Szőlő, bor és gasztronómia Császártöltésen

Császártöltés - Kiskőrösi járás

A Kiskunság és a Sárköz határában épült falu településszerkezetének egyedi arculatát az árterület szélén emelkedő löszfalba vájt pincesorok adják.

 

A település gazdálkodásában ma is a mezőgazdaság szerepe a legjelentősebb. A szőlő mellett zöldség-, gyümölcs-, gabona-, takarmánynövény-termesztés folyik. A lakosság nagy hányada foglalkozik szőlővel, ők egyben a Császártöltési Hegyközségnek is tagjai.

 

Császártöltés egy igazi pincefalu, hiszen a több száz présház és pince jórészt a falu belterületén található. A falu központjától induló Főkáptalan-pincesor kezdetét egy szépen faragott díszhordó jelzi. Az itteni présházakra jellemző forma, a nyeregtető alatti homlokzat középen ajtóval, két oldalt pedig szimmetrikusan elhelyezkedő kis ablakokkal, a sváb pinceépítési technikát jól demonstrálja.Présházak emellett még szép számban találhatók a Kissoron, a Kossuth Lajos utcában is, bár itt már kevésbé rendezett az összképük.A termesztett szőlőfajták közé Császártöltésen régen zömmel a Kövidinka, a Szlanka, a Sárfehér és a Kadarka tartoztak. Ma a legnagyobb arányban Rajnai rizlinget, Chardonnay-t, Cserszegi fűszerest és a kékszőlők közül, az országosan is elterjedt Kékfrankost termesztik legnagyobb területen. Borászaink több országos és régió borverseny győztesei.

Érdemes megkóstolni a sváb konyhát,  azoknak ajánljuk, akik szeretik a hagyományos magyar, illetve sváb ételeket.

Borászatok, ahol kóstolni is lehet:

Lakner Winery

Bergervin Kft

Szemerey Borászat

Sváb ételek és borkóstoló

Pincelakat Borház és Szálloda

Házias és sváb ételek

Kiskastély Vendégház

Kapcsolat

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Pincesori túrák

arrow

Császártöltés

event card

Császártöltés Kulcsosház

arrow

Császártöltés

event card

Császártöltési Liget

arrow

Császártöltés

event card

Csanádi Szőlőbirtok

arrow

Császártöltés

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Értékeink

chevron left
event card

Császártöltési Pincesorok

arrow
Császártöltésen több száz présház és pince található, melyek jórészt a falu belterületén helyezkednek el. Évtizedekig a falu lakosságának fő jövedelem forrása a szőlőtermesztés és bortermelés volt. 

Császártöltés

chevron right
Design by WEBORIGO