Csapadékvíz elvezetése és megtartása Kaskantyún - porjektzárás

klíma gazdaságfejlesztés TOP-fejlesztések

A pályázat eredményeként a problémás (belvízvédelmi készültséggel, „havaria” helyzettel érintett) helyek megszűntek, az immár összefüggő csatornahálózat képes a település érintett részeinek vízelvezetését ellátni.

Kaskantyú Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-2.1.3-16 települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések felhívásra „Csapadékvíz elvezetése és megtartása Kaskantyún” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00040). A 180 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból finanszírozott projekt fő célja a meglévő csapadékvíz hálózat fejlesztése, új csapadékvíz gyűjtő- és elvezető hálózattal való kiegészítése, valamint az összegyűjtött csapadékvizek vízvisszatartására alkalmas záportározó létesítése volt.

A pályázat eredményeként a problémás (belvízvédelmi készültséggel, „havaria” helyzettel érintett) helyek megszűntek, az immár összefüggő csatornahálózat képes a település érintett részeinek vízelvezetését ellátni.

A víztározó kialakításának célja volt, hogy a csapadékvíz nagyobb része a területen maradjon, visszatartásra és helyben történő hasznosításra kerüljön, ezáltal egyrészt csak a többletvizek elvezetése történjen meg, mely így kevésbé terheli a befogadót, másrészt a felszíni és a felszín alatti vízkészletek közötti gazdálkodás ezzel elősegíthető. 

Az összegyülekező csapadékvíz levezetése a Hunyadi utca közúti árokrendszerén keresztül valósul meg, az 1-0-0 jelű csapadékvíz elvezető csatornán keresztül, amely a belterületi szakaszon 674 méter hosszúságban burkolt, a külterületi szakaszon 470 méter hosszúságban földmedrű árkokként készült el. A csatorna összes hossza 1144 méter. A közúttal párhuzamosan húzódó, külterületi földmedrű szakasz füvesítésre került. A belterületről ide folyó csapadékvíz elvezetésének javítása miatt a projekt részét képezte a XVII/a számú kaskantyúi csatorna 5303 jelű közúti és a felhagyott kisvasút közötti szakaszának kotrása is.

A csatorna kotrásra került 833 m hosszú szakasza a község déli belvízveszélyes területeiről összegyülekező csapadékvíz és a külterületekről lefolyó csapadékvíz befogadója is egyben. A 2,6461 ha felületű tározótó a csatorna mellett elhelyezkedő, felhagyott agyagbánya területén került kialakításra.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

További információ kérhető: 

Újházi Zsolt, polgármester

70/605-1727

kaskantyupolgarmester@t-online.hu

www.kaskantyu.hu

További híreink

2023. 06. 08.

Medárd

Az egyik legismertebb népi hiedelem szerint ha Medárd napján esik, akkor negyven napig esni fog. Jelentős mennyiségű csapadékra a következő napokban is számítani kell: a katasztrófavédelem a vármegyéből az átlagosnál jóval több riasztást kapott. 

2023. 06. 08.

Kelebia

2023. 06. 07.

250 millió forintot kap Kelebia külterületi utak építésére

Negyedmilliárd forint kormányzati támogatást kapott a déli határ menti település külterületi utak fejlesztésére – tudatta Bányai Gábor kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője.

2023. 06. 07.

[ Kelebia ]

Tiszakécske

2023. 06. 06.

Egyre több a gyermek: új főzőkonyhát kell építeni Tiszakécskén

Egy 600 adagos új főzőkonyhát és egy több mint 140 férőhelyes étkezőt építenek Tiszakécskén. Korábban nem volt elegendő férőhely a gyermekek étkeztetésére – a TOP Plusz forrásból finanszírozott projektnek köszönhetően ez most megoldódik. 

2023. 06. 06.

[ Tiszakécske ]

Kiskunhalas

2023. 06. 06.

Befogadó játszótér épül a Sóstónál – további fejlesztésekre is pályáznak

Többfunkciós játszótér épülhet hónapokon belül a kiskunhalasi Sóstónál. A hírt Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő és Fülöp Róbert polgármester jelentették be. A Szerencsejáték Zrt. támogatja a 60 millió forintos beruházást. Már az ország több pontján működnek hasonló befogadó játszóterek, ahol ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játék élményén keresztül ismerhetik meg egymást.

2023. 06. 06.

[ Kiskunhalas ]

Bugac

2023. 06. 06.

Pásztorok és betyárok nyomában a Petőfi emlékév alkalmából

Hogyan éltek elődeink az egykori "Kecskeméti pusztákon" ?  Erre ad választ ez a néprajzi tárgyú séta.

2023. 06. 06.

[ Bugac ]

2023. 06. 05.

TOP Plusz: így vonzza a vállalkozásokat Tázlár

55 millió forint fejlesztési támogatást nyert el Tázlár önkormányzata a TOP Plusz programból. Az összeget egy új ipari terület kialakítására használják fel – az alacsony iparűzési adó mellett ezzel is ösztönözve a vállalkozásokat a betelepülésre. 

2023. 06. 05.

Design by WEBORIGO