A felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan Bács-Kiskun megyében

A projekt alapvető célja a megyei szintű koordinációs és konzultációs rendszer kialakítása annak érdekében, hogy a megyei együttműködések kialakuljanak.

A felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan Bács-Kiskun megyében

Projektazonosító:

EFOP-1.6.3-17-2017-00002

Kedvezményezett:

Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat

Település:

Forrás:

ESZA

Program:

EFOP

Támogatási arány:

100%

Támogatási összeg:

64 999 988 Ft

Megvalósítás kezdete és vége:

2018. 01. 01. - 2020. 12. 31.

Státusz:

Lezárt

Projekt célja:

A projekt alapvető célja a megyei szintű koordinációs és konzultációs rendszer kialakítása annak érdekében, hogy a megyei együttműködések kialakuljanak, rendszeressé váljanak és esélyteremtő módón hassanak vissza az egyes települések lakosságának életére, növelve a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést.

A projekt tartalmi elemei:

  • Felzárkózás politikában érintett szervezetek – létrehozzuk a Bács-Kiskun Megyei Felzárkózási Fórumot, melynek célja a különböző felzárkózás politikában érintett szervezetek (helyi és nemzetiségi önkormányzatok, hátrányos helyzetűekkel foglalkozó civil szervezetek, egyházak, közszolgáltató intézmények: oktatás, egységügy, szociális terület, rendvédelem, család- és gyermekjólét) munkájának összehangolása, az esetleges szolgáltatáshiányok megszűntetése együttműködések generálásával.
  • A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat munkatársai – érzékenyítő program a kollégáknak a mélyszegénységben élők iránt. Vezetett Szociopoly játék, amelyet egy magyar szociológus talált ki, továbbá mélyszegénységben élő családok látogatása, amely során adományokat is viszünk nekik.
  • A megyében élő, hátrányos helyzetű, tanyai lakosság – mozgó szolgáltatásként 7 járásban (Kunszentmiklósi, Tiszakécskei, Kiskunfélegyházi, Kiskőrösi, Kalocsai, Kiskunhalasi, és a Kiskunmajsai) bűnmegelőzési szakember, mentálhigiénés, szociális munkás ad életvezetési tanácsokat, továbbá orvos végez egészségügyi szűrővizsgálatokat (vérnyomás, vércukor, testzsír-százalék, koleszterin) és ad általános egységügyi tanácsokat 1 500 elszigetelten élő, tanyasi lakosnak 125 napon keresztül.
  • A megyében élő iskolás korú gyermekek – vásárolunk 22 db Szociopoly játékot és kiválasztunk járásonként 2-2 db pedagógust pályázat útján, akik játékvezetői képzést kapnak, annak érdekében, hogy a megyében minél több fiatal válhasson szociálisan érzékeny felnőtté – részesülnek játékos formában szociális érzékenyítésben.
  • Elkészül Bács-Kiskun megye szociális szolgáltatási út-térképe, melyből láthatóak lesznek a megye szolgáltatáshiányai, továbbá elkészítjük a Bács-Kiskun Megyei Felzárkózási Stratégiát és Tervet, valamint a Bács-Kiskun megyei Cigány Felzárkózási Programot..

A projekt várható eredménye:

1. Kialakul a megyei szintű felzárkózás-politikai koordinációs és konzultációs rendszer. A Bács-Kiskun Megyei Felzárkózási Fórum legfontosabb célja a Fórum alapvető tevékenységei mellett, hogy a megyében működő célcsoportban érintett szervezetek vezetői, szakemberek között segítsük olyan személyes kapcsolatok kialakulását, amelyek generálják a projekt időtartamán túli időszakban is a szervezetek közötti együttműködéseket. A Fórum tematikáját és témáit úgy alakítjuk ki, hogy az érintett szervezetek érdeklődését fenn tudjuk tartani, így a projekt zárását követően is elkötelezettek maradjanak a Fórum munkája mellett.

2. A Bács-Kiskun Megyei Felzárkózási Fórum közös munkájának köszönhetően felszínre kerülnek a megyében meglévő szolgáltatáshiányok és az új személyes kapcsolatoknak, valamint az erre való tudatosságnak köszönhetően a szolgáltatáshiányok leküzdhetővé válnak.

3. A megyei koordinációnak és kapcsolatrendszernek köszönhetően a megye felzárkózás-politikában érintett szereplői információhoz jutnak a megyében más szervezetek által megvalósított folyamatokról, melynek köszönhetően a hátrányos helyzetű célcsoportokat érintő beavatkozások megyei szinten összehangolttá válnak.

4. A Önkormányzat Hivatalának munkatársainak tartott érzékenyítő tevékenységnek köszönhetően munkatársaink elkötelezettebbé válnak a munkájuk során esélyteremtő- és felzárkózási folyamatok generálásában, hatékony megvalósításában.

5. A közösségi együttműködést erősítő programunknak köszönhetően a projektben érintett célcsoport az azonnali komplex tanácsadáson túl olyan információkhoz jutnak, melynek köszönhetően aktívabban igénybe tudják venni a szociális- és egészségügyi szolgáltató rendszer szolgáltatásait, amely által hosszú távon jobb életminőség elérésére van lehetőségük.

Hírek

chevron left
chevron right

Filmajánló

chevron left
event card

Legújabb filmjeink

arrow
YouTube-csatornánk legújabb filmjei.

event card

Homokanimáció - sorozat

arrow
Lenyűgöző homokanimáció-sorozat, vármegyei történetekből. 

event card

Értéket adunk

arrow
Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának térségi értékeket bemutató karácsonyi kisfilmje.

event card

Bács-Kiskun vármegyei klímaprogram

arrow

event card

Bács-Kiskun, a mi megyénk

arrow
Egy megye, mely színültig van ízzel, látnivalóval, élménnyel, igazi különlegességekkel és páratlan életérzéssel. 

event card

Borba zárt napfény

arrow
A kisfilm a borok világába kalauzolja el a nézőit, a vármegyei borászatok bemutatásával.

event card

Meseföld - Csonka torony

arrow
Csengőd település keletkezésének legendája elevenedik meg a mesében.

event card

Meseföld - Gólyacsősz

arrow
Hogy kerül gólya Izsák város településének címerébe? A Gólyacsősz ezt meséli el.

event card

No sugar- A hegyek közt

arrow
Különleges dalhoz, különleges klip dukál. Vajon mit üzen Petőfi korunk emberének? Erre kereste a választ az erdélyi No Sugar zenekar, amikor megzenésítette Petőfi: A hegyek közt c. versét.

event card

Petőfi örök

arrow
200 éve született Petőfi Sándor,  s ezalatt a jó néhány esztendő alatt bizony elég sok minden megváltozott. 

chevron right
Design by WEBORIGO