DUSNOK IS BEMUTATKOZOTT A MAGYAR FIUME-KIÁLLÍTÁS HORVÁTORSZÁGI MEGNYITÓJÁN

közügyek szabadidő
A kiállítás Fiumében szeptember 13-ig látogatható, így a városban nyaraló magyar turisták is megtekinthetik.

A kiállítás Fiumében szeptember 13-ig látogatható, így a városban nyaraló magyar turisták is megtekinthetik.
A horvátországi Fiumében július 12-én telt házzal nyitották meg A modern Fiume születése 1868–1918 című kiállítást, mely a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Rijekai Városi Múzeum közös szervezésében valósult meg. A kiállítás az Adria-parti város magyar korszakának történetét mutatja be 1868 és 1918 között. A több mint 200 műtárgyat bemutató tárlat fókuszában Fiume modernizációja, a tengeri kereskedelem, a gazdaság és turizmus fejlődése áll. A megnyitó hivatalos programját a dusnoki származású Tamaskó Eszter, a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektrátusának tanára vezette, akinek a szervezésben is nagy szerepe volt.
Tamaskó Eszter elmondta: a kiállítás azt mutatja be, hogy Fiume városa és kikötője hogyan fejlődött a Budapest–Fiume vasút, majd a magyar állami kikötőfejlesztés révén, és hogyan született meg a helyi kereskedő-vállalkozó polgársággal való szoros együttműködésben a modern kikötőváros., Magyarország zágrábi nagykövete mondott.
A kiállítás megnyitóján az Agrárminisztérium Hungarikum Bizottságának támogatásával magyar gasztronómiai bemutatókat, valamint zenei estet is szerveztek. A gasztronómián és a zenén keresztül megidézték a 20. század eleji pezsgő kikötőváros idilli mindennapjait, és ezzel a helyi lakosság is közelebb kerülhetett Magyarországhoz, és a magyar kultúrához, a hungarikumokhoz.
Tamaskó Eszter hozzátette: a megnyitó zenei programjában közreműködött a Trsati Városi Zenekar, este pedig a kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band szórakoztatta a résztvevőket. A gasztronómiai kínálatot a horvátországi magyarok és a magyarországi horvátok közösen mutatták be. A Vukovári Magyarok Egyesülete hagyományos módon, faszénen sütötte a kürtőskalácsot a lelkes közönségnek, mely igazi kuriózumnak számított, hiszen Horvátországban sehol nem kapható ez az édesség. A horvátországi Karancson található Szabó Pincészet borait is örömmel fogadták a helyiek.
Az egyik legnépszerűbb és legvidámabb stand a Dusnoki Horvát Nemzetiségi Önkormányzaté volt, melyet a szintén hungarikumnak számító kalocsai mintákkal dísztettek, és ahol magyar szalámit, dusnoki pálinkát és egyéb finomságokat kínáltak a fiumei horvátok nagy örömére.

További híreink

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

Ordas

2024. 04. 23.

Művelődési ház energetikai felújítása és zöldterület fejlesztése Ordason - projektindítás

Ordas Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Művelődési ház energetikai felújítása és zöldterület fejlesztése Ordason” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00030). A projekt keretében 59,49 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közösségi épület korszerűsítése.

2024. 04. 23.

[ Ordas ]

Drágszél

2024. 04. 22.

Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Drágszél Község Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00007). A projekt keretében 49,63 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a település művelődési házának energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 22.

[ Drágszél ]

2024. 04. 22.

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján. A mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget. 

2024. 04. 22.

Császártöltés, Érsekcsanád, 4+

2024. 04. 22.

Evezővel Bács-Kiskunban

Folytatódik a vármegye aktívturisztikai fejlesztése: a Vajas-fok és a Duna-völgyi-főcsatorna többnapos vízitúrákra is alkalmassá válik a jövőben.

2024. 04. 22.

[ Császártöltés , Érsekcsanád , Hajós , Kalocsa , Nemesnádudvar , Sükösd ]

2024. 04. 22.

A Kádár-kockák megmentése

Magyarország településein még ma is több mint 800 ezer Kádár-kocka áll.

2024. 04. 22.

Design by WEBORIGO