A 13. Térségi Értékjáró Sétát szervezték meg Fülöpházán

Vármegyénk értékei szabadidő

2023. november 11-én, szombaton szervezte meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a Fülöpházi Értékjáró Sétát, amelyre ismét rekordszámú résztvevő, több mint 80 fő jelentkezett. 

A térség 13. településére látogattak el ezúttal. Az eső sem riasztotta vissza a lelkes túrázókat, akik végig kitartottak a programon. A szervezőket nagy örömmel tölti el, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a séták iránt, a szomszédos települések természeti, kulturális és épített örökségei, valamint a települések hagyományai nagy vonzerővel rendelkeznek és különleges értéket képviselnek. Az Aranyhomok Egyesület hálásan köszöni a túra szervezésében és a lebonyolításban nyújtott segítséget Nagyné Balogh Csillának, Fülöpháza község polgármesterének, Baksa Henriettának, a Fülöpházi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely vezetőjének, Juhász Istvánnak, a Déli ASzC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola igazgatójának, Morvai Edinának, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelőjének, Molnár Lászlónénak és mindenkinek, aki hozzájárult valamilyen módon a program sikeres megvalósulásához.

 

Szívélyes vendéglátás keretén belül a művelődési házban fogadta a vendégeket Fülöpháza község polgármestere, Nagyné Balogh Csilla és Baksa Henrietta, a művelődési ház vezetője. Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkárának köszöntése után Polgármester asszony beszélt a község történetéről, az eddig elért eredményekről, fejlesztésekről, a helyi közösségek, egyesületek fontos szerepéről, közösségépítő tevékenységükről.

 

Ezt követően megtekintették a Kemence Parkot, amely közösségi és családi események színhelye, a Polgármesteri Hivatalt és az I., II. Világháborús Emlékművet, amelyet a világháborúkban elesettek emlékére emeltek 2001-ben.

 

A Helytörténeti Gyűjtemény gazdagsága mindenkit lenyűgözött és számos érdekességet tartogatott, mint például a több mint 100 éves csipke oltárterítőt, vagy a különleges, ma már csak múzeumokban látható mezőgazdasági eszközöket. 

 

A Református és a Katolikus Templom meghittsége, hangulata, az elhangzott lélekmelengető gondolatok nagyon értékesek voltak a sétálók számára.

A túrát ezután az Európában is egyedülállónak számító, különleges természeti környezetben, a homokbuckák között folytatták Morvai Edina, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelőjének szakvezetésével és Molnár Lászlóné szakvezetésével. Az út során megtudhatták, mi rejtőzik a „báránypirosító” név mögött, mi is az a boszorkánytojás, galagonyát kóstolhattak és még számos érdekességre derült fény a szakvezetők által.

 

Kissé megázva, de élményekkel telve érkeztek a Kulman Tanyára, ahol a kedves fogadtatás, a finom ízek mellett megpihenhettek, megmelegedhettek a vendégek.

 

A jótékonysági sütivásár is nagy sikerrel zajlott, ugyanis pillanatok alatt elfogytak az előre csomagolt, szívvel és lélekkel készült házi sütemények. A szervezők remélik, hogy egy picit hozzá tudtak járulni Horváth Kincső álmához!

 

Az Aranyhomok Egyesület köszöni a résztvevők kitartását a sétán, bíznak benne, hogy mindenki jó élményekkel gondol vissza az alkalomra és egy szép tavaszi napon újra együtt sétálhatnak a fülöpházi buckák között, ahova érdemes visszajönni. 

 

Tavasszal pedig várják majd a kedves kirándulni vágyókat a Térségi Értékjáró Séták további alkalmaira!

További híreink

Soltvadkert

2023. 12. 07.

Trappista sörös az év szaloncukra 

  Soltvadkert igazán irigylésre méltó város. Országosan is egyedülálló értékei vannak, és ezek között vitathatatlan zászlóvivő a Szent Korona Cukrászda, hiszen termékei, fagylaltjai, süteményei és kézműves csokoládéi verhetetlenek.       

2023. 12. 07.

[ Soltvadkert ]

2023. 12. 06.

„Szuperál” az új szennyvíztelep Csengődön

Több évtizedes probléma oldódott meg az új csengődi szennyvíztelep átadásával, amely a jelenlegi három település mellett további háztartásokat és vállalkozásokat is kiszolgálhat majd a jövőben.

2023. 12. 06.

2023. 12. 05.

Megmentették a beruházást: átadták a felújított konyhát Csengődön

Egy elveszettnek tűnt beruházást sikerült megmentenie a csengődi önkormányzatnak: megújult a helyi közétkeztetést ellátó konyha, amely egyben étteremként, sőt konferenciateremként is funkcionál.  

2023. 12. 05.

2023. 12. 04.

Családi Mikulás ünnepség a Megyeházán

Megérkezett a Mikulás Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatához, ahol nem csak a dolgozók, hanem gyermekeik is kaptak ajándékot. 

2023. 12. 04.

Kalocsa

2023. 12. 02.

Jókénykodott a Magyar Pálinka Lovagrend

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere az összefogás semmihez sem hasonlítható, példaértékű mintájának nevezte a lovagrend tagjainak idei találkozóját, melynek Kalocsa adott otthont.  A Kék Madár Egyesület javára történő adománygyűjtés során közel hárommillió forintot adtak át Lakatos György alapítványának, akik a kalocsai kórház gyermekosztályán ápolt és sérült gyermekek gyógykezelésének támogatását is felvállalták. Az adományokat gyógyszerekre, eszközök beszerzésére és a beteg gyermekeket ápoló családok támogatására használják. Dr. Mészáros István kanonok, prépost celebrálta a misét a Szent István király templomban, a pálinka ünnepének tiszteletére.  A Magyar Pálinka Lovagrend mint minden évben, most is felszenteltette az év pálinkáját. Idén a madarasi Lakatos Márton pálinkája kapta a megtisztelő címet. 

2023. 12. 02.

[ Kalocsa ]

Kaskantyú

2023. 12. 01.

Önkormányzati temető infrastrukturális fejlesztése - Kaskantyú

Kaskantyú Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Magyar Falu Program Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése – 2022 című, MFP-ÖTIF/2022. kódszámú pályázaton melynek eredményeként 5 999 060 Ft-ból az Önkormányzati fenntartású temetőben parkoló kialakítása, parkosítása című projektet tudta megvalósítani. 

2023. 12. 01.

[ Kaskantyú ]

Design by WEBORIGO