítja. Ez a mű a megye egy jelentős településének történetét tudománytörténetileg is korszakalkotó módon és máig érvényes módszerrel bemutató történeti-néprajzi szemléletű kiadvány.

 

Kiskunmajsáról Járitz Józsa alföldi festészete került a vármegyei értéktárba. A festőnő egyedülálló, az egész XX. századot átívelő életművet hozott létre. Megmaradt alkotásai jelentős részét a kiskunmajsai Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény őrzi, ahol szeptember 30-ig még megtekinthető a műveit bemutató kiállítás. 

 

Vármegyei értékké nyilvánította a Bizottság a kecskeméti Városháza épületét is, amely 1893 és 1897 között épült. A kecskeméti Városháza a magyar szecesszió gyöngyszeme, Kecskemét egyik leghíresebb épülete, teljeskörű felújítása idén fejeződött be. 

 

A bizottság keddi döntése után 322 eleme van a vármegyei értéktárnak.

További híreink

Soltvadkert

2023. 12. 07.

Trappista sörös az év szaloncukra 

  Soltvadkert igazán irigylésre méltó város. Országosan is egyedülálló értékei vannak, és ezek között vitathatatlan zászlóvivő a Szent Korona Cukrászda, hiszen termékei, fagylaltjai, süteményei és kézműves csokoládéi verhetetlenek.       

2023. 12. 07.

[ Soltvadkert ]

2023. 12. 06.

„Szuperál” az új szennyvíztelep Csengődön

Több évtizedes probléma oldódott meg az új csengődi szennyvíztelep átadásával, amely a jelenlegi három település mellett további háztartásokat és vállalkozásokat is kiszolgálhat majd a jövőben.

2023. 12. 06.

2023. 12. 05.

Megmentették a beruházást: átadták a felújított konyhát Csengődön

Egy elveszettnek tűnt beruházást sikerült megmentenie a csengődi önkormányzatnak: megújult a helyi közétkeztetést ellátó konyha, amely egyben étteremként, sőt konferenciateremként is funkcionál.  

2023. 12. 05.

2023. 12. 04.

Családi Mikulás ünnepség a Megyeházán

Megérkezett a Mikulás Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatához, ahol nem csak a dolgozók, hanem gyermekeik is kaptak ajándékot. 

2023. 12. 04.

Kalocsa

2023. 12. 02.

Jókénykodott a Magyar Pálinka Lovagrend

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere az összefogás semmihez sem hasonlítható, példaértékű mintájának nevezte a lovagrend tagjainak idei találkozóját, melynek Kalocsa adott otthont.  A Kék Madár Egyesület javára történő adománygyűjtés során közel hárommillió forintot adtak át Lakatos György alapítványának, akik a kalocsai kórház gyermekosztályán ápolt és sérült gyermekek gyógykezelésének támogatását is felvállalták. Az adományokat gyógyszerekre, eszközök beszerzésére és a beteg gyermekeket ápoló családok támogatására használják. Dr. Mészáros István kanonok, prépost celebrálta a misét a Szent István király templomban, a pálinka ünnepének tiszteletére.  A Magyar Pálinka Lovagrend mint minden évben, most is felszenteltette az év pálinkáját. Idén a madarasi Lakatos Márton pálinkája kapta a megtisztelő címet. 

2023. 12. 02.

[ Kalocsa ]

Kaskantyú

2023. 12. 01.

Önkormányzati temető infrastrukturális fejlesztése - Kaskantyú

Kaskantyú Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Magyar Falu Program Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése – 2022 című, MFP-ÖTIF/2022. kódszámú pályázaton melynek eredményeként 5 999 060 Ft-ból az Önkormányzati fenntartású temetőben parkoló kialakítása, parkosítása című projektet tudta megvalósítani. 

2023. 12. 01.

[ Kaskantyú ]

Design by WEBORIGO