A JÁNOSHALMI KISTÉRSÉG GASZTRONÓMIÁJA

GASZTRONÓMIAI KALANDOZÁSOK A MEGYÉBEN

Jánoshalmára jellemző a délről átvett és az észak-alföldi, dunántúli tájakról hozott ételek sokszínűsége, ám helyi receptek alapján is készítették itt a táj terményeit: a pirospaprikás kolbász, a rózsaszínű füstölt szalonna és a macskanyomos tarhonya a munkás hétköznapok, a kedvelt birkapaprikás a jeles napok, míg a mívesen formált dióscukor és lakodalmas kalács a menyegzők és vendégvárások finomsága-kedvessége volt. Ha egyszerűbb alkalom adódott, akkor édességként a hideg- és meleghájas kalács, a rétes, a görhe, esetleg málé is megtette. Karácsonykor a guba, Szilveszterre a szárma járta, disznótorokon hajnali pecsenye, majd a raguleves és a sült hurka, kolbász, böjti napokon bableves került asztalra.

A jánoshalmi konyha változatos. A munkás hétköznapok kedvelt étele volt a "macskanyomos tarhonya". Ünnepek alkalmával rendszerint bográcsban főtt birkapörkölt kerül az asztalra. Jánoshalmán lakodalmas kaláccsal és tortával formált dióscukorral kedveskednek a
vendégeknek. A szomjúság oltására a környéken termelt borok - régebbiek: Kövidinka, Kadarka, Pozsonyi fehér, Magyarádi; újabbak: Kékfrankos, Cserszegi fűszeres, Ottonel muskotály, Ezerfürtű -
kiválóan alkalmasak. Macskanyomos tarhonya: olyan krumplipaprikás, melybe hús helyett nagyszemű tarhonyát főznek. Apróra kockázott szalonnával és kolbászkarikákkal ízesítik. Azért nevezik macskanyomosnak, mert olyan sűrűre főzik, hogy a felszínén a macskakörömhöz hasonló villanyomok megmaradnak.

Forrás: www.gastro-club.eu

 

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO