

Ősi kun recept, a sós kalácsfélék táborát erősíti.Városokban kemencés változatát árulják. A sok kelt tészta között akad egy, ami annak ellené re, hogy ősi eledelünk, s talán mindközül a legízletesebb, annyira nem ismert. Ez a kemencében sült, hagyományosan készített, tejfölös-sós kalácsféleség megérdemli, hogy országos elismerést szerezzen magának. E termék neve: „Kemencés borjúkötél” amely elnevezés formájára utal.
HOZZÁVALÓK
60 dkg finomliszt
4,5 dl tej
só ízlés szerint
3 dkg élesztő
1 tk cukor
2 ek olaj
Öntet:
2 dl tejföl
juhtúró
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS
Az élesztőt a cukorral és kevés langyos tejjel felfuttatjuk. Egy tálba beletesszük a lisztet és egy csapott kiskanál sót. A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük, majd a maradék tejjel közepesen kemény tésztát dagasztunk. Amikor kész, beledolgozzuk az olajat. Letakarva duplájára kelesztjük, kb. 30 perc alatt. Ha megkelt, deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. 16 egyenlő részre elosztjuk. A lisztezett deszkán kb. 30 cm hosszú, ujjnyi vastag rudakra sodorjuk. A rudakat kettéhajtjuk, és összefonjuk. Mindegyiket megkenjük olajjal és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, szorosan egymás mellé. A tejfölbe teszünk 1 kiskanál sót és a borjúkötelekre öntjük, majd készre sütjük.
Forrás: Értéktár Kör, Kunszentmiklós
2025. 06. 06.
2025. 06. 06.
2025. 06. 05.
2025. 06. 05.
Csólyospálos
2025. 06. 04.
2025. 06. 04.
[ Csólyospálos ]
Császártöltés
2025. 06. 04.
2025. 06. 04.
[ Császártöltés ]
2025. 06. 04.
2025. 06. 04.
Kecskemét
2025. 06. 03.
2025. 06. 03.
[ Kecskemét ]