BÁTMONOSTOR JÁNOS VITÉZE

Petőfi 200
Óriás alkotások születtek Bátmonostoron a János Vitéz nyomán. Látványos, ötletes és igen munkás szobrok a Petőfi 200 emlékév tiszteletére.

 

Petőfi Sándor egyik leghíresebb és legismertebb költeményét, a János vitézt, mindannyian sajátunknak érezzük, hiszen gyermekkorunk egyik legmeghatározóbb olvasmányélménye.

Most azonban nem a magyarórák elemző és összehasonlító szemszögéből közelítettük meg, hanem sokkal inkább a rajz, a festés, a fotózás vagy akár a modellezés / szobrászat színesen sokoldalú nézőpontjából.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára, alkotói pályázatot hirdettünk, mely minden korosztály számára nyitott volt. Változatos technikával készült alkotások érkeztek be a 3D nyomtatóval készülttől, a rajzon át egészen a papírmaséig.

A díjazott négy ifjú, kreatív alkotónk: Gál Luca Dóra, Gál Dorina, Gál Rozina és Gyarmati Ádám voltak.

Ádi alkotása hatalmas sikert aratott a közönség körében, annak kidolgozottságával, a munkaigényes folyamatba fektetett órák számvalá, és a részletgazdag kivitelezésével.

A fiú, a Bajai Szent László ÁMK Gimnázium 7. osztályos tanulója, és a Bajai Vizuális Iskola 4. évfolyamát végző diákja.

2020 – ban, az első sikeres papírmasé munkája, ami egyben egy allebrije (Az alebrijes Ezek egyfajta, mexikói jellegű, drótból és kartonból készült kivitelezés. Furcsa teremtmény, amely összekeveri a különböző állatok formáját másokkal a varázslatos típusokkal.) megformálása volt. Magyarországon lévő Mexikói Nagykövetségen került kiállításra.

2021-ben Magyarországon rendezett Vadászati Világkiállítás rendezvény sorozatán belül meghirdetett „Zala egy a természettel” című rajz és egyéb művészeti pályázaton a Zalai Gímszarvasért Alapítvány különdíjában részesült.

A pályázatra: viaskodó gímszarvasokat készített papírmaséból, AZ IFJÚ TRÓNKÖVETELŐ címmel. Pályamunkája állandó kiállításon megtekinthető Zalaegerszegen a Zala megyei Vadászkamara Oktatási Centrumban.

Most pedig a Petőfi 200. Bátmonostor János vitéze című pályázaton szintén különdíjban részesült.

Petőfi Sándor János vitéz költeményének két izgalmas helyszínét mutatja be ugyanezzel a technikával.

Melynek ihletője a mű alábbi két versszaka:

“Odalopózkodott a fészekhez lassan,

És a grifmadárra hirtelen rápattan,

Oldalába vágja hegyes sarkantyúját,

S furcsa paripája hegyen-völgyön túlszállt.

Hányta volna le a madár nyakra-főre,

Lehányta volna ám, ha birt volna véle,

Csakhogy János vitéz nem engedte magát,

Jól átszorította derekát és nyakát.”

“A sárkánykigyó nagy száját feltátotta,

Hogy Jánost egyszerre szerteszét harapja;

S mit tesz ez, a dolog ilyen állásába’?

Hirtelen beugrik a sárkány torkába.”

Petőfi Sándor: János vitéz

További híreink

Kiskunfélegyháza

2023. 06. 02.

Harminc éve alakult meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Ünnepi szentmisén emlékeztek a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye megalapításának harmincadik évfordulójára a kiskunfélegyházi Szent István-templomban kedden. A jubileumi szentmisét – amelyen Szent István ereklyéinek átvitelének ünnepére is emlékeztek – Michael Wallace Banach apostoli nuncius, pápai nagykövet celebrálta.

2023. 06. 02.

[ Kiskunfélegyháza ]

2023. 06. 01.

Ez a négy település nyert újabb TOP Plusz támogatást Bács-Kiskunban

Kiskunfélegyháza, Tiszaalpár, Tiszakécske és Tázlár kap összesen 2,5 milliárd forint pályázati forrást a helyi gazdaság fejlesztésére. Mutatjuk, hogy milyen fejlesztések valósulnak meg ebből. 

2023. 06. 01.

Császártöltés

2023. 06. 01.

III. Sváb Ételek Fesztiválja

Egy szakácskönyv egész falvakat megmozgató fesztivál formájában kel életre immár harmadik alkalommal. A cél továbbra is az, hogy bemutassák a sváb ételek helyi variációit és a résztvevők kulturális értékeit, így több településről érkeznek Császártöltésre résztvevők. 

2023. 06. 01.

[ Császártöltés ]

Nemesnádudvar

2023. 06. 01.

Hétvégi kedvcsináló Nemesnádudvarra VIDEOVAL

Csak dőljenek hátra, hallgassák a hamisítatlan sváb zenét és képzeljék el, hogy máris Nemesnádudvaron vannak! De már csak kettőt kell aludni és irány a Vadgasztronap és Borfesztivál! Garantáltan fantasztikus hétvégének nézünk elébe! 

2023. 06. 01.

[ Nemesnádudvar ]

Szabadszállás

2023. 06. 01.

Egészséges Bács-Kiskunért Szabadszálláson is

Vármegyénk nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmód, a mozgás népszerűsítésére.  Ezúttal Szabadszállásra invitálunk mindenkint, tartsanak velünk a kilencedik Nyári Strázsa túrán!  

2023. 06. 01.

[ Szabadszállás ]

2023. 06. 01.

Gyémántvadászat

Visszacsatolás, dicsőség, tanulási folyamat, de ugyanúgy lehet egy település, egy megye fejlődési lépcsője is a Városmarketing Gyémánt Díj. Az elismerését kilencedik alkalommal lehet megküzdeniük a pályázóknak. Nem egymással, hanem saját magukkal.

2023. 06. 01.

Design by WEBORIGO