A HÉT TÉMÁJA: HÁZASSÁG HETE

Az őszinteség és a szeretet a legfontosabb a Drozdik házaspár szerint is

Angliából, közel 2 évtizede indult el az a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet. A házasság hetét napjainkban már négy kontinensen, 21 országban ünneplik. A felhíváshoz hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt. A hét témája tehát a házasság hete, és erről hitelesen leginkább azok tudnak nyilatkozni, akik több évtizede ebben az „intézményben” élnek boldogan.

Az őszinteség és a szeretet a legfontosabb

Drozdik János és felesége, Drozdik Jánosné Éva asszony 40 éve házasok. A házasság hete okán őket is az együttlét örömeiről, nehézségeiről, buktatóiról kérdeztük.

A feleség szerint a fiatalok nehezen mernek dönteni, elköteleződni. Ő mégis házasságpárti, mert számára ez a szép, élhető, jövőbetekintő élet alapja.

– Mi komolyan mondtuk ki az igent, és úgy gondolom, hogy a szeretet és a hűség is összetartott minket a mai napig – foglalja össze az évtizedekkel megpróbált erényeket. Férje, János, ezt továbbiakkal toldja meg. Szerinte hitük sok mindenben hozzájárult kapcsolatuk teljességéhez.

– Keresztények vagyunk, római katolikusok. A hit és a szeretet ereje egyben tartott bennünket jóban és rosszban – foglalta össze János.

Arra a kérdésre, hogy milyen tanácsot adnának a házasságkötés előtt álló fiataloknak, a házaspár egyetértett abban, hogy az őszinteség és a szívből jövő szeretet a legfontosabb.

Éva asszony szerint a felmerülő nehézségek megoldásához a fentiek mellett megértésre és megbocsátásra is szükség van. Szerinte el kell fogadni a másikat, úgy, ahogy van.

– Mindketten hoztunk a saját családunkból bizonyos szokásokat, gyakorlatokat, és ezek olykor eltérnek egymástól. De mivel kölcsönösen akartuk, hogy jól működjön kettőnk kapcsolata, képesek voltunk engedményeket tenni, és kitartottunk egymás mellett jóban, rosszban. Nehéz pillanatok mindenhol előfordulnak, párunknak vannak butaságai, olykor hóbortjai, gyarlóságai, de ezek korántsem olyan fontosak, hogy ne lehessen felülemelkedni rajtuk odaadással, szeretettel, elnézéssel. Ezek a készségek olajozzák a kapcsolatot – véli Éva asszony.

A Drozdik házaspár szerint a gyermeknevelésben fontos az egyetértés, és szülőként is meg kell őrizni a párkapcsolat intimitását. Két gyermekük, János és Katalin máig szívesen jár haza, ami nagy öröm számukra. Ugyanakkor élvezik a kettesben töltött alkalmakat is.

– A gyermeknevelésben mindketten megértettük, hogy ha két különböző elvet vallunk, az nehezíti a dolgot, mert sokkal több konfliktust, problémát szül. Soha nem tettük meg egymással, hogy megengedtünk valamit a gyerekeknek, amit a párunk nem. Ragaszkodtunk ahhoz is, hogy minőségi időt töltsünk kettesben. Ezt még akkor is megtettük, amikor a gyerekek kisebbek voltak, mert a tágabb család segítségünkre volt ebben. Amikor fiatal házasok voltunk, elhatároztuk, hogy erre mindig figyelmet fordítunk. És így is tettünk. Sokat dolgoztunk, de időnként kiszakítottuk magunkat a mókuskerékből. Ma is igyekszünk negyedévente beiktatni egy-egy kettesben töltött hétvégét, ilyenkor mindig visszatalálunk egymáshoz.

s. r.

További híreink

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

2024. 04. 25.

Mentsük meg a tanyákat!

A hungarikumnak számító magyar tanya különös szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye életében; a XVII. századtól meghatározó része hazánk társadalmi- gazdasági berendezkedésének. 

2024. 04. 25.

Kecskemét

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO