Belvízhelyzet

Szabolcs- Szatmár- Bereg megye északkeleti sarka, valamint Bács- Kiskun dunamenti sávja Magyarország belvízzel leginkább veszélyeztetett térsége. A tavalyi november- decembernél csapadékosabb év vége nem volt az utóbbi évtizedekben, emiatt is alakulhattak ki belvízfoltok. Az utóbbi évek aszályai azonban annyira kiszárították a talajt, hogy a mostani csapadékbőség sem tudta pótolni a hiányt. Belvízzel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az Alsó- Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságnak.

Az igazgatóság területén hány hektár áll vízben?

Felméréseink szerint a magas dunai vízszinteknek és a lehullott csapadékmennyiségeknek megfelelően igazgatóságunk működési területén több helyen kialakult belvízfolt, mintegy 3 000 ha-on. A vízborítások jelentős része mély fekvésű rét, legelő területeken jelent meg, de szántóföldeken is észlelhető. Az észlelt vízborítások mérete folyamatosan változik, az elmúlt napokban tapasztalt enyhébb időjárásnak, a Duna apadásának és a szélnek köszönhetően csökkenés figyelhető meg.

Kellett-e és milyen jellegű védekezést elrendelni?

A magas dunai vízszintek miatt megszűnt a Duna folyamba torkolló csatornákból történő gravitációs vízkivezetés lehetősége. A működési területen összegyülekezett, csatornákon lefolyó víz Dunába történő levezetése érdekében szükségessé vált a dunai, torkolati szivattyútelepeken védelmi fokozat elrendelése, a víz szivattyús üzem segítségével történő átemelése. Kunszentmiklós településen a belterületi szakasz mentesítése érdekében a Kunszentmiklósi szivattyútelepen szintén védelmi fokozat került elrendelésre (és a napokban már megszüntetésre).
A csatornákon történő vízkivezetést követően a lehetőségeknek megfelelő vízvisszatartásra törekszünk az esetlegesen fellépő száraz időszakra felkészülve.

Mi várható a következő napokban?

A Duna apadásával a betorkolló csatornák gravitációs vízkivezetési lehetősége helyreáll. Az apadás mértékének megfelelően a védelmi készültségek fokozatosan visszavonásra kerülnek a szivattyútelepeken.

Éveken át az aszály jelent komoly problémát, a mostani belvizes helyzet mennyiben javítja, javítja-e a talaj vízzel telítettségét?

A mögöttünk álló időszak igazgatóságunk területén kiemelten csapadékosnak bizonyult: novemberben 110 mm, decemberben 85 mm csapadékot regisztráltunk, ami mindkét hónapban az átlagos csapadékmennyiség mintegy kétszeresének felel meg. A kiadós esőzések hatására a talaj felső rétegeiben tározott vízkészlet jelentősen megnövekedett: a felszíntől számított 1 m vastagságú talajrétegben a talajvízzel való telítettsége közel 100%-os. A sekély víztükrű (átlagosan 6-7 m talpmélységű) talajvízszint-figyelő kutakban működési területünk északi és középső részén átlagosan 50 cm-t, a déli területeken átlagosan 30 cm-t emelkedett a talajvíz szintje. A mély talajvíztükörrel rendelkező területeken (az Illancs területén, valamint Kerekegyháza és Lajosmizse térségében) a felszínre hulló csapadék jellemzően még nem érte el a talajvíz szintjét, így ott a talajvízjárás továbbra is stagnálást mutat.

 

fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság

További híreink

Kiskőrös

2024. 05. 13.

Népünnepély felsőfokon

Az Év Emlékhelye lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum. Ez a történelminek is nevezhető ünnepi program is részét képezte a Kiskőrösi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztiválnak. Annál is inkább, mert itt, a helyszínen adta át Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a különleges elismerést dr. Filus Erika múzeumigazgatónak és Domonyi László polgármesternek.  

2024. 05. 13.

[ Kiskőrös ]

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Nemesnádudvar

2024. 05. 08.

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron. 

2024. 05. 08.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 05. 08.

Mintaberuházás: új ipari csarnokot avattak Ballószögön

Néhány hónap alatt szinte a földből nőtt ki Ballószögön az az ipari csarnok, amely a települési önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség országos szinten is mintaértékű együttműködése nyomán valósult meg. A 800 négyzetméteres, zéró károsanyag kibocsátással működő csarnok átadójára kedden került sor Ballószögön.  

2024. 05. 08.

Kömpöc, Nemesnádudvar, 1+

2024. 05. 06.

A településfejlesztés aranykora

Az elmúlt években 117 milliárd forint fejlesztési támogatás hasznosult Bács-Kiskunban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának koordinálásával minden településre jutott pályázati forrás. 

2024. 05. 06.

[ Kömpöc , Nemesnádudvar , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO