ÁTALAKULÓBAN A MAJSAI FŐTÉR

közügyek zöld Bács-Kiskun TOP-fejlesztések
Kiskunmajsán egyszerre több helyszínen zajlik a „Zöld város projekt”, amelyre 450 millió forint megyei területfejlesztési támogatást nyert a település önkormányzata.

A munkálatok idén kezdődtek a Kisboldogasszony-templom környékén, ahol a parkban előbb tarvágást végeztek, utána fogtak hozzá a tér átépítéséhez, fiatal fák és cserjék ültetéséhez. A téren kialakítanak közösségi tereket, és a környékén új buszöblöket is létesítenek. Szintén felújították a téren lévő szobrokat, restaurálása után a Szentháromság-szobrot pedig áthelyezték a templom főbejárata előtti térre.

Kiskunmajsa jelenlegi önkormányzata a múlt év októberében örökölte meg a városközpont fel- újításával kapcsolatos feladatokat az előző képviselő-testülettől.  – Nekünk az volt a dolgunk, hogy a közbeszerzés eredményét kihirdessük – nyilatkozta Patkós Zsolt polgármester, aki hozzátette: jóval nagyobb összegű árajánlatok érkeztek a kivitelezésre, mint amennyiről a támogatás szólt. A beruházáshoz eddig már több mint 100 millió forintot kellett a városnak hozzátennie. A hiányzó összeget a települési tartalékból, valamint egy pályázat révén, a megyei önkormányzat segítségével teremtették elő. A kivitelezés során azonban számos problémával is szembesültek: például hetekig állt a munka egy nagyfeszültségű, föld alatti vezeték kiváltása miatt.

A nyár végén elkezdődött az új buszöblök kialakítása, valamint új öntözőrendszer is épül, melynek segítségével az egész tér zöldfelületét locsolni tudják. Több olyan terület felújítását is vállalta az önkormányzat, amelyek az eredeti tervekben nem szerepeltek, így például a templom melletti járdaszakasz is megújul. A téren három új gyalogátkelőhely is létesül, melyek kiemelt megvilágítása szintén pluszköltséget jelent a városnak.

A vonzó településkép során a központi park mellett a városháza és a művelődési központ közötti közterületeket, az Egressy Béni zeneiskola előtti teret, valamint a sétálóutcát is átalakítják. A projekt során az idei év végéig elkészülnek a piactér felújításával, ahol újabb fedett rész és új üzletsor készül.

A beruházás több évtizedes elmaradást és hiányt pótol a település életében. A rendszerváltás óta az elmaradt felújítások, elmulasztott lehetőségek szinte már-már behozhatatlan hátrányként jelentkeztek a városban a környező településekéhez képest.

A több évszázados, kis mezővárosi főtér az eddigi funkciói mellett új közösségi terekkel, zöldfelületekkel, szakrális terekkel gazdagodik, amelyek az itt élők életminőségéhez nagyban hozzájárulnak majd.

A huszonegyedik századi megoldások, modern térbútorok a város egészére kiterjedő megújítási programot vetítik előre. 

Farkas Etelka

További híreink

Szank

2024. 04. 30.

Többszörös jubileum Szankon

A tatárok elpusztították ős-Szankot, a települést a kunok népesítették be újra.

2024. 04. 30.

[ Szank ]

Kelebia

2024. 04. 26.

Vármegyei közgyűlés Kelebián: víziturisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun

Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek között arról, hogy egy, a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett vízitúra hálózat megvalósítására pályázik a vármegyei önkormányzat. 

2024. 04. 26.

[ Kelebia ]

Csikéria

2024. 04. 26.

Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Csikéria Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00038). A projekt keretében 34,1 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a szolgálati lakás energetikai korszerűsítése valósul meg.

2024. 04. 26.

[ Csikéria ]

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

Design by WEBORIGO