Az érték-élmény-egészség megjelenítése közösségi programokban

Célunk az eddig rejtett, a közösség számára nem elérhető, de a közösség tagjainál „megbújó” hagyományok, kulturális, természeti, gazdasági, szakmai tudást igénylő értékek feltárása.

Az érték-élmény-egészség megjelenítése közösségi programokban

Projektazonosító:

TOP-5.3.2-17-BK1-2018-00001

Kedvezményezett:

Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat

Település:

Forrás:

ESZA

Program:

TOP

Támogatási arány:

100%

Támogatási összeg:

338 219 161 Ft

Megvalósítás kezdete és vége:

2019. 01. 01. - 2023. 11. 30.

Státusz:

Lezárt

A projekt célja:

  • A megyei identitás megerősítésével és az aktív közösségi léttel célunk csökkenteni az elvándorlást.
  • Célunk az eddig rejtett, a közösség számára nem elérhető, de a közösség tagjainál „megbújó” hagyományok, kulturális, természeti, gazdasági, szakmai tudást igénylő értékek feltárása, integrálva a jelenleg a birtokunkban lévő tudással, annak érdekében, hogy a közösség látható értékei minél gazdagabbá és ismertebbé váljanak.
  • További célunk a jelenlegi civil aktivitás, az alulról jövő kezdeményezőkészség megerősítése a projekt keretében foglalkoztatott szakemberek munkája által, valamint a helyi lakosok aktivitásának növelésén keresztül.

A projekt tartalmi elemei:

Tevékenység megnevezése

Tevékenység leírása

Bács-Kiskun megyei értékek gyűjtése, értékőrök képzése

Bács-Kiskun megye természeti, épített, kulturális, gasztronómiai értékeinek számbavétele, a települési értéktár bizottságok munkájának szakmai támogatása, az értékőrző mozgalom humán-erőforrásának megerősítése, a mozgalom központi személyeinek megerősítése közösségfejlesztési szakmai kompetenciák fejlesztésével.

Értékőrző együttműködések, élményfüzérek kialakítása

Az értékkommunikálás, értékőrző együttműködések generálása, összetartozás és identitáserősítés nem csak földrajzilag, de specifikusan szakmai oldalról is megközelíthető. Különleges feladatként kerül sor a Bács-Kiskun megyei és a helyi értéktárakban szereplő agrár- és élelmiszergazdasági értékek megismertetésére a megyében élőkkel és az idelátogatókkal. Bács-Kiskun megye 6 térségében a különböző szférákból érkezők közösségi együttműködésével, helyi térségi értékekből élményfüzér kialakítása történik meg.

Közösségi műhelynapok szervezésére kerül sor a helyi értékek élményszerű bemutatása érdekében.   További cél új értékek feltárása, az ismert értékek bemutatása. Kiemelt célcsoport a falusi szálláshelyet, vendégasztalt működtetők, turisztikai szolgáltatók, az idegenforgalom élénkítésében érdekeltek és ezek civilszervezetei, mint a helyi és megyei identitás kiemelt közvetítői.

Közösségi eredmény felmutatása az agrár és élelmiszergazdasági értékek őrzése-, feltárása-, bemutatása területén

A helyi és megyei értéktárban szereplő agrár- és élelmiszergazdasági termékek megismertetésével, új értékek feltárásával és prezentálásával a közösségi identitás tudat erősítése. Az agrár-és élelmiszergazdaság területéről az értéktárakban nem szereplő 10-15 új termék feltárásra és leírásra kerül. Közösségi eredmény bemutatása megvalósul: összeállításra és elkészítésre kerül 3 db agrár-és élelmiszergazdasági termékeket tartalmazó értékkosár.  A tényleges célcsoport az értéktárban szereplő agrár– és élelmiszergazdasági termékek előállítói, a térségben élő gazdálkodók, kistermelők, kézműves élelmiszer előállítók, a rövid ellátási lánc szereplői, ezek civil szervezetei. A projektelem összecseng a térségi kistermelői igények megjelenésével, helyi kezdeményezésekkel.

Bács-Kiskun megyei mesekönyv készítése

Bács-Kiskun megye történeteiből, legendáiból mesekönyv készül a 0-8 éves korosztály részére.

Bács-Kiskun megyei legendárium készítése

Bács-Kiskun megye történeteiből, legendáiból legendárium készül a 9 év feletti korosztály részére.

Bács-Kiskun megyei legenda térkép készítése

Bács-Kiskun megye történeteiből, legendáiból legendatérkép készül.

Bács-Kiskun megyei társasjáték készítése

Bács-Kiskun megye legendáira, történeteire, értékeire építve társasjáték készül (tábla játék és kártya játék), amelyet az Önkormányzat megismertet a helyi lakossággal.

Kisközösségek építése a digitális gyártás elterjesztésén keresztül

Az Önkormányzat digitális gyártáshoz szükséges eszközök beszerzését tervezi, amelyet  11 hátrányos helyzetű iskola részére ad át. Az érintett oktatási intézmények tanárai a program keretében felkészülnek a technológiai ismeretek átadására.   A technika elsajátítását követően az Önkormányzat az érintett intézmények tanulóinak egy „belső” pályázati felhívást tesz közzé, ahol minden regisztrált diák önállóan elindulhat. A pályázó diákok feladata az lesz, hogy 3D tervező szoftver és a szkennelő berendezés segítségével hozzon létre, tervezzen meg egy olyan tárgyat, amely azt mutatja, hogy hogyan kötődik régiójához, Bács-Kiskun megyéhez.

A megtervezett és 3D-ben kinyomtatott tárgyak kiállításra kerülnek.

Bács-Kiskun megyei értéknapok szervezése

3 alkalommal a megye területén Bács-Kiskun megye nemzeti értékeinek élményszerű bemutatása egész napos esemény keretében. A rendezvényen gasztronómiai, kulturális, gazdasági értékeket mutat be.

Közösségi eredményeket bemutató közösségi estek, fórumok lebonyolítása

12 alkalommal a megye területén a célterület közösségfejlesztésében érintett szakemberek és a településvezetők részére olyan fórumok, estek szervezése, amelyben bemutatásra kerülnek a projekt keretében fejlesztett közösségfejlesztési módszertanok, a feltárt értékek és a közösségi munka eredménye.

Népismereti táborok szervezése

A megye mindegyik járásában 1-1 meglévő felső tagozatos gyermekeknek tartott napközis táborokhoz csatlakozunk, amely keretében a táborok meglévő programját színesítjük a Bács-Kiskun megye értékeire, történeteire, legendáira épülő élménypedagógia programok megtartásával.

Közösségi sportesemények szervezése

A tevékenység keretein belül járásonként 1, azaz 11 helyszínen 11 alkalommal sportversenyeket rendezünk olyan sportágakban, amelyek hagyománnyal rendelkeznek Bács-Kiskun megyében. Ezek a sportágak az alábbiak: futás, kerékpározás, zarándoklat, nordic-walking, lovaglás. A sportversenyek tematikáját ötpróba jelleggel alakítjuk ki, amelynek célja, hogy a lakosok ne csak a járásukban megrendezett sporteseményeken vegyenek részt, hanem a szomszédos járások eseményein is.

A projekt várható eredménye:

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat fontos missziója, hogy a megyében élő lakosok erős térségi és megyei identitástudatát erősítse, valamint aktívan részt vegyen a helyi és a térségi közösségek kialakulásának ösztönzésében. A helyi identitás és a helyi kisközösségek megerősítése, mind az elvándorlás mértékének csökkentése, mind a kooperáló, innovatív KKV-kon alapuló gazdaságfejlesztés kiemelt eszközei.

A Projekt várható eredménye, hogy Bács-Kiskun megyében olyan önszerveződő közösségek alakuljanak ki, amelyek a későbbiek során finanszírozási források nélkül képesek önállóan is fennmaradni, erősödjön a helyi identitáson túl a megyei identitás és a társadalmi kohézió. Fontos célkitűzésünk, hogy a helyi emberek büszkék legyenek Bács-Kiskun megyére, és az valóban boldoggá tegye őket.

Hírek

chevron left
chevron right

Filmajánló

chevron left
event card

Legújabb filmjeink

arrow
YouTube-csatornánk legújabb filmjei.

event card

Homokanimáció - sorozat

arrow
Lenyűgöző homokanimáció-sorozat, vármegyei történetekből. 

event card

Értéket adunk

arrow
Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának térségi értékeket bemutató karácsonyi kisfilmje.

event card

Bács-Kiskun vármegyei klímaprogram

arrow

event card

Bács-Kiskun, a mi megyénk

arrow
Egy megye, mely színültig van ízzel, látnivalóval, élménnyel, igazi különlegességekkel és páratlan életérzéssel. 

event card

Borba zárt napfény

arrow
A kisfilm a borok világába kalauzolja el a nézőit, a vármegyei borászatok bemutatásával.

event card

Meseföld - Csonka torony

arrow
Csengőd település keletkezésének legendája elevenedik meg a mesében.

event card

Meseföld - Gólyacsősz

arrow
Hogy kerül gólya Izsák város településének címerébe? A Gólyacsősz ezt meséli el.

event card

No sugar- A hegyek közt

arrow
Különleges dalhoz, különleges klip dukál. Vajon mit üzen Petőfi korunk emberének? Erre kereste a választ az erdélyi No Sugar zenekar, amikor megzenésítette Petőfi: A hegyek közt c. versét.

event card

Petőfi örök

arrow
200 éve született Petőfi Sándor,  s ezalatt a jó néhány esztendő alatt bizony elég sok minden megváltozott. 

chevron right
Design by WEBORIGO