Erre vezet majd az M9-es Bács-Kiskunban: kezdődhet a tervezés

Aláírták az M9-es gyorsforgalmi út 51-es számú (Dusnok) és az 53-as számú (Tompa) főút közötti szakasz tervezésére szóló szerződést. Az új szakasz - tehermentesítve az M0-át - közvetlen kapcsolatot biztosít majd a Duna-Tisza köze és Dunántúl térségei között.  

Az 51-54. főutak közötti szakaszon már a 2010-es években megkezdődött a kivitelezés, s azóta napirenden van az új, déli határhoz közelebb lévő kelet-nyugati tengely fejlesztése. Az akkor megkezdett projekthez képest a jelen beruházás körülbelül hatszor akkora szakaszt érint, ami nem csak ezt az új tengelyt fejleszti, hanem a határmenti kapcsolatokat is. 

 

A tervezett beruházás a korábban megépült Szent László Duna-hidat is magába foglaló M9 folytatásaként az 51-es főúttól Dusnok és Sükösd térségéből indulva halad Nemesnádudvar és Érsekhalma között. Jánoshalma térségében kettéválik, egyik ágon kelet-nyugat irányban Kisszállás térségében eléri az 53-as főutat, a másik ágon pedig dél felé fordul és Kisszállás közelében az 55-ös főutat keresztezi, ahonnan tovább haladva éri el Tompát. 

 

Az új nyomvonalon tervezett 60 kilométeres 2x2 sávos leállósáv nélküli gyorsforgalmi úton 8 darab külön szintű csomópontot, komplex pihenőhelyet alakítanak ki. Emellett a mezőgazdasági ingatlanok megközelítéséhez párhuzamos földutak is szerepelnek a tervekben, továbbá felújításra kerül az 53-as főút Kiskunhalas és az 55-ös főút között található szakasza is. 

 

A fejlesztés célja Magyarország hagyományos Budapest központú sugaras úthálózatának oldása a kelet-nyugati irányú tengely kiépítésével, illetve közvetlen kapcsolat biztosítása a Duna-Tisza köze és Dunántúl térségei között. Hosszútávon kitűzött cél a Balkán és Nyugat-Európa közötti tranzitforgalom gyors biztonságos levezetése. 

 

A tervezési feladat nyertese az Unitef-Tura-Terv-Utiber konzorcium, a végleges kiviteli tervek 2027. II. félévben várhatóak. Ezt követően kormányzati döntés alapján kerülhet sor a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzés indítására, amellyel részben egy időben zajlik a területszerzési és terület előkészítési folyamat. A konzorcium a feladatot nettó 5,99 milliárd forintért végzi.

 

 

Az ünnepélyes szerződésaláíráson részt vett Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium Útépítésekért felelős helyettes államtitkára, Bányai Gábor és Zsigó Róbert országgyűlési képviselők, Szórádi Róbert, az UNITEF'83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója, Adrovitz Miklós, a TURA-Terv Mérnökiroda Kft. ügyvezetője és Vass Gábor az UTIBER Közúti Beruházó Kft. tervezési igazgatója. 

További híreink

Tiszakécske

2024. 07. 26.

Csobbanjon Bács- Kiskunban sorozat

VIDEÓ - A Kerekdombi Termálfürdőt és annak különlegességeit is bemutatjuk.

2024. 07. 26.

[ Tiszakécske ]

Hajós

2024. 07. 24.

Értéktár sorozat: Hajósi Barokk Kastély - VIDEÓ

A vármegyei értéktár részét képező Hajósi Barokk Kastély művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból az Alföld egyik legjelentősebb épülete.

2024. 07. 24.

[ Hajós ]

2024. 07. 23.

Lomilottó, KerekKocka, bűnmegelőzés: újra lehet pályázni önkormányzati jógyakorlatokkal 

Folytatódik a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program, amelynek célja, hogy feltérképezze és ismertté tegye a települési jógyakorlatokat. A több minisztérium által is támogatott pályázat nyertesei pénzjutalomban is részesülnek. 

2024. 07. 23.

Lakitelek

2024. 07. 18.

Mártózzon meg a Tőserdőben - Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat

VIDEÓ - Tősfürdő mellett a Holt-Tiszában is megmártózhatunk. Sőt, a Lakitelekhez tartozó népszerű üdülőterület még ennél is többet kínál. 

2024. 07. 18.

[ Lakitelek ]

Érsekhalma

2024. 07. 17.

Épületenergetikai fejlesztés Érsekhalma településen - projektindítás

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergiai fejlesztés Érsekhalma településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00043). A projekt keretében 65,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból három központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2024. 07. 17.

[ Érsekhalma ]

Kiskunfélegyháza

2024. 07. 17.

Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat II.

VIDEÓ - A Bács-Kiskun fürdőit és strandjait bemutató sorozatunk következő helyszíne a Félegyházi Termál Parkfürdő. 

2024. 07. 17.

[ Kiskunfélegyháza ]

Design by WEBORIGO