Elfogadták: így ösztönzik a foglalkoztatást Bács-Kiskunban

önkormányzat

A következő években 3,3 milliárd forint jut majd gazdaságfejlesztésre és foglalkozásösztönzésre Bács-Kiskunban – a projekt alapdokumentumát a mai közgyűlési ülésen fogadták el. 

Bács-Kiskun vármegye valamennyi munkáltatója és munkavállalója számára nagy kihívást jelent a folyamatosan változó munkaerőpiac. Ez hívta életre a „Bács-Kiskun megyei Paktum Plusz” című projektet, amely a TOP Plusz program keretében valósul meg 2027-ig, mintegy 3,3 milliárd forint támogatással. A vármegye egészére (a két megyei jogú városra, Kecskemétre is Bajára is) kiterjedő projekt fókuszában a 30 év feletti inaktívak, valamint az 50 év feletti regisztrált álláskeresők támogatása. 

A Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal és a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal konzorciuma a megvalósítás során épít a korábbi együttműködés tapasztalataira is, amely hozzájárult ahhoz, hogy a 2016-ban 8 százalékos vármegyei munkanélküliség mára tartósan 5 százalék alá mérséklődött. A vármegyei közgyűlés pénteki ülésén a képviselők elfogadták a „Bács-Kiskun vármegyei foglalkoztatás- és gazdaságfejlesztési együttműködés – Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Stratégia” című alapdokumentumot. 

A közgyűlés ezen kívül elfogadta a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2022-es évre vonatkozó gazdasági beszámolóját is. A társaság legfőbb feladata a vármegye területén lévő települési önkormányzatok fejlesztéseinek segítése előkészítési és projektmenedzsment tevékenységekkel a különböző pályázati felhívások alapján. A beszámoló szerint a BKMFÜ NKft. több mint 130 millió forint nettó árbevétel és több mint 254 millió forint támogatási bevétel mellett mintegy 48 millió forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi esztendőt.

A képviselők emellett többek között arról is döntöttek, hogy Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata – 2021 és 2022 után – 2023-ban is vállalja a falu- és tanyagondnoki képzés lebonyolítását azokkal a vármegyei önkormányzatokkal, amelyek részt kívánnak venni a képzés közös szervezésében. A képzésre a szolgáltatást fenntartónak kell bejelentenie a falugondnoki, tanyagondnoki munkakörben alkalmazott személyt.

További híreink

2023. 05. 28.

Boldog gyermeknapot, vármegyénk minden gyermekének!

,A gyermekek (...) homlokuk tiszta boltozatán a jövendőt hordozzák magukkal, a jövendőt, mely egyetlen értelme még ennek a világnak." Wass Albert gondolataival köszöntjük vármegyénk ifjúságát, gyermekeinket!  Kívánjuk, hogy egészségben és békességben válhassanak felnőtté, és alkotó tagjaivá a Hazának, vármegyénknek. 

2023. 05. 28.

Szeremle

2023. 05. 28.

Piros pünkösd napján új tartalmat kap az életünk

Hogy kinek mit jelent pünkösd, milyen módon engedi be életébe, azt ki-ki maga dönti el. Annyi bizonyos, hogy a kereszténység az egyház születésnapját ünnepli. A híres csíksomlyói búcsúra százezrek zarándokolnak a világ minden tájáról, a nyereg megtelik ünneplőbe öltözött zarándokokkal, ahogyan az idén is. Aki járt már ott, általában visszatér és mindig új tartalmat kap ott az életünk.

2023. 05. 28.

[ Szeremle ]

Dunatetétlen

2023. 05. 26.

Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Dunatetétlen község területén

Dunatetétlen Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-2.1.3-16 TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK felhívásra „Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Dunatetétlen község területén” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00061). A projekt keretében 112 854 213 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Dunatetétlen község területén.

2023. 05. 26.

[ Dunatetétlen ]

Harta

2023. 05. 26.

Indul a szezon! Még nem késő csatlakozni az újdonságokkal kecsegtető MyFarm-kertekhez.

Idén már gomba és feldolgozott kézműves élelmiszerek is az asztalunkra kerülhetnek amellett, hogy a szezonális vegyszermentes zöldségeket is házhoz szállítják nekünk a MyFarm zöldségkosár-közösségekből. 

2023. 05. 26.

[ Harta ]

Kalocsa

2023. 05. 26.

Összeállt a II. Pünkösdi Népművészeti Fesztivál programja

A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében, idén második alkalommal megvalósuló Pünkösdi Népművészeti Fesztivál program kínálatát néptáncosok felvonulása, népművészeti kézműves bemutatók és színpadi produkciók színesítik.

2023. 05. 26.

[ Kalocsa ]

Kiskunhalas

2023. 05. 26.

Díjugratás: Grass Masters I. forduló a pünkösdi hétvégén

Háromnapos, pünkösdi ünnepi lovasprogram következeik pénteken, szombaton és vasárnap a Hirling József Lovasparkban. Kiskunhalas ad helyet egy újszerű díjugrató versenysorozatnak, az úgynevezett Grass Master fordulóknak. A három fordulóból álló sorozatban a füves pályák mestereit keresik a díjugratók. A most hétvégi I. forduló versenyei naponta 8 órától késő délutánig tartanak. A lovasparkba ingyenes a belépés.

2023. 05. 26.

[ Kiskunhalas ]

Design by WEBORIGO