A helyi termékek szuperképessége: a termelő, a vásárló és a bolygó is nyer

Fi200

Az európai nagyvárosokban értékesített élelmiszerek megdöbbentően magasa aránya, átlagosan mintegy 70 százaléka Európán kívülről érkeznek a fogyasztókhoz. Ez a jelenség csak egy a súlyos fenntarthatósági problémák sorában, amelyeknek nem csak a környezetvédelmi, hanem a gazdasági és egészségügyi következményei is fenyegetőek. A megoldást az jelentheti, ha minél közelebbről érkezik hozzánk az élelmiszer - a témáról dr. Kujáni Katalinnal, a Kislépték Egyesület elnökével beszélgettünk.   

A fenntarthatóság kérdése ma már nem csupán környezetvédelmi, hanem gazdasági és társadalmi kihívás is. Az ENSZ 2022-es jelentése szerint a globális széndioxid-kibocsátás 30 százaléka az élelmiszer-termelésből származik, miközben a világon előállított élelmiszerek közel egyharmada hulladékként végzi. 

 

Dr. Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke a BácsKiskun TV-nek nyilatkozva elmondta: az európai nagyvárosokban értékesített élelmiszerek mintegy 70 százaléka Európán kívülről érkezik, és hosszú ellátási láncokon jut el a fogyasztókhoz. "Jelenleg az élelmiszerek 80-90 százaléka hosszú ellátási láncokon keresztül érkezik a fogyasztókhoz, miközben a közvetlen termelői értékesítés aránya alig 4-6 százaléka" – hangsúlyozta. Ez nem csupán gazdasági szempontból problémás: az Európai Bizottság kutatásai arra mutatnak rá, hogy az élelmiszerek szállítása miatt keletkező kibocsátás az összes széndioxid-kibocsátás 6 százalékáért felelős. Ebből adódik, hogy a helyi termékek fogyasztása nemcsak a gazdaság erősítése miatt fontos, hanem a környezeti terhelés csökkentése érdekében is.

 

Egy friss kutatás szerint a helyi termelőktől származó élelmiszerek ökológiai lábnyoma átlagosan 30-50 százalékkal alacsonyabb, mint az importált termékeké. Ezek a termékek nemcsak frissebbek, hanem kevesebb csomagolással is járnak, ami jelentősen csökkentheti a műanyaghulladék mennyiségét.

 

A fenntartható vásárlás egyik kulcseleme a szezonalitás figyelembevétele. Egyes tanulmányok szerint a szezonon kívüli gyümölcsök és zöldségek szállítása annyi energiát emészt fel, hogy azok ökológiai hatása többszöröse a helyben termeltekének. Egy kilogramm spanyol eper téli behozatala Magyarországra átlagosan 1,5 kg széndioxid-kibocsátást eredményez, míg egy helyi termelőtől származó szezonális gyümölcs esetében ez az érték csupán 0,2 kg.

 

 

A multinacionális áruházak vonzerejét persze nem könnyű, hiszen "ott minden egy helyen megtalálható, bármilyen termék elérhető, akár szezonon kívüli is" – jegyezte meg Kujáni Katalin. A helyi termelők azonban versenyképesek lehetnek, ha a szezonális és biztonságos élelmiszerekre helyezik a hangsúlyt. „A tudatos fogyasztás, a helyi termékek vásárlása nemcsak a saját egészségünket szolgálja, hanem környezetbarát is, hiszen csökkenti a szállítási távolságokat” – hangsúlyozta a szakértő.

 

Külföldi példák mutatják, hogy a helyi élelmiszer-ellátás erősítése közösségi alapokon is működhet. Franciaországban a bevásárlóközösségek például már a '90-es években elkezdték segíteni a hegyvidéki állattartókat azzal, hogy szervezetten vásároltak tőlük. "Ez a fajta fogyasztói felelősségvállalás Magyarországon még nem elég erős" – állapítja meg Kujáni Katalin. A hazai Zalai Nyitott Porták kezdeményezés ugyanakkor már egy sikeres példa, ahol a termelők együttműködve alakítottak ki közös értékesítési és turisztikai programokat.

 

A jövő fenntarthatósági trendjei közé tartozik az olyan innovatív megoldások bevezetése, mint a termelői automaták, az online értékesítés vagy a bevásárlóközösségek megerősítése. "Osztrák példa mutatja, hogy olyan falvakban, ahol nincs kisbolt, a helyi termelők automatákon keresztül értékesítik termékeiket" – osztott meg a tapasztalatokat a szakértő. Magyarországon is egyre több termelő keres lehetőséget arra, hogy a hagyományos piacokon túlmutatóan, kényelmesebb formában is eljuthassanak a fogyasztókhoz. Az ilyen kezdeményezések segíthetnek fenntarthatóbb, igazságosabb és környezettudatosabb élelmiszerrendszer kialakításában.

 

A fenti tartalom a TOP_Plusz-3.1.1-21-BK1-2022-00001 azonosítószámú, „Bács-Kiskun megyei Paktum Plusz” című projekt keretében készült.

További híreink

Gátér

2025. 11. 27.

Új tornaszoba építése - projektzárás

Gátér Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-3.3.1-21 GYERMEKNEVELÉST TÁMOGATÓ HUMÁN INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE elnevezésű felhívásra „Új tornaszoba építése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-3.3.1-21-BK1-2022-00018). A projekt keretében 60,00 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a meglévő óvoda fejlesztése valósult meg.

2025. 11. 27.

[ Gátér ]

down arrow

Apostag

2025. 11. 25.

A Vasút utca 3. szám alatti Óvoda felújítása Apostagon - projektzárás

Apostag Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-3.3.1-21 GYERMEKNEVELÉST TÁMOGATÓ HUMÁN INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE elnevezésű felhívásra „A Vasút utca 3. szám alatti Óvoda felújítása Apostagon” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-3.3.1-21-BK1-2022-00015). A projekt keretében 79,78 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a Pöttömkert Óvoda egyik meglévő telephelyének felújítása valósult meg az épület átalakításával.

2025. 11. 25.

[ Apostag ]

down arrow
Vedelek Norbert és Szántó István emlékplakettet tart a kezében

Baja

2025. 11. 21.

Köszönet az értékek megőrzéséért

A hétfőn Baján rendezett értéktár konferencián a javaslattevők és az értékőrök munkáját ismerték el egy-egy oklevéllel és emlékplakettel.

2025. 11. 21.

[ Baja ]

down arrow

2025. 11. 20.

Évfordulós tanulmányút

Harminc éve létezik és telik évről évre egyre több tartalommal Bács- Kiskun és Hargita testvérmegyei kapcsolata.

2025. 11. 20.

down arrow

Jakabszállás

2025. 11. 19.

REL Expó határon túli példákkal

A Magyarországon működő kisléptékű élelmiszertermelők negyede Bács-Kiskunban tevékenykedik. 

2025. 11. 19.

[ Jakabszállás ]

down arrow

2025. 11. 17.

Gondolkodj nagyban, cselekedj kicsiben - a Klímakonferencia tanulságai

A Bács-Kiskun Vármegyei Klímakonferencia célja az volt, hogy teret adjon a jó gyakorlatok, helyi kezdeményezések és szakmai tapasztalatok megosztásának, valamint elősegítse a vármegye fenntartható fejlődéséhez szükséges együttműködéseket. 

2025. 11. 17.

down arrow
Esőkerteket minden településre!
Példaértékű projektet valósított meg a Csongrád- Csanád vármegyei Kistelek városa. Esőkert rendszer létesítése közösségi összefogással a címe annak a projektnek, amely Kisteleken valósult meg.Ezeknek a mesterségesen kialakított és növényekkel beültetett mélyebben fekvő felületeknek a célja az esővíz felfogása, ideiglenes tárolása és szűrése. A Duna- Tisza közi Homokhátság Térségi Fejlesztési Tanács koordinálásával megvalósuló program célja nem csak a mikroklíma megváltoztatása, hanem a szemléletformálás is.
Megnézem

Legfrissebb videóink

Design by WEBORIGO