A TÉRSÉG POLGÁRMESTEREIVEL TALÁLKOZOTT BÁNYAI GÁBOR BAJÁ

közügyek TOP-fejlesztések
Folytatódott a polgármesterekkel való egyeztetés Bács-Kiskun megyében.

Ezúttal Baján, a 6. választókerülethez tartozó települések polgármestereinek körében tárgyalták meg a fejlesztési forrásokkal kapcsolatos tudnivalókat, a fontosabb fejlesztéseket, valamint az elkövetkezendő évek feladatait.


Több választókerületben tartott már polgármesteri egyeztetést Bács-Kiskun megyében Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa. A találkozó apropója ugyanaz volt, mint a korábbiakban, a települések fejlesztési terveinek egyeztetésén túl, a gazdaságfejlesztés aktuális kérdéseinek és a támogatások aktuális helyzetének ismertetése. A találkozón a polgármestereken kívül Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, valamint Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat alelnöke is részt vett.

Az egyeztetésen a kormánybiztos az Európai uniós forrásokkal kapcsolatban elmondta, hogy ahhoz, hogy a projektek a forrás felhasználási határidőn belül elkészülhessenek, fontos a jó előkészítés. Ennek érdekében most is kérte a polgármestereket, hogy egyeztessék a projektterveiket a Gazdaságfejlesztési Zóna titkárságával, ezek közt is előszeretettel azokat a fejlesztéseket, amelyek már tervvel rendelkeznek, hiszen ezek azok, amelyeket a fennmaradó időszakban biztonsággal el lehet kezdeni és be lehet fejezni.

A térség kapcsán jó pár konkrét projekt is szóba került, amelyeknek fontos lenne elindulniuk. Ilyen az 51-es út, a bajai elkerülő út, az 5505-ös út fejlesztése, az M9-es gyorsforgalmi út megépítése, valamint a Szeged-Szabadka-Bácsalmás vasútvonal fejlesztése, és természetesen a vízpótlás megoldása. Ez utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy ez a Gazdaságfejlesztési Zóna titkárságának egyik kiemelt feladata a Homokhátság vízpótlási projektjének elősegítése. 

Természetesen szó esett az energiaválságról is, melynek kapcsán fontos célként jelölte meg az energetikai ágazat fejlesztését. Kihangsúlyozta az energiaközösségek fontosságát is, amelyek létrehozása javasolt a településeknek, mint lehetséges megoldás az energetikai nehézségekre. Mivel ez fontos cél, így esély van a pályázati lehetőségek megnyílására. „Ma ez az egyik legfontosabb feladatunk, ezért a titkársággal közösen azon dolgozunk, hogy elősegítsük az ilyen energiaközösségek létrejöttének lehetőségét."

További híreink

Kiskunhalas

2023. 10. 03.

Vármegyei elismerés a Ganzair Kft-nek

Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságért Díjban részesült a kiskunhalasi székhelyű Ganzair Kft. Gidai Olivér ügyvezető igazgató akadályoztatása miatt nem volt jelen a szeptemberi ünnepi közgyűlésen, így a mai napon vette át a kitüntetést Rideg László közgyűlési elnöktől. 

2023. 10. 03.

[ Kiskunhalas ]

Kunszállás

2023. 10. 03.

Sétáljon velünk! Kunszálláson folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2023. 10. 03.

[ Kunszállás ]

Kecskemét, Szentkirály

2023. 10. 01.

Bács-Kiskun tarolt a Nemzeti Vágtán

Néhány órája ért véget a Nemzeti Vágta abszolút vármegyei győzelemmel! Izgalmas küzdelemben diadalmaskodott Kecskemét lovasa, Tóth Tamara a 2023-as Nemzeti Vágtán Galaxy nevű lova nyergében, aki immáron négyszeres Vágta-bajnok, és ezzel ők vihették haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát. A Kishuszár Vágtát a szentkirályi lovas, Rozs Anna Julianna nyerte meg Nárcisz nyergében, Hajdú Fanni felkészítésével. 

2023. 10. 01.

[ Kecskemét , Szentkirály ]

2023. 10. 01.

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

2023. 10. 01.

2023. 10. 01.

Ma van a Zene Világnapja

A Zene Világnapját is ünnepeljük október 1-jén. Bár nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egész évben ünnep, hiszen a zene része az életünknek, minden napunknak. Hiszen tudjuk jól:  a zene az kell, hogy ne vesszünk el! 

2023. 10. 01.

Baja

2023. 10. 01.

Átadták a Bácskai Termék Díjakat

   Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Baján a Bácskai Napokat. A hagyományos termékünnep fénypontja idén is Bácskai Termék Díjak átadása volt a Bácska Kultúrpalotában. Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az oklevleket vármegyénk kiválóságait előállítóknak, termelőknek.        

2023. 10. 01.

[ Baja ]

Design by WEBORIGO