Kiskunhalas helyi jelentőségű védett területei

Mocsárciprusok
Az egykori bolgárkertészet öntözőgödrét szegélyező, védett mocsárciprusokra Kiskunhalastól délre, az Alsóöregszőlők elnevezésű külterületen bukkanhatunk rá. A mocsárciprus a floridai tengerparti mocsárvilág különleges, tűhullató fenyőfaja, kúp alakú léggyökerei akár 1,5 méter magasak is lehetnek. A 15 fát az 1930-as években ültetették, ma mintegy húsz méter magasak, törzsátmérőjük 0,4 méter.

 

Sóstói Nádas-sziget és Sóstó Parkerdő
Mindkét helyi védettségű terület a halasi Sóstó szerves részét képezi. A Sóstó az 53-as út mellett fekszik a várostól kb. 2 km-re. A helybeliek kedvelt kirándulóhelye ez, mivel itt található a klasszicista stílusú, híres Sóstói-csárda. A tó kiépített partszakasza strandolásra is alkalmas. A helyi horgászegyesület kezeli a tó környezetét, és gondoskodik az állandó haltelepítésről. Napi jeggyel is lehet itt horgászi.
A Parkerdő környezeti nevelés színtere is. Számos kulturális, tömeg- és társadalmi rendezvény helyszíne a Sóstó tágabb környezete.

 

Védett fák
1.Sóstói csárda platánfája
A Sóstói csárda melletti ligetes terület egyik legjelentősebb fa egyede, melyet a 20. század elején ültettek.
2.Batthyány utcai tölgyfa
Az erős közúti forgalom ellenére a 120 éves fa egészségi állapota megfelelő. Alföldi városokban ritkán látni közterületen idősebb tölgyeket.

Kapcsolat

Több Kevesebb chevron down

Hírek

chevron left
chevron right
Design by WEBORIGO