„FARMTÓL A VILLÁIG”-STRATÉGIA (F2F)

Miért érdemes a helyi és fenntartható élelmiszereket vásárolni?

Az EU közelgő  Farm to Fork Strategy a „Farmtól a villáig”-stratégiája (F2F) melynek célja, hogy a teljes élelmiszerláncot, a termeléstől a fogyasztásig, zöldebbé és fenntarthatóbbá tegye.

A Slow Food globális mozgalom célja, hogy megvédje mindenkinek az élelemhez való jogát, úgy, hogy az egyszerre legyen „jó” a termelők, a fogyasztók és a bolygó számára.

Mikor az ételre gondolunk, legyen szó a reggeli menüben lévő Cézár salátáról, vagy az étteremben elfogyasztott vacsoránkról, olyan egyértelműnek tűnik, hogy szinte bármikor bármilyen ételt/hozzávalót betudunk szerezni, sokszor bele sem gondolunk, milyen hosszadalmas procedúra, költséges és bonyolult logisztika szükséges mindehhez.

Szinte egyértelműnek tűnik, hogy a fenntarthatóan termesztett helyi ételek sokkal ízletesebbek, frissebbek, mivel még nem tettek meg velük nagy távolságot, táplálékminőségük magasabb.

Aki helyben vásárol, támogatja a helyi gazdákat, a piacokat és az élelmiszeripari kézműveseket és ezáltal segít a változatos helyi élelmiszer-rendszerek rugalmasságának megteremtésében, vagyis hozzájárul jobb életet megteremtéséhez.

A Marta Messa-val (Slow Food) készült interjút a Slow Food kezdeteiről, munkájáról a LIFE-fal, ezen a linken érheti el:

https://www.lifepalyazatok.eu/miert-erdemes-a-helyi-es-fenntarthato-elelmiszereket-vasarolni.html?fbclid=IwAR2uHlNgsG8nXwHCxXR04TBPiWq49pWYl-NrR99cUdrnDvyLoqiSKvPp2mY

Forrás: lifepalyazatok.eu

További híreink

2025. 05. 15.

Van, lehet megoldás a vízmegtartásra

A Cserhát déli oldalán fekvő Püspökszilágy az elmúlt években a magyarországi vízmegtartás mintatelepülésévé vált. A község polgármestere ismertette a sikerprojektet a Duna- Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén.

2025. 05. 15.

Bácsalmás

2025. 05. 14.

Multikulturális balkáni gasztronómia a Bácskában

A Fi200 klubban találkoztunk Bartuc Ottóval, aki bemutatta nekünk több mint 30 éve működő pizzériájukat, ahol eredeti módon képviselik a balkáni gasztronómiát. 

2025. 05. 14.

[ Bácsalmás ]

Borota, Kecskemét

2025. 05. 13.

Junibor: a fiatal borászok egyesülete

Fiatal, borász, hölgy. Ő az ifjú borászok, azaz a Junibor egyesületének az elnöke. Ilyen háttérrel nem is csoda, hiszen Koch Pálma a tizenegyedik generáció a borász famíliában.

2025. 05. 13.

[ Borota , Kecskemét ]

2025. 05. 13.

Fi200 klub: Bácsalmáson is lendületet vett a közösségi gazdaságépítés

Folytatódott a fi200 klub Bácsalmáson: második alkalommal gyűltek össze helyi vállalkozók, termelők, civilek és önkormányzati szereplők, hogy a közösségi gazdaságépítés érdekében jobban megismerjék egymás tevékenységét és igényeit.

2025. 05. 13.

Kunszentmiklós

2025. 05. 12.

Huszárkiállítás Virágh Gedeon emlékére

Időszaki huszárkiállítás- megnyitóval tisztelegtek Kunszentmiklóson a kétszáz éve született Virágh Gedeon emléke előtt. A megemlékezést a Honvédelmi Minisztérium mellett a vármegyei önkormányzat is támogatta. VIDEÓ

2025. 05. 12.

[ Kunszentmiklós ]

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

Design by WEBORIGO