KISKŐRÖSRE ÉRKEZETT A TERROR HÁZA MÚZEUM „30 ÉVE SZABADON” VÁNDORKIÁLLÍTÁSA

Fi200
10 napig lesz látható a szabadtéri tárlat.

KISKŐRÖSRE ÉRKEZETT A TERROR HÁZA MÚZEUM „30 ÉVE SZABADON” VÁNDORKIÁLLÍTÁSA

10 napig lesz látható a szabadtéri tárlat

Magyarország történelmi útját mutatja be a kommunista diktatúra elnyomásától a rendszerváltozásig a Terror Háza Múzeum vándorkiállítása, amelyet Kiskőrösön március 9-én, szerdán 14 órakor a Petőfi Sándor Művelődési Központban nyitottak meg ünnepélyesen. A szabadtéri kiállítás magyar és angol feliratozású, számos országot, magyar várost megjárt tablóiból összerendezett tárlat a város főterén, az úgynevezett Csiga kútnál 10 napon át lesz megtekinthető.

A megnyitó ünnepség közönségét és közreműködőit, Balogh Gábort, a Terror Háza Múzeum történészét, Csépai Eszter színművészt és Jobbágy Bence gitárost Szedmák Tamás, köszöntötte. Kiskőrös város alpolgármestere a rendszerváltozás éveinek, annak családjával kapcsolatos összefüggéseinek felidézése után megköszönte a szervezőknek, hogy a vándorkiállítás március tizenötödikét is magába foglalva érkezett Kiskőrösre; amikor is az ünnep előtti napon Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár jelenlétében tartják a „Petőfi 200 emlékév” nyitóünnepségét. Az eseményre érkező közönség minden bizonnyal megtekinti majd az onnan csak pár lépésre berendezett tárlatot, amelynek egyik kuriózuma, hogy a korszak emblematikus közlekedési eszközét, a Trabant személygépkocsit állítotja a középpontba.

Aki megélte, soha nem felejti el azt a felszabadult boldogságot és örömöt, amit a kommunizmus bukásakor érzett. Budapesten, Párágában,Varsóban, Lipcsében, Drezdában, Berlinben és Bukarestben emberek százezrei vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a szovjet megszállás és a rájuk kényszerített kommunista diktatúra ellen, szabadságot és függetlenséget követelve” - adta meg ezekkel a szavakkal a megnyitó ünnepség alaphangulatát a műsorvezetői feladatokat is ellátó, a továbbiakban versmondó és énekesi képességeit is megcsillantó Csépai Eszter színművész, aki mielőtt felkérte Balogh Gábor történészt a korszak legjellegzetesebb állomásai felelevenítésére, hozzá tette:

Az 1989-es esztendő szinte azonnal a „Csodák Évévé” vált, mert minden olyan váratlanul és gyorsan történt, hogy az kész csodának tűnt. Magyarországon tavasszal kezdték el lebontani a drótakadályokból, jelzőrendszerből, őrtornyokból álló határvédelmet, a Vasfüggönyt, majd június 16-án több mint százezren gyűltek össze a Hősök terén, hogy eltemessék az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseit.”- mondta a műsorvezető.

Balogh Gábor történész kiváló összefoglalójában esszenciáját adta mindazoknak az eseményeknek, személyiségeknek, amelyek, illetve akik kiszolgáltatták az országot a kommunista diktatúrának, illetve szólt azokról, akik a történelmi lehetőséggel élve sokat tettek a szabad választásokért, az ország szabadságáért.

Csépai Eszter az immár történelmi események, képek felelevenítése után, azokat szinte felerősítve Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című verséből szavalt részletet.

A művésznő a szavalatot Faludy György költő, műfordító, a Rákosi diktatúra kegyetlenségének egyik legnagyobb hatású kritikusa - aki az Andrássy út 60. pincebörtönét, a kistarcsai internálótábort megjárta, majd három évig a recski munkatáborban raboskodott - Zsuzsának a tömlöcből című versének előadásával folytatta.

A próza a Cseh Tamás- Bereményi szerzőpáros: „Tíz év múlva”, és „A 74-es év” című dalainak előadásával folytatódott. A műsorvezető továbbiakban Csurka István 1989. március 14-én, a Magyar Demokrata Fórum I. Országos Gyűlésén elhangzott felszólalásából idézett. Csurka akkor és ott elmondott beszédéhez nagy bártorság kellett, hiszen még Magyarországon állomásoztak a szovjet csapatok, és fenn állt a visszarendeződés veszélye.

A színművésznő a folytatásban Csoóri Sándor költő és író, a lakiteleki mozgalom vezéralakja – 89-et követően évekre elhallgatott és csak 1994-ben jelentkezett ismét verskötettel –„Emlékek és gondolatok” című írásából olvasott fel részletet, amelyek ma is aktuálisak:

„…Gondolom:Mátyás király pápáknak küldött leveleiből az derülne ki, hogy a mi kereszténység védőpajzsáról szóló vallomásaink nem regényes kitalációk és utólagos szenvelgések. Mint ahogy Európáért kényszerűségből vállalt áldozataink sem azok.”

Mielőtt a közönség a szabadtéri tárlathoz vonult volna, a 16 év felettieknek ajánlott Moszkva tér című magyar sikerfilmet tekinthette meg.

A Petőfi téri Csiga kútnál U alakba rendezett tárlat tablókon jeleníti meg azt a rendszert, amely a kelet-európai nemzeteket megfosztotta szabadságuktól, de a figyelem felkeltése érdekében a 90-es évek jól ismert választási plakátjai, és a már említett Trabant személygépkocsi is látható.

 

 

További híreink

Foktő

2024. 03. 27.

Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése - projektindítás

Foktő Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK elnevezésű felhívásra „Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00033). A projekt keretében 208,50 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása.

2024. 03. 27.

[ Foktő ]

2024. 03. 21.

ÖKO-szuperhőst keresünk!

Keressük klímareferens munkatársunkat!  

2024. 03. 21.

2024. 03. 20.

Faggyal érkezett a hivatalos tavasz

Ma megkezdődött a csillagászati tavasz. Szerdán, március 20-án 4 óra 6 perckor kezdődött el a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján, ahol felhívta a figyelmet arra: a tankönyvek ugyan március 21-ére datálják az eseményt, de ez eshet 20-ára és 21-ére is. Ma reggel ugyan minúszokra épbredtünk, de a gazdák közül bizony sokan az ültetvényeken töltötték az éjsazkát, melegítő eszközökkel, füstöléssel igyekeztek megóvni a virágba borult gyümölcsösöket.   

2024. 03. 20.

Kunpeszér

2024. 03. 19.

Vármegyénk motívumvilága: Kunpeszéri hajfonatkorong

Bács-Kiskun vármegye gazdag motívumvilágából csemegézhetünk folyamatosan, sőt honlapunkról a motívumgyűjtemény teljességében és külün-külön is letölthető! Ezúttal ahonfoglalás kori női viselet jellegzetes díszeit, az áttört díszítésű, kunpeszérei hajfonatkorongokat mutatjuk be.

2024. 03. 19.

[ Kunpeszér ]

2024. 03. 18.

Több volt a vendég

Tavalyelőtthöz képest 2023-ban nőtt a Bács- Kiskun kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. Kecskemét vitte a prímet, de Kiskunmajsa, Tiszakécske és Kiskőrös sem panaszkodhat.

2024. 03. 18.

Kiskőrös

2024. 03. 15.

Kiskőrös díszpolgára lett Rideg László

A köz érdekében évtizedeken át végzett munkáját elismerve Kiskőrös városa díszpolgári kitüntetést adományozott Rideg Lászlónak, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnökének. 

2024. 03. 15.

[ Kiskőrös ]

Design by WEBORIGO