3000 ÉVES BRONZKORI EMBERI MARADVÁNYRA, ÉKSZEREKRE BUKKANTAK BAJA KÖRNYÉKÉN

közügyek
Ritkaságszámba menő bronzkori leletről ad hírt Facebook oldalán a bajai Türr István Múzeum.

A szakemberek beszámolója szerint egy Baja melletti – vélhetően biztonsági okokból pontosan nem megnevezett – település művelés alatt álló területén a múzeum régészei egy feltehetően női sírt emberi maradvánnyal és több ékszerrel fedeztek fel. A szakemberek a terület műszeres átvizsgálásakor közvetlenül a szántás alatt egy pár bronz lábtekercset találtak. Ez adta az alapját a további régészeti feltárásnak.

A helyszín roncsolás mentes megőrzése érdekében először mentőfeltárást végeztek. Így találtak rá az igen gazdag, több mint 50 ékszert tartalmazó, érintetlen bronzkori, feltehetően női sírra. Bár az ékszerek külön-külön már ismertek a régészek előtt, de ilyen gazdag együttesben, viseleti szempontból is jól rekonstruálható módon még nem kerültek elő ilyen lelet együttes. A beszámoló szerint a háton fekvő, nagyon rossz megtartású csontvázat beborították a bronz leletek.

A női maradvány vállán két sarlós tű rögzítette az egykori köpenyszerű ruháját. Nyakában nagyméretű átfúrt, félgömb alakú (talán borostyán) gyöngyöt és két tengeri kagylót viselt. Mellkasán félkörívben elrendezve (vagy nyaklánc, vagy ruhát díszítő ékszerekként) több koncentrikus bordákkal díszített tüskés csüngő feküdt, körülöttük hosszúkás spirálgyöngyök. Karjai a test mellett kinyújtva pihentek. Mindkét csuklóján széles bordázott karperec, és minden egyes ujján egy-egy kettős spirállal díszített gyűrűt viselt. Az egymás mellett párhuzamosan fekvő lábán a bokák felett nagyméretű bronz lábtekercseket viselt. Elsősorban a jobb lába körül rengeteg tüskés bordázott korongcsüngő volt látható. A lábak alatt egy kisbögre, két csiga és egy tojás alakúra csiszolt kő feküdt – áll a közösségi médiában tett bejegyzésben.

A leírást azzal folytatják: a leletek alapján a sír a bronzkor második felében, feltehetően Kr.e. 1400 és 1200 között kerülhetett a földbe (vagyis kb. 3200-3400 évvel ezelőtt), de pontosabbat csak a tárgyak restaurálása után tudnak majd mondani. A területen ekkortájt egy úgynevezett Halomsíros kultúra néven számon tartott népcsoport lakott.

A múzeum szakemberei szerint a lelet egyedülálló a szakma számára is, mert ezek a viseleti tárgyak elsősorban kincs- vagy depóleletekben fordulnak elő, használatukról, pontos viseleti elrendezésükről csak feltételezések vannak. A ritkaságszámba menő kincseket a leletek restaurálását és tartósítását követően a bajai Türr István Múzeum állandó kiállítóterében lehet majd megtekinteni.

Fotó forrás: Türr István Múzeum/Facebook

További híreink

2024. 04. 18.

Két vármegyei beruházás is településfejlesztési díjat kapott 

Jánoshalma önkormányzata Településfejlesztési Díjat, Ballószög önkormányzata és a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség pedig Településfejlesztési Különdíjat kapott szerdán Gödöllőn, A jövő települései konferencián. Mindkét díjazott beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásából valósult meg. 

2024. 04. 18.

Nemesnádudvar

2024. 04. 17.

Értéket őriznek és mentenek

Ha valaki végigsétál Nemesnádudvar szemnek is tetszetős főutcáján, első látásra nem hiszi, hogy három évszázadnyi történelem veszi körül. Mint ahogyan sok környékbeli település esetében, itt is az 1700-as évek határozták meg Nádudvar jö­vőjét annak ellenére, hogy már a honfoglaló ma­gyarok 

2024. 04. 17.

[ Nemesnádudvar ]

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Design by WEBORIGO