Elindul a közvilágítás fejlesztés Kiskőrösön

gazdaságfejlesztés

Tegnap délután, a Városháza dísztermében tartották a soron következő májusi képviselő-testületi ülést Kiskőrösön. A városatyák 25 napirendi pontban döntöttek, így az ülés a késő délutáni órákig eltartott. 

Ba Edit, a 8. számú választókerület nemrégiben megválasztott képviselője, a testületi ülés elején tette le esküjét, majd  átvette megbízólevelét. Dr. Ba Mariann, a Helyi Választási Bizottság elnöke részletesen beszámolt az időközi választás eredményéről, majd Domonyi László polgármester virágcsokorral köszöntötte az újonnan megválasztott képviselő asszonyt az Ügyrendi-és Összeférhetetlenségi Bizottságban és eredményes munkát kívánt neki - számolt be a VIRA.hu.

 

A következő napirendi pont a háziorvosok, házi gyermekorvosok és fogorvosok szakmai tevékenységének ellátásáról szólt. Aszódiné Nedró Éva ismertette, hogy jelenleg 6 háziorvosi, 3 házi gyermekorvosi, 3 felnőtt fogorvosi és 2 gyermek fogorvosi praxis működik a városban. Két körzet (2-3. számú) betöltetlen, ahol helyettesítéssel történik a körzethez tartozó lakosság ellátása. A következő adatokat emelte ki: 23 259 beteget vizsgáltak meg a házi gyermekorvosok, rendelőn kívül pedig közel 1 500 gyermeket. Dr. Gínál Judit gyermekorvos tájékoztatójából kiderül, hogy lényegesen több a látáshibás gyermek, mint az előző évben, melyet az okoseszközök használata okoz, továbbá ebből kifolyólag az alváshiányos is. Továbbra is nő a túlsúlyosok aránya és egyre több az ápolatlan fogú és lúdtalpas fiatal. A telemedicinális szolgáltatás ellenére is gyakori, hogy a rendelőben keresik fel a betegek orvosaikat. Radvánszky Éva beszámolójából az derül ki, hogy a felnőttek körében a magasvérnyomás, a cukorbetegség a szív és érrendszeri, a légzőszervi megbetegedések a leggyakoribbak, de nem csökken a daganatos megbetegedések száma sem. Aszódiné Nedró Éva tisztelettel köszönte meg az orvosok szakmai felkészültségét, akik évtizedek óta biztosítják a város lakosainak egészségi alapellátását.
A napirend kapcsán dr. Tüske László háziorvos elmondta, hogy az ügyeleti rendszerben jelentős változások lesznek október 1-től, melynek kapcsán június 8-án 11 órakor előadást tartanak majd a szakembereknek.

 

A következő napirendi pont a Kunság-Halas Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 2022. évi működéséről szólt, mely kapcsán Domonyi László elmondta, hogy jelentősen átalakul az országos hulladékszállítás rendje, melyet pár héten belül átszerveznek, hiszen üzemeltetését a MOL veszi át. Hat régiót jelöltek ki hulladékkezelés céljából, mely feladatellátás teljesen új szabályzattal fog működni. Bizonytalan, hogy a Kunság-Halast mennyire érinti majd, mely a Kőröskom Kft.-t is befolyásolhatja, hiszen a hulladékszállításban ők is részt vesznek. Azt is elárulta, hogy a MOL meg fogja változtatni a szelektív hulladékgyűjtést (alumínium, üveg, papír).

 

A Kiskőrös HTP 2022. évi szakmai tevékenységéről Nádasdi Gergely parancsnok készített beszámolót, aki szóbeli kiegészítést is tett tegnap. Elmondta, hogy 2022-ben is fontos volt számukra, hogy állományuk szakmai és fizikai állóképességét fejlesszék és hogy a szakmai, valamint sportversenyeken is jól szerepeljenek, akik kiváló eredményeket értek el. Előző évben 501 káreseményük volt, tehát 10%-os emelkedés volt tapasztalható. Kiskőrösön 119 tűzeset volt és 39 műszaki mentés az előző évben. Hozzátette, hogy a szabadtéri tüzekkel továbbra is küzdenek. Végül pedig köszönetet mondott a megyében egyedülálló kiskőrösi laktanyáért is.

 

A következő napirendi pont is egy beszámoló volt, mely során elhangzott, hogy a Kiskőrös Városi Polgárőr Egyesület és Kiskőrös Város Önkormányzata még 2017-ben kötöttek együttműködést a közbiztonság javítása a bűnüldözés elősegítése céljából. A beszámolót az elnök, Balogh István készítette el, amelyet egyhangúlag el is fogadtak a képviselők.

Kiskőrös Város 2022. évi költségvetésének teljesítéséről Molnár Éva, pénzügyi osztályvezető számolt be. Pénzügyileg stabilan tudta kezdeni a 2023-as évet az önkormányzat, mondta Domonyi László, majd hozzátette, abban bízik, hogy ez így is marad.

 

A Kőröskom és a Kőrösszolg Kft. előző évi tevékenységéről is készült beszámoló, melyet szintén Molnár Éva ismertetett. 2022 újra, egy összetett és kihívásokkal teli időszak volt. Árbevétel szempontjából fő tevékenyégük a magas és mélyépítési munkák kivitelezése településüzemeltetési és generálkivitelezés kapcsán, tudtuk meg Schäffer Tamás ügyvezetőtől. Aki azt is elmondta, hogy előző évben már beruházóként is meg kellett felelniük, hiszen a piaccsarnok kialakításának első üteme már teljesült. Mindemellett üzemeltetési feladataik is vannak szép számmal. Sok területen dolgoznak kollégáik, mely nem egyszerű feladat, hiszen mindennek gazdasági vonatkozásai is egyre embert próbálóbbak. Eszközállományukat továbbra is igyekeznek karbantartani, míg a munkavállalók jövedelmét 30%-kal emelték. A cég stabil lábakon kezdte meg idén a működését, azonban a hogyan továbbról fontos gondolkodniuk.
Nehéz éven van túl mind a két cég és az idei év még nehezebb lesz – tette hozzá Ungvári Ferenc képviselő, aki elmondta, hogy 33 éves tapasztalatát szeretné átadni a hatékonyság növelésével. Pohankovics András képviselő pedig létszám felülvizsgálatot javasolt és minőségi cserét, valamint felelős vezetőket az egyes szakterületek élére. Filus Tibor kérdésére Schäffer Tamás ügyvezető elmondta, hogy a Rónaszéki Fürdőben energiahatékonyság szempontjából végeztek olyan felújításokat, amitől megtakarítást várnak. Véghezvittek egy nagyon átfogó karbantartást és ezen túl kisebb volumenű felújításokat is csináltak, hogy a szolgáltatás színvonalán emelni tudjanak: felújították mind a két szaunát, lecserélték az infrakabint, átfogóan felújították a zuhanyzókat, a campingben is végeztek hasonló felújításokat. A költségek és a bevételek miatt szélesre nyílt az olló, ezért egy piackutatáson alapuló áremelést hajtottak végre. Ennek ellenére a fürdő nincs könnyű helyzetben, hiszen még így is csak nagyon magas költségeken tudják az intézményt működtetni. Nyáron rendezvény helyszínként is szeretnének bekapcsolódni a város vérkeringésébe, melyhez partnereiket már meg is találták.

 

További híreink

Nemesnádudvar

2023. 05. 31.

Nem szörnyeteg, óriásharcsa!

Első látásra akár szörnyeteg is lehetne ez az óriás harcsa amit a Nádudvari Tőzeges Tóban fogott Talabér Krisztián és barátai. Közösségi oldalukon akadtunk a szenzációs felvételre.   

2023. 05. 31.

[ Nemesnádudvar ]

Kerekegyháza

2023. 05. 31.

Nézzenek oda! Itt az utánpótlás ÉLŐ KAMERA

Különleges élményben lehet részünk, ha egy kicsit megállunk és követjük a kerekegyházi gólyacsalád életét. 

2023. 05. 31.

[ Kerekegyháza ]

Tataháza

2023. 05. 31.

Csapadékvíz elvezetés Tataházán

Tataháza Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-2.1.3-16 TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK felhívásra „Csapadékvíz elvezetés Tataházán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00041). A projekt keretében 160 000 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a település környezeti állapotának javítása.

2023. 05. 31.

[ Tataháza ]

Harta

2023. 05. 31.

Mini bölcsőde épült Hartán

Harta Nagyközség Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-1.4.1-19 BÖLCSŐDEI FÉRŐHELYEK KIALAKÍTÁSA, BŐVÍTÉSE felhívásra „Mini bölcsőde építése Hartán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-1.4.1-19-BK1-2019-00040). A projekt keretében 123 677 956 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél, egy korszerű, mai követelményeknek megfelelő egységes mini bölcsőde építése volt.

2023. 05. 31.

[ Harta ]

Érsekhalma

2023. 05. 31.

Energetikai felújítás Érsekhalma önkormányzatának épületein

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-3.2.1-16 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Energetikai felújítás Érsekhalma önkormányzatának épületein” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-16-BK1-2021-00103). A projekt keretében 49 935 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból, valamint 6 008 875 Ft TOP hazai társfinansszírozásból a fő cél, hogy a meglévő szolgáltatások magasabb színvonalon legyenek elérhetőek.

2023. 05. 31.

[ Érsekhalma ]

Mélykút

2023. 05. 31.

Árvereznék a mélykúti gyerekek javára

Hihetetlen, mégis igaz!  Több ezer, pontosan 2319 darab műanyag kupakból készítette el  Árpád Mária mélykúti könyvtáros Petőfi portréját. Két hét rekord idő alatt öltött, ha nem is alakot, de arcot a 200 éve született költő. 

2023. 05. 31.

[ Mélykút ]

Design by WEBORIGO