250 verselő vett részt a Petőfi szavalóversenyen Kecskeméten

Generációkon átívelő szavalóverseny Petőfi tiszteletére, Petőfi Sándor verseitől volt hangos március elsején a kecskeméti Kelemen László Kamaraszínház.

 

 250 vármegyei résztvevőből 46-an jutottak be ugyanis a vármegyei önkormányzat és a kecskeméti színház szavalóversenyének döntőjére. Az utolsó, egész napos megmérettetésre 4 kategóriában, 46-an kaptak meghívást. A döntő legidősebb résztvevője 71, a legfiatalabb pedig 10 esztendős volt.

Az előválogató videós formában zajlott. A jelentkezők régió-szerte közel 40 vármegyei településről pályáztak. A döntőbe 4 kategóriában, 46 ember jutott. Érkeztek versenyzők többek között Kunszentmiklósról, Kiskunhalasról, Csávolyról, Fülöpjakabról, és Tázlárról is. A versenyen Hegedűs Zoltán és Fazakas Géza színművészek, valamint Tóth Kata dramaturg zsűrizett. A zsűri elnöke, Hegedűs Zoltán, Jászai Mari-díjas színművész kiemelte, nehéz helyzetben voltak, hiszen a többszáz jelentkező közül csupán a legjobbak jutottak a végső fordulóba. Hozzátette, nagy kihívás a jók közül a jobbakat kiválasztani.

A bicentenárium alkalmából számtalan programmal készült a vármegyei önkormányzat. Ehhez kapcsolódva hirdettük meg a Petőfi Sándor szavalóversenyt is, amelyre a legnagyobb örömünkre 250 nevezés érkezett - árulta el Gáspár Dávid, Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának rendezvényszervezője.

Az ünnepélyes gálaműsoron az esemény résztvevőit Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke, valamint Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója köszöntötte. A direktor elmondta, örömére szolgál, hogy a költészet tisztelete és szívbéli szeretete összeköti mind a verseny résztvevőit, mind a jelenlévőket, és nem is találhattak volna jobb alkalmat a Kamaraszínház újranyitására - hiszen január elsejétől egészen mostanáig zárva volt az épület.

Az eredményhirdetést követően a résztvevők közös képet készítettek „a mi Petőfinkkel”, azaz Bánföldi Szilárd színművésszel. Helyezéstől függetlenül, minden döntőbe jutott versenyző Fi200 színházbérlettel lett gazdagabb.

Az alábbiakban közöljük a szavalóverseny eredményét, korcsoportokra bontva:

1. kategória

I.helyezett: Pölös Bálint (Ballószög)

II. helyezett: Csengő Bence (Csávoly)

III. helyezett: Nagy Dániel (Kecskemét)

Különdíj: Kószó Botond (Kecskemét)

2. kategória

I.helyezett: Kohi Jasmine (Kiskunhalas)

II. helyezett: Burján Botond (Fülöpjakab)

III. helyezett: Hegyi Hunor (Baja)

Különdíj: Bóna Benedek (Kalocsa), Nagy Emese (Kecskemét)

3. kategória

I.helyezett: Vincze Máté (Kalocsa)

II. helyezett: Puskás Gyula (Orgovány)

III. helyezett: Miklós Marcell Nimród (Baja)

4. kategória

I.helyezett: Molnárné Mihály Szilvia (Kiskőrös)

II. helyezett: F. Juhász Zoltán (Kiskunfélegyháza)

III. helyezett: Papp Attila Gyula (Ballószög)

Különdíj: Chlebik Jenőné (Kecskemét)

További híreink

2023. 05. 28.

Boldog gyermeknapot, vármegyénk minden gyermekének!

,A gyermekek (...) homlokuk tiszta boltozatán a jövendőt hordozzák magukkal, a jövendőt, mely egyetlen értelme még ennek a világnak." Wass Albert gondolataival köszöntjük vármegyénk ifjúságát, gyermekeinket!  Kívánjuk, hogy egészségben és békességben válhassanak felnőtté, és alkotó tagjaivá a Hazának, vármegyénknek. 

2023. 05. 28.

Szeremle

2023. 05. 28.

Piros pünkösd napján új tartalmat kap az életünk

Hogy kinek mit jelent pünkösd, milyen módon engedi be életébe, azt ki-ki maga dönti el. Annyi bizonyos, hogy a kereszténység az egyház születésnapját ünnepli. A híres csíksomlyói búcsúra százezrek zarándokolnak a világ minden tájáról, a nyereg megtelik ünneplőbe öltözött zarándokokkal, ahogyan az idén is. Aki járt már ott, általában visszatér és mindig új tartalmat kap ott az életünk.

2023. 05. 28.

[ Szeremle ]

Dunatetétlen

2023. 05. 26.

Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Dunatetétlen község területén

Dunatetétlen Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-2.1.3-16 TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK felhívásra „Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Dunatetétlen község területén” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00061). A projekt keretében 112 854 213 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Dunatetétlen község területén.

2023. 05. 26.

[ Dunatetétlen ]

Harta

2023. 05. 26.

Indul a szezon! Még nem késő csatlakozni az újdonságokkal kecsegtető MyFarm-kertekhez.

Idén már gomba és feldolgozott kézműves élelmiszerek is az asztalunkra kerülhetnek amellett, hogy a szezonális vegyszermentes zöldségeket is házhoz szállítják nekünk a MyFarm zöldségkosár-közösségekből. 

2023. 05. 26.

[ Harta ]

Kalocsa

2023. 05. 26.

Összeállt a II. Pünkösdi Népművészeti Fesztivál programja

A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében, idén második alkalommal megvalósuló Pünkösdi Népművészeti Fesztivál program kínálatát néptáncosok felvonulása, népművészeti kézműves bemutatók és színpadi produkciók színesítik.

2023. 05. 26.

[ Kalocsa ]

Kiskunhalas

2023. 05. 26.

Díjugratás: Grass Masters I. forduló a pünkösdi hétvégén

Háromnapos, pünkösdi ünnepi lovasprogram következeik pénteken, szombaton és vasárnap a Hirling József Lovasparkban. Kiskunhalas ad helyet egy újszerű díjugrató versenysorozatnak, az úgynevezett Grass Master fordulóknak. A három fordulóból álló sorozatban a füves pályák mestereit keresik a díjugratók. A most hétvégi I. forduló versenyei naponta 8 órától késő délutánig tartanak. A lovasparkba ingyenes a belépés.

2023. 05. 26.

[ Kiskunhalas ]

Design by WEBORIGO