ARANY MINŐSÍTÉST KAPOTT A KISKŐRÖSI SZIVÁRVÁNY SZLOVÁK TÁNCEGYÜTTES

közügyek
A Szarvason, a Vo víre tanca - Táncforgatag - Magyarországi Szlovák Hagyományőrző Csoportok és Néptáncegyüttesek Országos Minősítő Seregszemléjén.

A Kiskőrösi Szivárvány Szlovák Táncegyüttes ARANY minősítést kapott a Szarvason megrendezett Vo víre tanca - Táncforgatag - Magyarországi Szlovák Hagyományőrző Csoportok és Néptáncegyüttesek Országos Minősítő Seregszemléjén, akik a Kóborzengő Zenekar kíséretében mutatkoztak be hatalmas sikerrel.

A kiskőrösi együttes óriási érrékmentést végez a szlovák gyökerű városban. Népszerűségük töretlen, mint ahogyan a lelkesedésük, a kitartásuk és a felelősségérzetük is, ami megnyilvánul abban is, hogy a fiatalok is jó szívvel állnak soraikba.

Az együttes még 1978-ban alakult azzal a céllal, hogy a városban, valamint a határainkon túl élő szlovákság hagyományait, táncait, dalait feldolgozza és megmentse az utókornak. Hazánkban Kiskőrös a második legnagyobb szlovák nemzetiségű település. Kötelességüknek érzik folyamatosan őseink hagyatékát óvni és átörökíteni.

A szlovák tánckultúra mellett Magyarország más tájegységeinek táncai is gazdagítják repertoárunkat. Nevükben ott rejtőzik a határokat átívelő végtelen, és a tánckultúra sokszínűsége, hiszen magyarországi és szlovákiai szlovák táncokat is táncnak.

Rendszeres szereplői országos rangú és határainkon kívüli fesztiváloknak is. Évente néhány alkalommal képviselik hazánkat külföldi vendégszerepléseken is. Több ízben táncolhattak már a szlovákok egyik legnagyobb nemzetiségi folklór gáláján Gyetván, valamint Mijavában, Oravában és Kassán. De eljutottak a csehországi Roznovba és a híres Karlovy Vary-i nemzetiségi fesztiválra, Szerbiában és Görögországban is jártak. Kiskőrös testvérvárosi kapcsolatai révén többször vendégszerepeltek Hollandiában, Belgiumban, Lengyelországban és Romániában.

A külföldi fellépések mellett kiemelten kezelik a helyi, valamint a szűkebb lakóhelyük rendezvényeit. A tánckultúrával és a színpompás helyi viselettel kifejezett identitás főképp a város két legnagyobb rendezvényén, a májusi Városalapítók Napján, valamint a szeptemberi Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Fesztivál programsorozaton nyilvánul meg, válik láthatóvá minden résztvevő, érdeklődő számára. Méltán büszkék arra, hogy eredeti népviseletben képviselhetik a magyarországi szlovák tánckultúrát.

Az együttes több évtizedes munkáját rangos kitüntetésekkel ismerték el. 2003-ban a Bács-Kiskun Megyei Közgyűléstől Bács-Kiskun Megye Nemzeti Kisebbségeiért díjat, 2010-ben Kiskőrösért díjat vehetett át.

A fotók pillanatképek az együttes életéből, múltjából.

(a csoport tagjainak fb oldaláról)

További híreink

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

2024. 04. 25.

Mentsük meg a tanyákat!

A hungarikumnak számító magyar tanya különös szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye életében; a XVII. századtól meghatározó része hazánk társadalmi- gazdasági berendezkedésének. 

2024. 04. 25.

Kecskemét

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO