Júliustól betiltják az egyszer használatos műanyagokat

közügyek zöld Bács-Kiskun
Nem lesz többé műanyag pohár, műanyag evőeszköz

Július elsejétől hazánkban is életbe lép az uniós szabály, melynek értelmében betiltják az egyszer használatos műanyag eszközök forgalmazását és használatát. Így ha a koronavírus-járvány engedi, a nyári szezontól nem lesznek megvásárolhatók mások mellett a műanyag evőeszközök, fültisztítók, lufipálcák és italkeverők sem. A cél a környezetszennyezés minél hatékonyabb visszaszorítása, még akkor is, ha ez egyesek szerint a higiénia rovására mehet. A betiltás okáról és annak előnyeiről Greksa Lászlóné Szilvia, lelkes homokmégyi környezetvédő aktivista tájékoztatta lapunkat.

Bár olcsó és praktikus megoldás a műanyag, vitathatatlan, hogy jelentősen károsítja a környezetet. Ennek ellenére a második világháború óta tart hódító útja, a tömegesen gyártott műanyagok jelen vannak a háztartásokban, a járművekben, az egészségügyben, az elektronikában, a hadiiparban, az űrkutatásban, életünk szinte minden fontos területén.

Mégis, július elsejétől új időszámítás kezdődik a műanyagok elleni harcban, ugyanis megváltozik a hulladékgazdálkodás szabályozása az Európai Unióban, és hazánkban is életbe lép az ezzel kapcsolatos új kormányrendelet.
Ennek értelmében kivonják a forgalomból a műanyag fültisztítókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket, még a léggömbpálcikákat is, hogy csak egy szuszra felsoroljuk a leginkább ismert „egyszerhasználatosokat.”
A rendelet célja elsősorban az egyszer használatos műanyag tárgyakból származó hulladék megelőzése és csökkentése.

Greksa Lászlóné Szilvia, homokmégyi lelkes környezetvédelmi aktivista elmondása szerint a felsoroltak a legrosszabb fajta műanyagok.
 „5-10 percig használjuk, majd sajnos általában a természetben kötnek ki ezek a tárgyak. Jobb esetben a kukába dobják az emberek, de gyakran még onnan is a természetbe kerül. Akár egy zacskóról, akár egy pohárról legyen szó, mind-mind ki lehet váltani környezetkímélő, alternatív anyagokkal.”- hangsúlyozta az aktivista

A magyar jogszabály – túlteljesítve az uniós előírást – kiterjed az egyéb műanyagokra, például italtartó poharakra és a műanyag zacskók használatának korlátozására is.
A rendelet értelmében a tiltólistán szereplő termékeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni és forgalmazni.

A négy hónap múlva bekövetkező változás lekövetésénél némi könnyebbséget jelent, hogy számos műanyag árucikknek létezik természetes anyagból készült megfelelője.

Greksa Lászlóné Szilvia ezeket a felsorolta:

„Papírral, többször használatos műanyaggal, fémmel, porcelánnal, üveggel, bármivel ki lehet váltani az egyszer használatos környezetszennyező műanyagot”
Mint elhangzott, július 1-től a rendelet hatálya kiterjed a hungarocellből készült ételtároló edényekre, például dobozokra és azok fedelére, az italtárolókra, beleértve azok kupakját, vagy fedelét, illetve az egyszer használatos műanyag poharakra.  

Azoknál a termékeknél, amelyeknél még nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák, a hangsúly elsősorban a használatuk korlátozásán lesz – tudtuk meg Greksa Lászlóné Szilvia környezetvédelmi aktivistától.

 

 

További híreink

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Nemesnádudvar

2024. 05. 08.

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron. 

2024. 05. 08.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 05. 08.

Mintaberuházás: új ipari csarnokot avattak Ballószögön

Néhány hónap alatt szinte a földből nőtt ki Ballószögön az az ipari csarnok, amely a települési önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség országos szinten is mintaértékű együttműködése nyomán valósult meg. A 800 négyzetméteres, zéró károsanyag kibocsátással működő csarnok átadójára kedden került sor Ballószögön.  

2024. 05. 08.

Kömpöc, Nemesnádudvar, 1+

2024. 05. 06.

A településfejlesztés aranykora

Az elmúlt években 117 milliárd forint fejlesztési támogatás hasznosult Bács-Kiskunban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának koordinálásával minden településre jutott pályázati forrás. 

2024. 05. 06.

[ Kömpöc , Nemesnádudvar , Szabadszállás ]

2024. 05. 06.

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.  A bajnoki címüket megtartva idén is a Hajdú-Bihar vármegyei tűzoltók győzedelmeskedtek. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság bajnokságát ötödik alkalommal rendezték meg a Vértes határában, Csókakőn néhány héttel ezelőtt.

2024. 05. 06.

Design by WEBORIGO