Átadták a szentkirályi elkerülőt

épülő Bács-Kiskun

Az M44 gyorsforgalmi út megvalósításának részeként elkészült a Szentkirályi elkerülő, amely a község belterületét tehermentesíti mostantól az áthaladó forgalomtól. Az elkerülő szakasz hossza mintegy 2,9 kilométer. Az M44 gyorsforgalmi út megvalósításával 2×2 sávos gyorsforgalmi út összeköttetés valósul meg az M5 autópályától, Kecskemét térségétől Békéscsabáig, távlatban pedig az országhatárig.

Szentkirály külterületén december 19-én átadták a Bács-Kiskun vármegyei település elkerülését biztosító 2,9 kilométeres új utat. Az új nyomvonalon kiépült útszakasz a Duna Csoporthoz tartozó Duna NRG Építő és Fémszerkezetgyártó Zrt. kivitelezésében jött létre, az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában. A projekt nettó 2.644.197.757 Ft értékben valósult meg.

 

A szentkirályi elkerülő szakasz a Szentkirály-Tiszakécske összekötő út részeként épült 2,9 km hosszban. A Tiszakécske felőli végén egy osztályozós (balra sávos) csomópont épült, míg a Kecskemét felőli végén egy közvilágítással ellátott ötágú körforgalmú csomópont valósult meg. Az elkerülő szakasz nyomvonala mellett a területek kiszolgálását párhuzamos földúthálózat biztosítja majd, a földutak a csomópontokon keresztül lesznek elérhetőek.

 

Jövő év első felében vehetik majd birtokba az autósok a 4,6 km-es Szentkirály-Lakitelek szakaszt. Itt befejező munkálatok, műszaki átadás-átvételi eljárások zajlanak, melyeket jövő év elején hatósági eljárások követnek. Ezek sikeres lezárását követően várhatóan 2024 márciusában kerül átadásra az M44 gyorsforgalmi út új szakasza.

 

E beruházáshoz számos további fejlesztés is kapcsolódik a célból, hogy az M44-ről a további átadásig a forgalom felújított útszakaszokon érje el Kecskemét térségét.

Ezek a következők Kecskeméttől indulva:

- A 44. sz. főút felújítása a ,,repülős körforgalom és a Fekete Gólya Étterem” között 3,4 km hosszban, a volt Csepegi Csárdánál 2022 nyarán megvalósult.
- A 44. sz. főúti csomópont (,,Fekete Gólya Étterem”) és az épülő M44 gyorsforgalmi út Szentkirály elkerülő közötti összekötő utak közötti 8,6 km-es összekötő út felújítása is elkészült az idei évben 12, 7 km hosszban, végig párhuzamos új kerékpárúttal.
- Szentkirály elkerülő szakasz megvalósítása (2,9 km)
- A 4623 j. Szentkirály-Tiszakécske összekötő út felújítása a Szentkirály elkerülő és az M44 autóút között , párhuzamos kerékpárút építéssel (4,1 km)

 

A keddi átadó eseményen Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára is részt vett, aki köszöntőjében felidézte: az M44 munkálatai 2016 óta folynak, és eddig három ütemben valósultak meg: az első, a Tiszakürt és Kondoros közötti 61 kilométeres szakaszt 2019-ben adták át, majd 2020-ban készült el a Kondoros és Békéscsaba közötti 17,6 kilométer hosszú rész, végül a Lakitelek és Tiszakürt közötti mintegy 10 kilométer hosszú szakaszt az új Tisza-híddal 2021 decemberében helyezték forgalomba. Ezzel eddig már közel 89 kilométer készült el a Békéscsabáig mintegy 125 kilométeres gyorsforgalmi útból – tette hozzá.

 

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője az átadó eseményen hangsúlyozta: ez az elkerülő út a szentkirályi közösségnek olyan győzelme, amely rendkívül sok apró kétséget, kételyt és bizonytalanságot oszlatott el. Szentkirály egy vonzó hely, és nemcsak az út, nem csak a jövőbeli tervek, hanem a faluközösség ereje miatt is – emelte ki.

 

Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Bács-Kiskun vármegye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt évtizedek a rendszerváltástól kezdődően Kelet-Európában és a térségünkben is a felzárkózásról szóltak. Hangsúlyozta, hogy a Dél-Alföldi régió, ezen belül Bács-Kiskun vármegye különösen fejlődött az elmúlt időszakban.

 

Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere az ünnepélyes átadón elmondta, hogy a szentkirályiak számára az elkerülő út átadása nagy ajándék. A településvezető kifejtette, hogy 2014 januárjában kaptak értesítést arról, hogy a Kecskemét–Szolnok Kiemelt Gazdasági Övezet megvalósulásával együtt egy közúti fejlesztés is indul.

 

Az akkori tervek szerint Szentkirályt kettészelte volna az M44-es gyorsforgalmi út egyik leágazása. ,,Aláírást gyűjtöttünk, és eljutottunk odáig, hogy a beruházó cég hajlandó volt arra, hogy egy népszavazás döntsön arról, hogy a szentkirályiak hogy szeretnék ezt az útfejlesztést” – magyarázta a településvezető. ,,2018. augusztus 19-én kapott elsöprő többséget az a változat, aminek egy része ez, a mostani elkerülő út” – tette hozzá.

 

Az átadóünnepségen tiszteletét tett Kovács Ernő, Bács-Kiskun vármegye főispánja is, aki a Kécskei Krónikának nyilatkozva úgy fogalmazott:

A szentkirályiak azt kérték korábban a kormányzattól, hogy az új út megnövekedett forgalma kerülje el a települést. Akkor ez a kérés meghallgatásra került. Ez nyilván plusz költséget is jelentett. Ez a közel 3 kilométer azt jelenti, hogy a szentkirályiak is nagyobb biztonságban lesznek és az autósoknak sem kell lelassítani a településen a megengedett sebességhatár szerint. Így biztonságosabbá válik a közlekedés és mi, tiszakécskeiek is gyorsabban el tudunk ide jutni, a lakiteleki körforgalomhoz. Ez fontos minden átutazónak, aki Szolnok felől utazik reggelente Kecskemét irányába. Ez a megnövekedett forgalom mostantól elkerüli Szentkirályt.

 

Forrás: Kécskei Krónika. Szöveg: Sánta László, fotók: Csikós János, Sipos Bence

További híreink

Kelebia

2024. 04. 26.

Vármegyei közgyűlés Kelebián: víziturisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun

Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek között arról, hogy egy, a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett vízitúra hálózat megvalósítására pályázik a vármegyei önkormányzat. 

2024. 04. 26.

[ Kelebia ]

Csikéria

2024. 04. 26.

Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Csikéria Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00038). A projekt keretében 34,1 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a szolgálati lakás energetikai korszerűsítése valósul meg.

2024. 04. 26.

[ Csikéria ]

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

Design by WEBORIGO