A történeteink erősítenek bennünket

Vármegyénk értékei épülő Bács-Kiskun két folyó közt


INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

„Arra igyekeztünk ráirányítani a figyelmet, hogy vannak értékeink, hagyományaink, történeteink, közösségeink, amelyekre nagyon is büszkék lehetünk, és amelyek erősítik a kötődésünket Bács-Kis­kunhoz. A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.” – emelte ki a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata által megvalósított identitáserősítő pá­lyázatokkal kapcsolatban Moiskó Csilla programvezető. 

 

                                                                                                                                                           

Az elmúlt években négy megapro­jekt is a vármegyei identitás erő­sítését szolgálta Bács-Kiskunban. Miért tartotta ezt fontosnak a vármegye önkormányzata, egyál­talán mit értettek pontosan ’iden­titás’ alatt? 

 

Az identitás – hogy mit gon­dolunk magunkról, milyen ér­tékeink vannak, hová tartozunk – alapvetően befolyásolja, miként viszonyulunk a környezetünkhöz és hogyan tudunk együttműködni másokkal. Mi azért tűztük ki cél­ként, hogy emberekbe és közössé­gekbe fektetünk, mert meggyőző­désünk, hogy bár az anyagi jólét rendkívül fontos, de a szűkebb és tágabb közösségeink „alulműkö­désének” ott is kárát látja az élet­minőség, ahol egyébként az élet­színvonal magas. 

 

 

A legtöbb panasz mégis az utak állapotával kapcsolatban hangzik el a hétköznapokban… 

 

Az elmúlt években csak a Terü­let- és Településfejlesztési Operatív Programban több mint 100 milli­árd forint fejlesztési támogatás hasznosult Bács-Kiskunban. Egy kerékpárútnak, új óvodának vagy belvizet elvezető csatornarend­szernek – és a sort hosszan lehet­ne folytatni – éppen annyira lehet örülni, mint amennyire panaszko­dunk amiatt, ami még nem készült el. A kritika hasznos, mert segít felismerni a problémát, de önma­gában nem old meg semmit, sőt ha mindig másokhoz mérjük ma­gunkat, az csak elégedetlenné tesz. Mi arra igyekeztünk ráirányítani a figyelmet, hogy vannak értéke­ink, hagyományaink, történeteink, közösségeink, amelyekre nagyon is büszkék lehetünk, és amelyek erősítik a kötődésünket Bács-Kis­kunhoz. 

 

 

Melyek voltak a legsikeresebb programelemek? 

 

Talán a „Mi napunk” rendez­vénysorozat, ahol felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt bemutat­tuk Bács-Kiskun értékeit. A me­sebuszunk is népszerű volt: min­denki kóstolhatott valamilyen vármegyei finomságot, és kapott egy kis ajándékot. Nagyon sok po­zitív visszajelzés érkezett a két-két legendáskötetünkre, illetve mese­könyvünkre vagy a rajzfilmjeink­re, a gyerekek pedig kifejezetten élvezték a VR-szemüveggel megte­kinthető tartalmakat. 

A Petőfi-emlékévek során „na­gyot ment” a mi Petőfinket meg­formáló Bánföldi Szilárd. Jó volt látni, hogy az emberek azonnal fel­ismerték benne a költőt. Újra kide­rült, hogy ő Bács-Kiskun hőse, egy igazi példakép, aki erősíti az iden­titásunkat, hiszen mindannyiunk számára fontos értékeket képvisel: a haza és a szülőföld szeretetét, barátságot, szerelmet, a természet csodálatát. 

 

 

 

 

Szintén kiemelt célkitűzés volt a turizmusfejlesztés. Ez hogyan kapcsolódik az identitás erősíté­séhez? 

 

Az identitás összefügg a sa­ját eredetünkkel. Ezért kezdtük a helyi kovászembereket és aktív közösségeket megmozgatva össze­gyűjteni a vármegye történeteit, legendáit. Ezek – azonkívül, hogy legendáskötetek és mesekönyvek születtek belőlük – a turizmust is erősítik. Hiszen minden termék vagy szolgáltatás sokkal könnyeb­ben érthető és értékesíthető, ha va­lamilyen sztori kapcsolódik hozzá – egyszerűen így működik az em­ber. A bácsalmási Csodató törté­nete, a csengődi Csonka-torony meséje vagy éppen a soltvadkerti Büdös-tó legendája – hogy csak néhányat említsek – izgalmasabbá, vonzóbbá teszi magát a települést és az ottani nevezetességet nem­csak a vármegyeiek, hanem az ide­érkező vendégek számára is. 

 

 

Hasonló szerepet töltenek be a vármegyei értékek is, amelyeknek a gyűjtése szintet lépett az elmúlt években. Milyen eredménnyel járt ez?

 

Rengeteg érték került települé­si vagy vármegyei lajstromba. De talán nem is a számok a legfon­tosabbak, hanem az, hogy a tele­püléseken elindult egy folyamat: létrejöttek, megerősödtek azok a helyi közösségek, amelyek érzik ennek a jelentőségét. Hiszen a he­lyi értékek segítenek nekik abban, hogy megfogalmazzák magukat, és maradandóvá tegyék mindazt, ami talán egy-két generáció múlva eltűnne a kollektív emlékezetből. Sőt, adott esetben a mindennapok­ba is bevezethető egy-egy érték: erre jó példa a vármegyei motí­vumok összegyűjtése, amelyekből trendi divatmárka született. 

 

 

 

Lesz-e folytatása az identitáserő­sítésnek? 

 

Ez anyagi forrásainktól függ. Ha az idei pályázataink sikerrel járnak, akkor jövő évtől ismét szá­mos eseménnyel, rendezvénnyel, kiadvánnyal folytatjuk ezt a mun­kát. Újabb rajzfilmjeink lesznek, tervezzük a mesekönyvek, legen­dáskönyvek, illetve motívumos ki­adványok második kiadását. Ismét útnak indulna a mesebusz, amit az egészséges életmód és a környezet­védelem szolgálatába állítanánk. 

 

Számos tervünk van, amelyek mind azt szolgálják, hogy még jobb legyen Bács-Kiskunban élni.

További híreink

Kunadacs

2024. 05. 17.

Bács-Kiskun motívumvilága -Kunadacsi övveret

A vármegyei értékmentő munka egyik büszkesége az a Motívumos könyv, melyben igyekeztünk megmutatni az ősi mintáktól, egészen napjainkig használatos motívumokat. Mindennapjainkban köszönhetnek vissza akár egy bútordarabon, ékszerben, mézeskalácsban, bőrdíszműveken, edényzeten, vagy egy-egy ruhakölteményben, melyből a nagyközönség is láthatott tizenegy csodálatos minta kollekciót már.   A motívumos könyvet forgatva feltárulnak előttünk gazdag kultúránk csodálatos hagyatékai. Ezekből szemezgetünk hétről hétre, hogy Önök is megismerjék, és rácsodálkozzanak talán éppen a saját településük csodáira.  

2024. 05. 17.

[ Kunadacs ]

Ballószög

2024. 05. 16.

Lezajlott a vármegye nemzeti értékei ifjúsági vetélkedő

2024. május 13-án hétfőn tartotta Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata a „Nemzeti értékek versenye 2024” ifjúsági vetélkedő döntőjét Ballószögön a Faluházban.

2024. 05. 16.

[ Ballószög ]

2024. 05. 16.

Német népviseletre pályázhatnak

Az önkormányzat támogatni kívánja 2024-ben is a teljes autentikus magyarországi német (lehetőleg bácskai) népviselet, illetve a viselet egy vagy több elemének megvásárlását.

2024. 05. 16.

Kiskőrös

2024. 05. 13.

Népünnepély felsőfokon

Az Év Emlékhelye lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum. Ez a történelminek is nevezhető ünnepi program is részét képezte a Kiskőrösi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztiválnak. Annál is inkább, mert itt, a helyszínen adta át Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a különleges elismerést dr. Filus Erika múzeumigazgatónak és Domonyi László polgármesternek.  

2024. 05. 13.

[ Kiskőrös ]

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Design by WEBORIGO