Ha a bajai halászlé kerül szóba, sokunknak jut eszébe Stranszki Julianna neve, hiszen térségünkben a legtöbb étteremben a bajai halászlé mellé az ő tésztáját szolgálják fel a mai napig. Nem véletlen, hogy Julika néni a saját maga által készített tésztát, mint a „bajai halászlé tészta” le is védette.
Julika néni tavaly nyáron távozott közülünk, de a fia Mojzes Imre és unokája Mojzes Andrea, akik már hosszú évek óta dolgoznak a Stranszki tésztaüzemben, tovább őrzik és viszik a csodálatos örökséget.
Julika néni Baján 1985-ben egy kis kézi tésztagépet használva kezdte a halászlé tészta készítését, melynek különlegességét ma is megtartották. Ugyan már nem kis kézi tésztagépet használnak, de míg majdnem mindegyik tésztaüzem préselős technológiával készíti a termékeit, addig a Stranszki tésztaüzem a mai napig nyújtott technológiával dolgozik.
Persze így időigényesebb, de hála ennek a technológiának, olyan mintha „nagymamáink kézzel gyúrt tésztáját” ennénk.
Stranszki Julianna unokái is hisznek abban, hogy a gondosan készített tészta másik legfontosabb „hozzávalója”, a jó minőségű alapanyag, és a pontos mennyiségek betartása. Náluk a 8 tojásos tészta valóban 8 tojás hozzáadásával készül.
Elérhetőség:
stranszkiteszta.hu
mojzes.andrea79@gmail.com
Bácsalmás
2025. 05. 14.
2025. 05. 14.
[ Bácsalmás ]
Borota, Kecskemét
2025. 05. 13.
2025. 05. 13.
[ Borota , Kecskemét ]
2025. 05. 13.
2025. 05. 13.
Kunszentmiklós
2025. 05. 12.
2025. 05. 12.
[ Kunszentmiklós ]
2025. 05. 08.
2025. 05. 08.
2025. 05. 07.
2025. 05. 07.