,,Megálmodtam, hogy…nevet szerzek" - Strázsa Túra

Újabb strázsa túra a természetben!

,,Megálmodtam, hogy…nevet szerzek" - Strázsa Túra

Szabadszállás

2023. 03. 25.

06:00

»

2023. 03. 25.

16:00

Újabb strázsa túra a természetben!

STRÁZSA TÚRA

A körtúra útvonala átszeli a Felső Kiskunság Ős-Duna által épített homokbuckáit (a Strázsa-hegyet, a Barátok-hegyet, a Lófogó-hegyet, a Látó-hegyet és a Lófogó-dombot), melyek felszíne rendkívül tagolt, amit helyenként 45 fokos lejtők, szurdokvölgyek tarkítanak.

Az üde völgyekben turbolyás akácosok, a száraz buckaoldalakon fekete fenyvesek, a buckatetőkön nyárfás-borókások tenyésznek. A gyepszintre a homok puszták lágy szárú fajai a homoki csenkesz, a borzas len, a deres fényperje és a báránypirosító jellemző, de előfordul a homokviola és a pusztai kutyatej is. A buckákról szép kilátásban gyönyörködhetünk.

A sárga körtúra jellel   ellátott útvonalat 2017-ben a Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete létesítette az erdőgazdaság támogatásával, mely közel 3 kilométeren keresztül együtt halad (fonódik) a sárga jelű   útvonallal.

Az útvonal hossza 9,4 km, ami kényelmes sétával 2,5-3 óra alatt végigjárható, azonban a start és célhelyül is szolgáló erdei pihenőben kihelyezett információs tábla és térkép segítségével rövidebb távok is tervezhetők. Útvonalak GPS-re letölthetők. Teljes útvonal: gpx,  gdb , 3 km-es: gpx , 6 km-es: gpx , 8 km-es: gpx

A   jelzésű útvonal szabadon, az év bármely szakában használható, önállóan, vagy családi társasággal és csoportosan is igénybe vehető, hiszen az erdei pihenőben, illetve az útvonalon a túra utak elágazásainál elhelyezett információs táblák tartalmazzák a fontosabb viszonylatok távolságát és a megtételhez szükséges időt. (Az adott távolságokhoz hozzárendelt idők 4 km/óra sebesség esetére kerültek kiszámításra.)

A túrát az erdei pihenőtől célszerű kezdeni (N 46° 53,216’, E 19° 16,581’), ahol az autóval, motorral, vagy kerékpárral érkezők parkolására, de sátorozásra is lehetőség van. A pihenőbe kitelepített csapokból nem ivóvíz folyik. Ivóvizet a Tóth János tanya kapujában elhelyezett csapból lehet nyerni.

Minden túrázónak kellemes időtöltést kíván az útvonal létesítését koordináló Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete.

 

A túraútvonal létrehozását és az erdei pihenő felújítását támogató szervezetek és magánszemélyek:

Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.,
Tóth János vállalkozó,
Aszódi Imre vállalkozó és munkatársai,
ifj. Szőke Péter, Szabadszállási Ipratestület, 
Jaksa Mihály vállalkozó,
Varga Imre vállalkozó
Polgármesteri Hivatal Szabadszállás
GAMESZ Szabadszállás

 

Kapcsolat

6080 Szabadszállás Kossuth Lajos út 4

www.hnyk.hu
Több Kevesebb chevron down
Design by WEBORIGO