Erre vezet majd az M9-es Bács-Kiskunban: kezdődhet a tervezés

Aláírták az M9-es gyorsforgalmi út 51-es számú (Dusnok) és az 53-as számú (Tompa) főút közötti szakasz tervezésére szóló szerződést. Az új szakasz - tehermentesítve az M0-át - közvetlen kapcsolatot biztosít majd a Duna-Tisza köze és Dunántúl térségei között.  

Az 51-54. főutak közötti szakaszon már a 2010-es években megkezdődött a kivitelezés, s azóta napirenden van az új, déli határhoz közelebb lévő kelet-nyugati tengely fejlesztése. Az akkor megkezdett projekthez képest a jelen beruházás körülbelül hatszor akkora szakaszt érint, ami nem csak ezt az új tengelyt fejleszti, hanem a határmenti kapcsolatokat is. 

 

A tervezett beruházás a korábban megépült Szent László Duna-hidat is magába foglaló M9 folytatásaként az 51-es főúttól Dusnok és Sükösd térségéből indulva halad Nemesnádudvar és Érsekhalma között. Jánoshalma térségében kettéválik, egyik ágon kelet-nyugat irányban Kisszállás térségében eléri az 53-as főutat, a másik ágon pedig dél felé fordul és Kisszállás közelében az 55-ös főutat keresztezi, ahonnan tovább haladva éri el Tompát. 

 

Az új nyomvonalon tervezett 60 kilométeres 2x2 sávos leállósáv nélküli gyorsforgalmi úton 8 darab külön szintű csomópontot, komplex pihenőhelyet alakítanak ki. Emellett a mezőgazdasági ingatlanok megközelítéséhez párhuzamos földutak is szerepelnek a tervekben, továbbá felújításra kerül az 53-as főút Kiskunhalas és az 55-ös főút között található szakasza is. 

 

A fejlesztés célja Magyarország hagyományos Budapest központú sugaras úthálózatának oldása a kelet-nyugati irányú tengely kiépítésével, illetve közvetlen kapcsolat biztosítása a Duna-Tisza köze és Dunántúl térségei között. Hosszútávon kitűzött cél a Balkán és Nyugat-Európa közötti tranzitforgalom gyors biztonságos levezetése. 

 

A tervezési feladat nyertese az Unitef-Tura-Terv-Utiber konzorcium, a végleges kiviteli tervek 2027. II. félévben várhatóak. Ezt követően kormányzati döntés alapján kerülhet sor a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzés indítására, amellyel részben egy időben zajlik a területszerzési és terület előkészítési folyamat. A konzorcium a feladatot nettó 5,99 milliárd forintért végzi.

 

 

Az ünnepélyes szerződésaláíráson részt vett Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium Útépítésekért felelős helyettes államtitkára, Bányai Gábor és Zsigó Róbert országgyűlési képviselők, Szórádi Róbert, az UNITEF'83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója, Adrovitz Miklós, a TURA-Terv Mérnökiroda Kft. ügyvezetője és Vass Gábor az UTIBER Közúti Beruházó Kft. tervezési igazgatója. 

További híreink

2024. 06. 11.

Járható út

Két újabb hidat adtak át,  M44 gyorsforgalmi út Kecskemát-Szentkirály szakaszán.

2024. 06. 11.

2024. 06. 10.

Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

2024. 06. 10.

2024. 06. 10.

Választás 2024- vármegyei közgyűlés

Hatvan százalékot meghaladó részvételi arány mellett zajlott a tegnapi vármegyei közgyűlési választás. A huszonhárom megszerezhető mandátum négy párt osztozott. 

2024. 06. 10.

2024. 06. 07.

Június 9. – a választás napja

2024. június 9-ére tűzte ki Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választását. A Nemzeti Választási Bizottság pedig ugyanerre a napra tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását. A közös eljárásban megrendezésre kerülő választások napján reggel 6 és este 19 óra között lehet szavazni az érvényes személyi okmányok felmutatását és a névjegyzék aláírását követően.

2024. 06. 07.

2024. 06. 06.

Orbán Viktor a Tomori Pál-híd átadásán: Dél-Magyarország jelentősége felértékelődik

A Kalocsát Pakssal összekötő új híd egy összetett, átgondolt, hosszú távra szóló országfejlesztési, országépítési terv része - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tomori Pál-híd átadásán csütörtökön Kalocsán.

2024. 06. 06.

2024. 06. 06.

Erre vezet majd az M9-es Bács-Kiskunban: kezdődhet a tervezés

Aláírták az M9-es gyorsforgalmi út 51-es számú (Dusnok) és az 53-as számú (Tompa) főút közötti szakasz tervezésére szóló szerződést. Az új szakasz - tehermentesítve az M0-át - közvetlen kapcsolatot biztosít majd a Duna-Tisza köze és Dunántúl térségei között.  

2024. 06. 06.

Design by WEBORIGO