A Dobosi utcák csapadékvíz elvezetésének első üteme Bátyán

Projektazonosító:

TOP-2.1.3-16-BK1-2020-00032

Kedvezményezett:

Bátya Község Önkormányzata

Település:

Bátya

Forrás:

ERFA

Program:

TOP

Támogatási arány:

100%

Támogatási összeg:

70 000 000 Ft

Megvalósítás kezdete és vége:

2020. 09. 18. - 2022. 02. 28.

Státusz:

Lezárt

A projekt célja:  Bátya község területén a meglévő csapadékvíz hálózat fejlesztése és annak hatékony településen kívülre vezetése.

 

A Kálvária utcában szükséges megépíteni csapadékvíz elvezető csatornát áteresszel, vagy fedett mederburkoló elemmel és burkolt medrű árokkal. A 11-13. számú ingatlanoktól a Sportpálya irányában kétoldali rendszer építése szükséges. A Sportpályánál az út alatti átvezetés megtartható. Az árkok burkolása szükséges egyrészt a közművek fizikai védelme miatt, másrészt az utca szűk keresztmetszete miatt.

Sportpálya utcájában a meglévő, 415 m hosszúságú árok szintre igazítása szükséges úgy, hogy a Kiss Ernő utca felé lejtsen mindkét irányból. Az árok marad föld medrű. Mivel az ároknak befogadója nincs, így kényszeráramoltatással kell az elszikkadásra nem kerülő, összegyülekező csapadékvizeket átvezetni a tározóba.

A Kiss Ernő utca közelében szükséges telepíteni egy átemelő műtárgyat 2 db szivattyúval, áramellátással. Az átemelő műtárgy nyomóvezetéke a Kiss Ernő utcán keresztül vezetendő Dk90 PE cső. A Kiss Ernő utca végére kerül betervezésre egy tisztítóakna (ahol a kétoldali csapadékvíz elvezető rendszer egyesítésre kerülne), a nyomóvezeték bekötése is ide történne. A nyomóvezeték építéséhez szükséges a Rákóczi utcát, illetve a Sportpálya utcáját az út alatt átfúrni.

 

2021. 10. 31. A fejlesztés 50 %-a elkészült.

A tervezett csapadékvíz elvezető rendszer építése során felhasználásra kerülnek a megfelelő szintű, megfelelő kapacitású és műszaki állapotú átereszek. Ennek célja, hogy nagy intenzitású csapadék esetén az elszikkasztásra nem kerülő vizek károkozás mentesen legyenek a befogadóba vezetve.

Felhasználásra kerül 2 db út alatti átvezetés. A Kiss Ernő utcában  megkezdődött a csapadékvíz elvezető csatorna megépítése áteresszel, illetve fedett mederburkoló elemmel és burkolt medrű árokkal. Az árkok burkolása megkezdődött, a területen található régi lakóingatlanok védelme miatt. A Rákóczi utcától É-ra eső szakasz szintén kétoldali csapadékvíz elvezető rendszert kialakítása van folyamatban, a lejtés iránya É – i lesz. 

Megkezdődött a csapadékvíz tározóba történő bevezetés a kétoldali rendszer egyesítése által. A tervezett csapadékvíz elvezető rendszer építése során felhasználásra kerülnek a megfelelő szintű, megfelelő kapacitású és műszaki állapotú átereszek.

 

2021. 12. 20. A fejlesztés 100 %-ban elkészült.

A projekt keretében 2268 m bel- és csapadékvíz védelmi létesítmény került kiépítésre. A csapadékvíz elvezető rendszer kialakítása során a keletkezett vizek a LIFE projekt keretében létesült víztározóba kerültek bevezetésre. A mély tározó 7500 m3, a sekély 3500 m3 vizet tud fogadni. Az összes tározási kapacitás 11000 m3. A csapadékvíz tározóba a bevezetés a kétoldali rendszer egyesítése után egy zárt csatornán keresztül történt. A csapadékvíz elvezető rendszer építése során felhasználásra kerültek a megfelelő szintű, megfelelő kapacitású és műszaki állapotú átereszek.

 

A projekt eredménye: A fejlesztés eredményeként a problémás (belvízvédelmi készültséggel, havaria helyzettel érintett) helyek megszűnnek, a csatornahálózat összefüggő hálózatot alkotnak és képesek a település egészének vízelvezetését ellátni.

Filmajánló

chevron left
event card

Legújabb filmjeink

arrow
YouTube-csatornánk legújabb filmjei.

event card

Homokanimáció - sorozat

arrow
Lenyűgöző homokanimáció-sorozat, vármegyei történetekből. 

event card

Értéket adunk

arrow
Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának térségi értékeket bemutató karácsonyi kisfilmje.

event card

Bács-Kiskun vármegyei klímaprogram

arrow

event card

Bács-Kiskun, a mi megyénk

arrow
Egy megye, mely színültig van ízzel, látnivalóval, élménnyel, igazi különlegességekkel és páratlan életérzéssel. 

event card

Borba zárt napfény

arrow
A kisfilm a borok világába kalauzolja el a nézőit, a vármegyei borászatok bemutatásával.

event card

Meseföld - Csonka torony

arrow
Csengőd település keletkezésének legendája elevenedik meg a mesében.

event card

Meseföld - Gólyacsősz

arrow
Hogy kerül gólya Izsák város településének címerébe? A Gólyacsősz ezt meséli el.

event card

No sugar- A hegyek közt

arrow
Különleges dalhoz, különleges klip dukál. Vajon mit üzen Petőfi korunk emberének? Erre kereste a választ az erdélyi No Sugar zenekar, amikor megzenésítette Petőfi: A hegyek közt c. versét.

event card

Petőfi örök

arrow
200 éve született Petőfi Sándor,  s ezalatt a jó néhány esztendő alatt bizony elég sok minden megváltozott. 

chevron right
Design by WEBORIGO