A 13. Térségi Értékjáró Sétát szervezték meg Fülöpházán

Vármegyénk értékei szabadidő

2023. november 11-én, szombaton szervezte meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a Fülöpházi Értékjáró Sétát, amelyre ismét rekordszámú résztvevő, több mint 80 fő jelentkezett. 

A térség 13. településére látogattak el ezúttal. Az eső sem riasztotta vissza a lelkes túrázókat, akik végig kitartottak a programon. A szervezőket nagy örömmel tölti el, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a séták iránt, a szomszédos települések természeti, kulturális és épített örökségei, valamint a települések hagyományai nagy vonzerővel rendelkeznek és különleges értéket képviselnek. Az Aranyhomok Egyesület hálásan köszöni a túra szervezésében és a lebonyolításban nyújtott segítséget Nagyné Balogh Csillának, Fülöpháza község polgármesterének, Baksa Henriettának, a Fülöpházi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely vezetőjének, Juhász Istvánnak, a Déli ASzC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola igazgatójának, Morvai Edinának, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelőjének, Molnár Lászlónénak és mindenkinek, aki hozzájárult valamilyen módon a program sikeres megvalósulásához.

 

Szívélyes vendéglátás keretén belül a művelődési házban fogadta a vendégeket Fülöpháza község polgármestere, Nagyné Balogh Csilla és Baksa Henrietta, a művelődési ház vezetője. Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkárának köszöntése után Polgármester asszony beszélt a község történetéről, az eddig elért eredményekről, fejlesztésekről, a helyi közösségek, egyesületek fontos szerepéről, közösségépítő tevékenységükről.

 

Ezt követően megtekintették a Kemence Parkot, amely közösségi és családi események színhelye, a Polgármesteri Hivatalt és az I., II. Világháborús Emlékművet, amelyet a világháborúkban elesettek emlékére emeltek 2001-ben.

 

A Helytörténeti Gyűjtemény gazdagsága mindenkit lenyűgözött és számos érdekességet tartogatott, mint például a több mint 100 éves csipke oltárterítőt, vagy a különleges, ma már csak múzeumokban látható mezőgazdasági eszközöket. 

 

A Református és a Katolikus Templom meghittsége, hangulata, az elhangzott lélekmelengető gondolatok nagyon értékesek voltak a sétálók számára.

A túrát ezután az Európában is egyedülállónak számító, különleges természeti környezetben, a homokbuckák között folytatták Morvai Edina, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelőjének szakvezetésével és Molnár Lászlóné szakvezetésével. Az út során megtudhatták, mi rejtőzik a „báránypirosító” név mögött, mi is az a boszorkánytojás, galagonyát kóstolhattak és még számos érdekességre derült fény a szakvezetők által.

 

Kissé megázva, de élményekkel telve érkeztek a Kulman Tanyára, ahol a kedves fogadtatás, a finom ízek mellett megpihenhettek, megmelegedhettek a vendégek.

 

A jótékonysági sütivásár is nagy sikerrel zajlott, ugyanis pillanatok alatt elfogytak az előre csomagolt, szívvel és lélekkel készült házi sütemények. A szervezők remélik, hogy egy picit hozzá tudtak járulni Horváth Kincső álmához!

 

Az Aranyhomok Egyesület köszöni a résztvevők kitartását a sétán, bíznak benne, hogy mindenki jó élményekkel gondol vissza az alkalomra és egy szép tavaszi napon újra együtt sétálhatnak a fülöpházi buckák között, ahova érdemes visszajönni. 

 

Tavasszal pedig várják majd a kedves kirándulni vágyókat a Térségi Értékjáró Séták további alkalmaira!

További híreink

Hajós

2024. 07. 24.

A Hajósi Barokk Kastély története

A vármegyei értéktár részét képező Hajósi Barokk Kastély művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból az Alföld egyik legjelentősebb épülete. VIDEÓ

2024. 07. 24.

[ Hajós ]

2024. 07. 23.

Lomilottó, KerekKocka, bűnmegelőzés: újra lehet pályázni önkormányzati jógyakorlatokkal 

Folytatódik a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program, amelynek célja, hogy feltérképezze és ismertté tegye a települési jógyakorlatokat. A több minisztérium által is támogatott pályázat nyertesei pénzjutalomban is részesülnek. 

2024. 07. 23.

Lakitelek

2024. 07. 18.

Mártózzon meg a Tőserdőben

Tősfürdő mellett a Holt-Tiszában is megmártózhatunk. Sőt, a Lakitelekhez tartozó népszerű üdülőterület még ennél is többet kínál. VIDEÓ

2024. 07. 18.

[ Lakitelek ]

Érsekhalma

2024. 07. 17.

Épületenergetikai fejlesztés Érsekhalma településen - projektindítás

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergiai fejlesztés Érsekhalma településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00043). A projekt keretében 65,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból három központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2024. 07. 17.

[ Érsekhalma ]

Kiskunfélegyháza

2024. 07. 17.

Csobbanjon a kiskunfélegyházi Thermal fürdőben!

A Bács-Kiskun fürdőit és strandjait bemutató sorozatunk következő helyszíne a Félegyházi Termál Parkfürdő. VIDEÓ

2024. 07. 17.

[ Kiskunfélegyháza ]

Kunszállás

2024. 07. 17.

Órák Háza

Vármegyei értéktárunk része - VIDEÓ

2024. 07. 17.

[ Kunszállás ]

Design by WEBORIGO