ENERGIATAKARÉKOSSÁGI LEHETŐSÉGEK OTTHONAINKBAN

Vármegyénk értékei
A Magyarországon évente felhasznált áram közel harmadát háztartásaink fogyasztják el.

A Magyarországon évente felhasznált áram közel harmadát háztartásaink fogyasztják el. E hatalmas fogyasztás mérsékléséért tehát kizárólag mi magunk tehetünk.
Mennyit fogyasztanak a háztartási berendezések?
Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mely háztartási berendezéseink fogyasztják a legtöbb áramot. Természetesen ez sok tényezőtől függ, nem mindegy, hogy gáz, vagy villanytűzhelyünk van-e, hogy mivel melegítjük a vizet és persze az sem, hogy hányan élünk a házban, hiszen az elektronikus eszközök korában már az sem elhanyagolható szempont, hogy hányan töltenek otthon mobiltelefont.

Az alábbi néhány adatot azonban célszerű ismernünk:
- a legnagyobb energiafelvételre messze a villanytűzhelyeknek van szükségük, de mivel azok nem működnek egész nap, a legtöbb háztartásban a hűtőgépek és fagyasztószekrények, valamint - ha vannak - a villany-bojlerek fogyasztják a legtöbb áramot egy nap alatt;
- szinte valamennyi kényelmet fokozó berendezés többletenergiát igényel, így pl. a porszívózás összességében kevesebb áramfogyasztással jár, mint az automata takarítógép használata;
- a háztartási gépek energiafelvételének nagyságát nagyon erőteljesen befolyásolja a gép életkora: minél öregebb egy gép, annál nagyobb fogyasztásra kell számítani;
- a szórakoztató-elektronikai eszközök esetében akár 10%-nyi eltérés is lehet a teljesen kikapcsolt és az alvó (stand-by) állapot fogyasztása között -, természetesen utóbbi rovására.

Honnan tudhatom, hogy a kiszemelt berendezés környezetbarát- e? Segít az energiacímke!
Az energiatakarékosság érdekében célszerű a pénztárcánk és az igényeinek szerint a legjobb energiafogyasztású háztartási berendezést választani, amelynek eldöntésében az energiacímke ad segítséget.
A címkén a színes nyilak szimbolizálják az energiaosztályokat:
az A+++ a legjobb, G a legrosszabb energiahatékonyságú készülék.
A piktogramok mellett található értékek pedig az adott készülék éves energiafelhasználását és egyéb jellemzőit jelentik. Hűtőgépeknél és mosógépeknél feltüntetik a gyártók a zajkibocsátást és a kapacitást, amely a hűtőgépeknél a mélyhűtőtér nélküli térfogatot, mosógépeknél pedig a szárazruha töltet mennyiségét (kg) jelenti. Mosógépeknél és mosogatógépeknél természetesen elmaradhatatlan információ a vízfogyasztás, a mosogatógépeknél emellett a szárítási hatékonyság és a terítékszám is feltüntetésre kerül. Bortárolóknál a behelyezhető palackok számával egészül ki a címke.


Hogyan mérsékeljük háztartásunk áramfogyasztását, ha nincsen pénzünk új berendezésre? Mindennapi tippek!
- Az első és legfontosabb: csak olyan háztartási berendezést használjunk, amire valóban szükségünk van. A ruha szárítógép nélkül is megszárad, a morzsákat asztali porszívó nélkül is csak egy mozdulat lesöpörni, de a heti egyszeri porszívózás sem biztos, hogy akkora áldozat, amelynek kiváltásáért takarítógépet érdemes vennünk. Gondoljuk végig, hogy mire van TÉNYLEG szükségünk, és amire nem, azt felejtsük el!
- Kapcsoljuk ki elektronikai eszközeinket, az alvó üzemmód nem klímabarát! Laptopok esetében az alvó üzemmódnál a hibernálás is kedvezőbb. Ebben az esetben kicsit többet kell majd várnunk az indításnál, ám az alvó üzemmódhoz hasonlóan indításnál a korábbi állapot áll vissza.
- Mossunk 30 fokon! A mai mosószerek tökéletesen tisztítanak alacsony hőfokon is, a mosógép viszont a melegítéshez használja a legtöbb energiát!
- Csak kihűtött ételt tegyünk a hűtőszekrénybe!
- Főzésnél figyeljünk oda, hogy amikor csak lehet, használjunk fedőt, és lehetőleg minél kevesebb főzőlapot használjunk!
- Pénzbe kerül ugyan, de mégsem akkora nagy beruházás:
váltsunk LED-izzókra: akár 90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos izzóknál és akár 25 ezer óráig is működnek!
- Falfelületek festésénél világos színeket használjunk, a szobában ne a nagy csillárizzót égessük, hanem kicsi világító pontokként több lámpát használjunk, lehetőleg LED-eket!
 

További híreink

Kunadacs

2024. 05. 17.

Bács-Kiskun motívumvilága -Kunadacsi övveret

A vármegyei értékmentő munka egyik büszkesége az a Motívumos könyv, melyben igyekeztünk megmutatni az ősi mintáktól, egészen napjainkig használatos motívumokat. Mindennapjainkban köszönhetnek vissza akár egy bútordarabon, ékszerben, mézeskalácsban, bőrdíszműveken, edényzeten, vagy egy-egy ruhakölteményben, melyből a nagyközönség is láthatott tizenegy csodálatos minta kollekciót már.   A motívumos könyvet forgatva feltárulnak előttünk gazdag kultúránk csodálatos hagyatékai. Ezekből szemezgetünk hétről hétre, hogy Önök is megismerjék, és rácsodálkozzanak talán éppen a saját településük csodáira.  

2024. 05. 17.

[ Kunadacs ]

Ballószög

2024. 05. 16.

Lezajlott a vármegye nemzeti értékei ifjúsági vetélkedő

2024. május 13-án hétfőn tartotta Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata a „Nemzeti értékek versenye 2024” ifjúsági vetélkedő döntőjét Ballószögön a Faluházban.

2024. 05. 16.

[ Ballószög ]

2024. 05. 16.

Német népviseletre pályázhatnak

Az önkormányzat támogatni kívánja 2024-ben is a teljes autentikus magyarországi német (lehetőleg bácskai) népviselet, illetve a viselet egy vagy több elemének megvásárlását.

2024. 05. 16.

Kiskőrös

2024. 05. 13.

Népünnepély felsőfokon

Az Év Emlékhelye lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum. Ez a történelminek is nevezhető ünnepi program is részét képezte a Kiskőrösi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztiválnak. Annál is inkább, mert itt, a helyszínen adta át Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a különleges elismerést dr. Filus Erika múzeumigazgatónak és Domonyi László polgármesternek.  

2024. 05. 13.

[ Kiskőrös ]

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Design by WEBORIGO