AZ ÉJSZAKAI ÉGBOLTOT FOTÓZZA A BAJAI AMATŐR CSILLAGÁSZ

szabadidő
Ismerkedjen meg a mobilos asztrofotózás világával!

A csillagászat egyike azon kevés tudományoknak, ahol a témával nem hivatásszerűen, hanem műkedvelő módon foglalkozók még mindig aktív szerepet játszanak, különösen a rövid ideig tartó jelenségekhez kapcsolódó felfedezések és megfigyelések terén.
Csatai Flóriánt már gyerekkorában is érdekelte a világűr, szabadszemmel figyelte, ahogy megmutatta magát az éjszakai égbolt. A Csillagászattal komolyabban két évvel ezelőtt kezdett foglalkozni a 28. éves bajai fiatalember, akinek nem kis inspirációt nyújt az évtizedek óta hobbiszinten a csillagászattal foglakozó nagybátyja. Amíg valakit a sport, bulizás vagy valami más tevékenyég kapcsol ki, őt a csillagászat. Számára relaxációt jelent a hobbija, amikor egyedül, az éjszaka csendjében belemerül a tiszta csillagos égboltba, tanulmányozza azt, megörökít jelenségeket. Saját bevallása szerint ez olyan élmény számára, amit nem vehet el tőle senki.
A Naprendszer objektumairól készült képeit már 17 alkalommal publikálta a National Geographic.hu, előszőr 2021. február végén, ami óriási megtiszteltetés és motiváció volt számára. A „Nap képe” címet még nem sikerült elérnie, de amint fogalmazott: rajta van. 

A tavalyi év elején megérkezett a pandémia, minden zárva volt, így valami elfoglaltságot próbáltam keresni. Az egész elég viccesen kezdődött- kezdte beszámolóját Csatai Flórián. – 2020 kora tavaszán egyik ismerősöm felhívott, hogy ő bizony földönkívülieket látott. Gondoltam magamban biztosan a tavaszi időjárás változás, vagy esetleg pálinka okozta ezt az élményt, nem is igazán foglalkoztam vele, de az elkövetkező napokban néhány ismerős szintén felhívott ugyanezzel, és akkor elkezdtem kicsit olvasgatni a témában, illetve keresgélni az elmondásuk alapján szerzett információkról: „sok fényes pont az égen egymás után”. Kiderült, hogy akkoriban kezdték el fellőni Elon Musk Starlink műholdjait, amelyek a fellövést követően körülbelül egy hónapig libasorban haladnak egymás mögött, igen érdekes látványt nyújt 60 db műhold, közel egymáshoz amint „vonatként” az égen átvonulnak. Ezeket kezdtük el az egyik barátommal vizuálisan vadászni, majd elgondolkodtunk rajta, hogy hogyan is lehetne ezeket, illetve magát a csillagos éjszakai eget megörökíteni.

Rengeteg fotót készítettél az éjszakai égboltról. 
 Kis utánajárás után jöttem rá arra, amit a mai napig is csinálok és igyekszem népszerűsíteni: ma már mobiltelefonnal is lehet értékelhető asztrofotót készíteni. A közösségi oldalakon olvasgatva arra jöttem rá, hogy a nagy asztrofotósok – ez az én véleményem, az általam olvasottak alapján – nem igazán szeretik, illetve ismerik el a mobiltelefonnal készült felvételeket, ennek az okát nem igazán tudom. Én személy szerint az asztrotájképeim mindegyikét mobiltelefonnal készítem, és mint említettem igyekszek népszerűsíteni ezt a formáját a fotózásnak, hiszen sokan nem engedhetnek meg maguknak méregdrága fényképezőt és hozzá kiegészítőket, de a világűr ugye mindenkié, kis odafigyeléssel akár már egy „olcsó” okostelefonnal is lehet értékelhető asztrofotót csinálni, én konkrétan az első asztrofotóim egy cirka 40.000 Ft értékű okostelefonnal készítettem. 

Mire vadászol, mire kattintasz az égbolton?
– Főként asztrotájképeket csinálok, amik általában egy kis utazással járnak együtt, fényszennyezésmentes hely kell elsősorban – távol a várostól – , illetve szempont szokott lenni, hogy úgynevezett „előtérnek” legyen ott valami „látványos”, amit szépen belelehet komponálni a képbe. 

De nem csak ebből áll a tevékenységed
–  A második része a hobbimnak már kicsit összetettebb, itt egy motoros mechanikára szerelt távcső és egy bolygó/mélyég kamera segítségével próbálom megörökíteni a világűr objektumait, a Naprendszerünktől kezdve egészen a több millió fényévre található csodákig. Ezt a részét körülbelül a mobilos szál után fél évvel kezdtem.
Itt nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy sokan beleesnek abba a hibába, hogy látnak az interneten egy gyönyörű ködösségről vagy galaxisról készült fotót, megvásárolják a drága felszerelést, belenéznek a távcsőbe, majd ezután csalódottan berakják egy sarokba porosodni, hiszen amit látnak egyáltalán nem olyan, mint a képen volt. Tudni kell, hogy minden – a bolygó, Nap és Hold fotók kivételével, azok vizuálisan is hasonlóan észlelhetőek – mélyég objektumot ábrázoló fotó hosszú expozíciós fénykép, azaz több órán, esetleg több tíz!! órán keresztül készül. Ezt a több órányi adatot ehhez készült szoftverrel, korrekciós képekkel együtt összeadják, majd feldolgozzák a végeredményt. Szokták mondani, hogy egy kép feldolgozása körülbelül annyi idő, amennyi időt a fotózás igénybe vett. Az emberi szem sajnos csak bizonyos mértékig képes észlelni ezeket az objektumokat. Az asztrofotózásnak ez az a része, ahol az ember mindig tanul, mindig tud fejleszteni, jobb lenni. Én magamat erősen amatőr kategóriába sorolom. A Naprendszerünk objektumairól készült fotóim (bolygók, Nap, Hold)úgy gondolom egész tűrhetőek már, a mélyég objektumok azok, ahol úgy gondolom elindultam az úton, de nagyon sokat kell még tanulnom.

Hol publikálod a képedet? 
– Egyetlen, a közösségi oldalon található csoport van, ahol elfogadják és szintén népszerűsítik a mobilos asztrofotózást, és persze emellett az asztrofotózás bármilyen formáját, a Csillagvadászok csoport. Nagyjából én is mindent, amit idáig megtanultam, az ott olvasottak alapján sajátítottam el, mindenki nagyon segítőkész, a kezdőket mindenben segítik. Egyébként ezen csoport idén (illetve tavaly kezdődött, idén ért véget) meghirdetett III. Csillagvadászok Házi fotóverseny mobilos kategóriájának első helyét sikerült megszereznem , a „Vadászles a Tejút árnyékában” című képemmel. Fotóim túlnyomó többsége az Instagram oldalamon (astro.csatai) találhatóak. 

Forrás: amve.hu

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO