PALKOVICS LÁSZLÓ AZ ÉPÜLŐ KALOCSA-PAKS DUNA-HÍDNÁL TETT LÁTOGATÁS

közügyek szabadidő
A híd szerkezet hegesztési munkálatai és a híd újabb dunai tartóelemének az alapozása is megkezdődött.

Dr.Filvig Géza polgármester jegyzi azt a meghívót, amely február 28-án, 17 órára az épülő Kalocsa-Paks Duna-híd helyszínére invitálta a sajtó képviselőit, ahol Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Font Sándor országgyűlési képviselő tartott tájékoztatót. A miniszter a Kalocsai Vállalkozói Klub meghívásának tett eleget, ám előtte szükségesnek tartotta, hogy a tárcájához tartozó egyik legnagyobb beruházás, a Kalocsa-Paks Duna-híd (szoros értelemben véve Foktő-Dunaszentgyörgy Duna-híd) és a kapcsolódó utak építésének állásáról személyesen tájékozódjon. A tárcavezető aligha csalódott, látogatása alkalmával is folyamatban voltak mások mellett a hídszerkezet hegesztési munkálatai és a híd újabb dunai tartóelemének az alapozása is megkezdődött.

Palkovics László innovációs és technológiai minisztert Font Sándor a hídépítés helyszínétől mintegy 100 méterre lévő lakossági látogató központban tartott sajtótájékoztatón köszöntötte. Az országgyűlési képviselő kiemelte: a tárcavezető a Kalocsai Vállalkozói Klub meghívására érkezett Kalocsára, de úgy gondolták, ha egy kormánytag a térségbe érkezik, ráadásul hozzá tartozik annak legnagyobb beruházása, miniszterként is élményben lesz része, ha meglátja az épülő hidunkat. Természetesen ez a híd nemcsak Kalocsáról szól, hanem a Duna mindkét oldalán a mintegy 50-100 kilométeren belül élők életére és a gazdaságra is nagy hatással lesz –tette hozzá a képviselő, hozzáfűzve, hogy a Kalocsa-Paks Duna-híd az épülő Paks2 beruházáshoz kapcsolódóan is jelentős szerepet játszik majd.

Font Sándor emlékeztetett, hogy a Duna mindkét oldalán, a solti és a szekszárdi híd között egy összefüggő kerékpárút is épül, és ha a Kalocsa-Paks közötti átkelő megépül, egy átvezetést biztosít, turisztikai attrakciók elérését teszi lehetővé a folyam két partja között.

 

„Én abban reménykedem, hogy a híd megépülését és az ezzel járó, Kalocsán megvalósuló fejlesztéseket Filvig Géza polgármester úrral együtt tudom majd ünnepelni” – mondta a képviselő.

Palkovics László annak adott hangot, nem csak miniszterként, mérnökként is örömmel jött egy olyan nagy horderejű, műszaki megoldásait tekintve is újszerű beruházás helyszínére, mint amilyen az épülő Kalocsa- Paks Duna-híd.

A miniszter emlékeztetett: a 2016-ban megalkotott közlekedési stratégia egyik eleme az autópálya építés, és hogy Magyarországnak olyan autópálya hálózata legyen, amely megfelel a következő kritériumoknak: valamennyi autópálya érje el az országhatárt, valamennyi nagyobb városhoz vezessen autópálya vagy autóút, és a harmadik, talán legfontosabb célként, az összes településről, mintegy fél órán belül rá lehessen hajtani a legközelebbi autópályára. Ez utóbbi program 3600 milliárdos fejlesztést igényel, és a 2024. év végéig megvalósulhat. Ennek az összegnek a felét a magyar költségvetés, másik felét az uniós források biztosítják, de más konstrukciókban is gondolkodunk”– mondta Palkovics László.

A miniszter leszögezte: a Kalocsa-Paks Duna - híd elkészülésének céldátuma nem változott, az továbbra is 2024 közepe, amikor is a paksi oldal elérése Kalocsáról a jelenlegi egy óráról negyedórára csökken majd. A Paks2 beruházást tekintve ez azt jelenti, hogy a híd átadása után a Bács-Kiskun megyei munkavállalók, vállalkozók is közvetlenül bekapcsolódhatnak a megaberuházásba. A miniszter emlékeztetett, csak a kalocsai oldalon 25 kilométer hosszú gyorsforgalmi út épül meg, egészen az M6-os autópályáig.

A beruházás részleteiről szólva a miniszter kifejtette: a 125 milliárd forint összköltségű beruházás részeként Paks és Gerjen között 24 kilométer új út, útszakasz épül, a Kalocsa elkerülőtől az M6-os autópályáig pedig egy kétsávos főutat építenek.

 

Palkovics László a továbbiakban a mintegy egy kilométeres, a hullámtereket is átívelő Kalocsa-Paks híd mellett a közeljövőben átadott és a jövőben épülő folyami - és vasúti hidakról is beszélt. A miniszter reményét fejezte ki, amennyiben a Kalocsa-Paks Duna- híd átadásakor is miniszter lesz, Font Sándorral, Filvig Gézával együtt lehet majd jelen a hídavató ünnepségen.

Az újságírók a február utolsó napján még korai sötétedésre tekintettel már a sajtótájékoztató előtt lehetőséget kaptak a helyszín bejárására, és felvételek készítésére. A minisztert az építés állásáról a látogatóközpontban kiállított makett segítségével - az egyes műszaki megoldások részleteit is érintve - Sereg Tamás, a kivitelező cég mérnöke tájékoztatta.

A sajtóesemény végén Palkovics László, Font Sándor és Filvig Géza a Kalocsán 18 órakor kezdődő vállalkozói fórumra sietett, amelyről külön cikkben számolunk be.

 

További híreink

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Kiskunmajsa

2024. 04. 11.

Folytatódnak a fejlesztések Bács-Kiskunban 

Csaknem félszáz fejlesztési beruházás támogatói szerződését írták alá 12 milliárd forint értékben csütörtökön Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumának keretében. Az eseményen elhangzott: a napokban döntés született arról, hogy újabb 8,5 milliárd forint pályázati forrás érkezik a vármegyébe. 

2024. 04. 11.

[ Kiskunmajsa ]

2024. 04. 10.

Újabb települések nyertek fejlesztési forrást

Útfejlesztésre és az egészségügyi, szociális alapszolgáltatások fejlesztésére nyertek támogatást Bács-Kiskun vármegyei települések a TOP Plusz program keretében. 

2024. 04. 10.

Design by WEBORIGO