ELSŐ ALKALOMMAL RENDEZTÉK MEG A KISTÉRSÉGI POLGÁRMESTEREK TALÁLKOZÓJÁT

15 település első emberét várták a rendezvényre

 

Kaskantyún tartotta idei első ülését a Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás, mely esemény a Kistérségi Polgármesterek Találkozójával folytatódott. Ez utóbbi eseményre minden kistérségi polgármester meghívást kapott, aki 2006 óta gyakorolj(t)a ezt a tisztséget.

Tizenöt település: Akasztó, Bócsa, Császártöltés, Csengőd, Fülöpszállás, Imrehegy, Izsák, Kaskantyú, Kecel, Kiskőrös, Páhi, Soltszentimre, Soltvadkert, Tabdi, Tázlár polgármestereit várták az eseményre.

Az alkalmat Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is megtisztelte jelenlétével.

A találkozó kezdetén Újházi Zsolt, Kaskantyú polgármestere elmondta, hogy nagy boldogság számára, hogy ez a nap ilyen formában jöhetett létre. Hozzátette, Kaskantyún korábban még sohasem volt ilyen nagyszabású kistérségi rendezvény. Azt is elmesélte, hogy a jelenlegi Polgármesteri Hivatal épülete mindig központi szerepet játszott a falu életében, korábban postahivatalként, iskolaként, tornateremként, sőt szolgálati lakásként is funkcionált.

Újházi Zsolt köszöntő beszédét követően Domonyi László polgármester, a Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulási Tanács elnöke is köszöntötte a megjelenteket. Háláját fejezte ki Kaskantyú településnek, amiért lehetőséget biztosítottak arra, hogy itt rendezhessék meg az első Kistérségi Polgármesterek Találkozóját. Örömét és köszönetét fejezte ki a regnáló polgármestereknek is, amiért elfogadták meghívásukat.

A köszöntőket követően Újházi Zsolt, Domonyi László és Font Sándor országgyűlési képviselő minden polgármestert megajándékozott egy emléklappal.

Majd Font Sándor országgyűlési képviselő vette át a szót, aki elmondta, hogy minden településsel szoros kapcsolatot ápol, egyedül Császártöltés nem tartozik és korábban sem tartozott a körzetébe. Kiemelte, hogy csak azokkal a településekkel lehet és tudnak együtt dolgozni, akiknek célja és jövőképe van. Hangsúlyozta, hogy Magyarország történetében a kistelepülések még sosem kaptak annyi anyagi forrást, mint az utóbbi 6-8 évben. Több olyan kistelepülés is van, ahol az utóbbi időben nőtt a lakosok lélekszáma, a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv is. Régóta forszírozták, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a kistelepülésekre.

Beszámolt a főútvonalak fejlesztéséről is térségünkben. Elmondta, hogy 2022-ben két ütemben fog megvalósulni Kaskantyún a főútvonal felújítás a Magyar Közút saját fejlesztésében, továbbá a Magyar Falu programnak köszönhetően. Az év második felében valósul majd meg a belterületi út javítása a településen. Kitért arra is, hogy a Soltszentimrénél kimaradt néhány kilométeres szakasz is felújításra kerül ebben az évben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem lesz olyan alsóbbrendű út a térségben, ami nem került felújításra. Az 54-es út Bócsa-Jakabszállás közötti szakaszának felújítása márciusban, továbbá az 52-es út felújítása is sorra kerül, melynek felújítása közel 1,5 évre elnyúlhat majd.

Domonyi László egy ajándékcsomaggal is megköszönte Újházi Zsoltnak a vendéglátást.

A találkozó után átadták a „Széchenyi 2020 Befektetés a Jövőbe” program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a „TOP 3.1.1-15-BK1-2016-00002” azonosító számú „Fenntartható közlekedésfejlesztés Kaskantyún” című pályázati projektnek köszönhetően megépült buszfordulót és buszvárót is.

A rendezvény közös ebéddel, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Domonyi László, a Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulási Tanács elnöke így értékelte a mai napot:

- Az év első kistérségi ülését tartottuk, mely mindig a költségvetésről szól. Oláhné Baksa Katalin gazdasági vezetővel közösen állítottuk össze a költségvetést és ezt terjesztettük elő a kistérségi polgármesterek elé. A költségvetés elfogadása, illetve a középtávú tervezés elfogadása volt kistérségi ülésünk mai fő témája. Szintén ma délelőtt, első alkalommal került megrendezésre a Kistérségi Polgármesterek Találkozója is. Kicsit sajnálom, hogy csak most, hiszen ezt már korábban meg kellett volna tennünk, azonban most ért be a gondolat, hogy mindezt meg is valósítsuk. 2006-tól 2022- ig határozta meg a Polgármesterek Tanácsa az időpontot. Természetesen az összes kollégát meghívtuk. Egy emléklappal kedveskedtünk nekik, illetve a volt kollégáknak is, emléket állítva annak, hogy e napon összegyűltünk itt. Nagyon jó érzés velük találkozni, együtt beszélgetni. Nagyon nagy öröm, hogy sokan eljöttek. Az egykori polgármester kollégák azt kérték, hogy ezt ismételjük meg. A regnáló polgármesterekkel meg fogom beszélni, hogy ezt igen is minden évben tegyük meg ezután is. Hogy milyen időpontban, ezt majd közösen döntjük el.

További híreink

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Kiskunmajsa

2024. 04. 11.

Folytatódnak a fejlesztések Bács-Kiskunban 

Csaknem félszáz fejlesztési beruházás támogatói szerződését írták alá 12 milliárd forint értékben csütörtökön Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumának keretében. Az eseményen elhangzott: a napokban döntés született arról, hogy újabb 8,5 milliárd forint pályázati forrás érkezik a vármegyébe. 

2024. 04. 11.

[ Kiskunmajsa ]

2024. 04. 10.

Újabb települések nyertek fejlesztési forrást

Útfejlesztésre és az egészségügyi, szociális alapszolgáltatások fejlesztésére nyertek támogatást Bács-Kiskun vármegyei települések a TOP Plusz program keretében. 

2024. 04. 10.

Design by WEBORIGO