Ugyan idén a több napon át tömegeket vonzó uszódi Gubbantós Népművészeti Fesztivál elmaradt, azonban helyette, a hagyományteremtés szándékával július 25-én, szombaton rendezzük meg az Első Uszódi Ételek Napját. A járványveszély miatt kevesebb résztvevővel megtartható esemény célja, hogy a Vörös Zoltánné Proczka Erzsébet tanítónő által írt, a község önkormányzata által kiadott és minden háztartásba eljuttatott Uszód- A messzeségbe vesző múlt című könyvében szereplő, a régi paraszti étkezési kultúra részét képező ételeket népszerűsítsük és mint hagyományt, megőrizzék az utókornak – tájékoztatta portálunkat a helyszínen Bedi Gyula polgármester.
Az esemény előkészületei közé tartozott: a főzni szándékozók előzetesen a szervezőkkel egyeztettek, hogy minél több étel készüljön, senki ne főzze ugyanazt.
A helyszínen nem volt lehetőség főzésre, így mindenki otthon készítette el, mint kiderült, egyesek számos előfőzés után a Boldizsár Emlékház szabadtéri pavilonjának szépen felterített asztalain feltálalt ételt és süteményt.
Az étkek közül néhány - különösen a régmúltba veszettek - ismeretlenül, mégis kellemesen hatottak az ízlelőbimbókra, hiszen a főzéstudomány évszázadok alatt kiérlelt fogásai azt bizonyították: az egykori vidéki, szerényebb körülmények között élő emberek találékonysága és leleménye is kellett ahhoz, hogy a viszonylag egyszerű alapanyagokból kihozzák a legjobbat.
A több mint 20 fajta étel közül meg lehetett kóstolni például a táskalevest és túrósrétest , a füstölt húst jószágrépával, a tejes borsólevest, krumpli levest, kukoricamálét, krumplis kekszet, vékony pitét, krumplispogácsát és még sorolhatnánk.
A helyi hagyományok iránt elkötelezett Vörös Zoltánné Poroszka Erzsébet részletesen is elmondta, amit a színvonalas, 194 oldalas, számos fotóval illusztrált könyvében mások mellett az ételekről alaposabban is kifejtett. (A vele készült interjú itt tekinthető meg.)
Bedi Gyula polgármester az egyes főzőknek emlékéremmel is elismerte, megköszönte azt a munkát, kísérletező kedvet, a hagyományok iránti tiszteletet, amelyek nélkül az első rangos esemény nem jöhetett volna létre.
A kóstolásra kitett ételek fogyasztása közben persze megindult a beszélgetés, receptcsere, egy-egy régi történet, a gyerekkori emlék felidézése.
Ugyan ezen a napon délután, szintén a Boldizsár Emlékházban az Uszód Település Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében, a Cinka Panna Cigány Színház és a Romano Glaszo (Emberi Hang) Népzenei Együttes részvételével tartottak előadást. A műsorban a magyarországi cigány népdalok mellett román, balkán, orosz, spanyol cigány népdalok is felcsendültek.
Dunavecse
2024. 03. 28.
2024. 03. 28.
[ Dunavecse ]
Foktő
2024. 03. 27.
2024. 03. 27.
[ Foktő ]
2024. 03. 21.
2024. 03. 21.
2024. 03. 20.
2024. 03. 20.
Kunpeszér
2024. 03. 19.
2024. 03. 19.
[ Kunpeszér ]
2024. 03. 18.
2024. 03. 18.