

A dunapataji pacalfőzésnek a gyökerei a 20. század első évtizedeire vezethetők vissza. Ekkor a lakodalmakban az ágyvitelnél segítőket vendégelték meg pacallal. Ebben a pacalpörköltben még kockázott marhahús is volt akkoriban. A pacal ételként ebben az időszakban még nem volt kelendő és fölkapott, leginkább kidobták, vagy odaadták a szegényebb embereknek, napszámosoknak, akik elvitték, megpucolták és megfőzték. Fontos megemlíteni, hogy Dunapatajon pacalfőzés alatt a pacalpörkölt készítést értik, ugyanis helyben semmilyen más ételt (pl. leves) nem készítenek pacalból, kizárólag pacalpörköltet.
A hazai vendéglátásban a pacal története 1956 májusában kezdődött Dunapatajon. Ekkor vette át a dunapataji "Pihenő Kisvendéglőt" Gyimesi József (1921 – 1991) hentes és mészáros mester és felesége Gyimesiné Mária.
Neki köszönhető, hogy a magyarországi pacalfőzés egyik központi helye, kiindulópontja lett Dunapataj. Ő kísérletezte ki a pacalnak az egyik legjobb ízösszetételű formáját: a pacalpörköltet. Gyimesi József több évtizedes pacalpörkölt-főzése a településen is éreztette hatását: a különböző paprikás ételeket, pörkölteket, halászlét főző Dunapataj hamar átvette a pacalpörkölt készítést és azóta is folyamatosan készítik ezt az egyedülálló ételt. Ezzel a hagyománnyal Gyimesi József és Dunapataj egy nehezen elkészíthető, nagy odafigyelést kívánó, de minden elemében és összetevőjében igazi magyar pörköltfajtát vezetett be a hazai konyhakultúrába, illetve a magyarországi éttermekbe.
2025. 05. 22.
2025. 05. 22.
2025. 05. 21.
2025. 05. 21.
2025. 05. 20.
2025. 05. 20.
2025. 05. 20.
2025. 05. 20.
Hajós
2025. 05. 20.
2025. 05. 20.
[ Hajós ]
Apostag
2025. 05. 19.
2025. 05. 19.
[ Apostag ]