HIRDETMÉNY - a bírósági ülnökök soron kívüli választásáról

választás

Magyarország Köztársasági Elnöke a KEH/5534-3/2023. számú határozatával 2023 szeptember 1. napja és 2023. november 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki a soron kívüli bírósági ülnökök választását.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (a továbbiakban: Bjt.) rendelkezik az ülnökjelölés és választás szabályairól.

 

A Bjt. 212. § (1) bekezdése szerint ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. 

 

A Bjt. 212. § (3) bekezdése értelmében az ülnök nem lehet tagja pártnak és politikai tevékenységet nem folytathat. 

 

Az ülnök jelölése:

 

A Bjt. 213. § (1) bekezdése értelmében az ülnököket a bíróság (Kecskeméti Törvényszék) illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek – kivéve a pártokat – jelölik.

 

A Bjt. 213. § (4) bekezdésében foglaltak szerint a munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

 

A Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés általi ülnökválasztáshoz jelöltet állítani – tekintettel arra, hogy a Közgyűlés 2023. szeptember 29-én tartja ülését – legkésőbb 2023. szeptember 20. napján (szerda) 16 óráig lehet.

 

 

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének a megválasztandó ülnökök számának megállapításáról szóló 76.SZ/2023. (VIII.11.) OBHE határozatának melléklete értelmében, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés a Kecskeméti Törvényszék ítélkezésében részt vevő, összesen 4 ülnök megválasztásáról dönt.

 

A jelöléshez és a jelölés elfogadásához szükséges nyomtatványok kérhetők a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal Jogi Irodáján (Kecskemét, Deák F. tér 3. I. em. 116. szoba, a továbbiakban: Jogi Iroda; ügyfélfogadás idő: hétfő-csütörtök: 08:00-16:00), illetve letölthetők a www.bacskiskun.hu honlapról.

 

A jelölt a jelölés elfogadását követően még megválasztása előtt köteles hatósági erkölcsi igazolvánnyal igazolni büntetlen előéletét, valamint, hogy nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt. Ha a jelölt ezt az igazolási kötelezettségét elmulasztja, ülnökké megválasztani nem lehet. 

 

A jelölést és a jelölés elfogadására vonatkozó nyilatkozatot, valamint a hatósági erkölcsi bizonyítványt a Jogi Irodán kell leadni a fenti címen legkésőbb 2023. szeptember 20-án (szerda) 16 óráig.

 

Az ülnök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztató megtekinthető a Jogi Irodán, vagy megtalálható a www.bacskiskun.hu internetes oldalon.

 

Az ülnökválasztással kapcsolatban további információ kérhető személyesen a Jogi Irodán, vagy telefonon a 06 30 232 8440 telefonszámon.

 

Rideg László

vármegyei közgyűlés elnöke

További híreink

Kiskunhalas

2023. 10. 03.

Vármegyei elismerés a Ganzair Kft-nek

Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságért Díjban részesült a kiskunhalasi székhelyű Ganzair Kft. Gidai Olivér ügyvezető igazgató akadályoztatása miatt nem volt jelen a szeptemberi ünnepi közgyűlésen, így a mai napon vette át a kitüntetést Rideg László közgyűlési elnöktől. 

2023. 10. 03.

[ Kiskunhalas ]

Kunszállás

2023. 10. 03.

Sétáljon velünk! Kunszálláson folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2023. 10. 03.

[ Kunszállás ]

Kecskemét, Szentkirály

2023. 10. 01.

Bács-Kiskun tarolt a Nemzeti Vágtán

Néhány órája ért véget a Nemzeti Vágta abszolút vármegyei győzelemmel! Izgalmas küzdelemben diadalmaskodott Kecskemét lovasa, Tóth Tamara a 2023-as Nemzeti Vágtán Galaxy nevű lova nyergében, aki immáron négyszeres Vágta-bajnok, és ezzel ők vihették haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát. A Kishuszár Vágtát a szentkirályi lovas, Rozs Anna Julianna nyerte meg Nárcisz nyergében, Hajdú Fanni felkészítésével. 

2023. 10. 01.

[ Kecskemét , Szentkirály ]

2023. 10. 01.

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

2023. 10. 01.

2023. 10. 01.

Ma van a Zene Világnapja

A Zene Világnapját is ünnepeljük október 1-jén. Bár nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egész évben ünnep, hiszen a zene része az életünknek, minden napunknak. Hiszen tudjuk jól:  a zene az kell, hogy ne vesszünk el! 

2023. 10. 01.

Baja

2023. 10. 01.

Átadták a Bácskai Termék Díjakat

   Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Baján a Bácskai Napokat. A hagyományos termékünnep fénypontja idén is Bácskai Termék Díjak átadása volt a Bácska Kultúrpalotában. Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az oklevleket vármegyénk kiválóságait előállítóknak, termelőknek.        

2023. 10. 01.

[ Baja ]

Design by WEBORIGO