BÁTMONOSTOR JÁNOS VITÉZE

Fi200
Óriás alkotások születtek Bátmonostoron a János Vitéz nyomán. Látványos, ötletes és igen munkás szobrok a Petőfi 200 emlékév tiszteletére.

 

Petőfi Sándor egyik leghíresebb és legismertebb költeményét, a János vitézt, mindannyian sajátunknak érezzük, hiszen gyermekkorunk egyik legmeghatározóbb olvasmányélménye.

Most azonban nem a magyarórák elemző és összehasonlító szemszögéből közelítettük meg, hanem sokkal inkább a rajz, a festés, a fotózás vagy akár a modellezés / szobrászat színesen sokoldalú nézőpontjából.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára, alkotói pályázatot hirdettünk, mely minden korosztály számára nyitott volt. Változatos technikával készült alkotások érkeztek be a 3D nyomtatóval készülttől, a rajzon át egészen a papírmaséig.

A díjazott négy ifjú, kreatív alkotónk: Gál Luca Dóra, Gál Dorina, Gál Rozina és Gyarmati Ádám voltak.

Ádi alkotása hatalmas sikert aratott a közönség körében, annak kidolgozottságával, a munkaigényes folyamatba fektetett órák számvalá, és a részletgazdag kivitelezésével.

A fiú, a Bajai Szent László ÁMK Gimnázium 7. osztályos tanulója, és a Bajai Vizuális Iskola 4. évfolyamát végző diákja.

2020 – ban, az első sikeres papírmasé munkája, ami egyben egy allebrije (Az alebrijes Ezek egyfajta, mexikói jellegű, drótból és kartonból készült kivitelezés. Furcsa teremtmény, amely összekeveri a különböző állatok formáját másokkal a varázslatos típusokkal.) megformálása volt. Magyarországon lévő Mexikói Nagykövetségen került kiállításra.

2021-ben Magyarországon rendezett Vadászati Világkiállítás rendezvény sorozatán belül meghirdetett „Zala egy a természettel” című rajz és egyéb művészeti pályázaton a Zalai Gímszarvasért Alapítvány különdíjában részesült.

A pályázatra: viaskodó gímszarvasokat készített papírmaséból, AZ IFJÚ TRÓNKÖVETELŐ címmel. Pályamunkája állandó kiállításon megtekinthető Zalaegerszegen a Zala megyei Vadászkamara Oktatási Centrumban.

Most pedig a Petőfi 200. Bátmonostor János vitéze című pályázaton szintén különdíjban részesült.

Petőfi Sándor János vitéz költeményének két izgalmas helyszínét mutatja be ugyanezzel a technikával.

Melynek ihletője a mű alábbi két versszaka:

“Odalopózkodott a fészekhez lassan,

És a grifmadárra hirtelen rápattan,

Oldalába vágja hegyes sarkantyúját,

S furcsa paripája hegyen-völgyön túlszállt.

Hányta volna le a madár nyakra-főre,

Lehányta volna ám, ha birt volna véle,

Csakhogy János vitéz nem engedte magát,

Jól átszorította derekát és nyakát.”

“A sárkánykigyó nagy száját feltátotta,

Hogy Jánost egyszerre szerteszét harapja;

S mit tesz ez, a dolog ilyen állásába’?

Hirtelen beugrik a sárkány torkába.”

Petőfi Sándor: János vitéz

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO