KALOCSÁN TARTOTT KÖZMEGHALLGATÁST A BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNY ÖNKORMÁNYZAT

TOP-fejlesztések
A Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat a kalocsai városházán szeptember 21-én, hétfőn 11 órától tartott közmeghallgatást.

Az ülés megemlékezéssel vette kezdetét: elhunyt Oláh Imre, a Bátyai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, akinek emléke előtt egyperces néma felállással tisztelegtek.

A közmeghallgatás közönségét Rideg László, a megyei közgyűlési elnöke köszöntötte, majd felszólalásában elmondta: az ülést megelőzően az induló megyei TOP2 pályázatokkal, a Paks II. beruházással kapcsolatban, a térség előtt álló lehetőségekről és feladatokról egyeztetett Kalocsán. A közgyűlés elnöke elmondta: Kalocsa 28 másik, a Duna bal partján lévő településsel együtt került be a Közép- Duna Menti Fejlesztési Térségbe.

A Paks II. megvalósítása során lesz olyan időszak, amikor 13 ezer ember tartózkodik a környéken, dolgozik az erőmű építésén. Először 2-4 ezer ember érkezik, majd fokozatosan emelkedik a létszám, de az érkezők cserélődnek is. Az építők Oroszország mellett Európa számos másik országából érkeznek. Ezeknek a munkavállalóknak szállást, étkezést, és a legkülönbözőbb szolgáltatásokat kell biztosítani.
 

Az elnök a megyei roma önkormányzat és a megyei közgyűlés együttműködését értékelve kijelentette: az egyeztetések rendszeresek, ebbe bevonják az egyes települések vezetőit is. Rideg László a polgármesterekkel való minél szorosabb együttműködésre, rendszeres találkozók szervezésére kérte a roma képviselőket. Mint mondta, fontos a jó és szoros kapcsolat, mert a települések közösségi életének szervezése a polgármesterek kezében összpontosul. Végül megköszönte a cigány önkormányzatok együttműködését a járvány elleni védekezésben, ami nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a megyében tized akkora volt a fertőzöttségi mutató, mint az országos átlag.

A továbbiakban Horváth Szilveszter tájékoztatta a települési roma nemzetiségi önkormányzatok delegáltjait a megyei cigány önkormányzat tevékenységéről és gazdálkodásáról.
Bevezetésképpen elmondta: az ünnepélyes közmeghallgatás szokásos decemberi időpontjától a koronavírus-járvány miatt tértek el, de meg kellett tartani, mert a feladatalapú támogatások kifizetésének feltétele a közmeghallgatás megtartása.
 

Az elnök kiemelte: a közmeghallgatások megtartására már korábban is fölhívta a helyi roma vezetők figyelmét, hiszen az önkormányzatok költségvetése elég szegényes, ezért ezek a források nagyon fontosak a működésükhöz.

További híreink

Kelebia

2024. 04. 26.

Vármegyei közgyűlés Kelebián: víziturisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun

Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek között arról, hogy egy, a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett vízitúra hálózat megvalósítására pályázik a vármegyei önkormányzat. 

2024. 04. 26.

[ Kelebia ]

Csikéria

2024. 04. 26.

Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Csikéria Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00038). A projekt keretében 34,1 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a szolgálati lakás energetikai korszerűsítése valósul meg.

2024. 04. 26.

[ Csikéria ]

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

Design by WEBORIGO