BEFEJEZTÉK AZ ÚJ DUNA-HÍDRA VEZETŐ ÚT NYOMVONALÁNAK RÉGÉSZETI FELTÁRÁSÁT

közügyek
Nem sokkal a Kalocsa-Paks Duna-híd kivitelezőjének kihirdetése előtt a kalocsai oldalon befejeződött az új átkelőhöz vezető út nyomvonalának régészeti feltárása.

Nem sokkal a Kalocsa-Paks Duna-híd kivitelezőjének kihirdetése előtt a kalocsai oldalon befejeződött az új átkelőhöz vezető út nyomvonalának régészeti feltárása. A Foktő község közigazgatási területét érintő régészeti feltárások eredményéről a település polgármestere adott tájékoztatást.

Bakai Károly a régészeti feltárásokról szólva elmondta: az út teljes nyomvonalát érintő, illetve attól jobbra-balra meghatározott távolságra elvégzett régészeti feltárás a szakemberek szerint - a várakozásokkal megegyezően - nem hozott olyan eredményt, hogy az adott területen folytatni kellene a feltárást. Ily módon a munkálatok megkezdésének régészeti szempontból nincs akadálya.

Jó hír ez abból a szempontból is, hogy az esetleges kiterjedtebb, mélyrehatóbb és intenzívebb régészeti feltárások nem növelik a beruházás költségét. Ráadásul az ilyen munka időigényes lehet, több esetben hátráltatta már egy adott beruházás fizikai megvalósítását. Ezzel itt most nem kell számolni – mondta a polgármester.

Mint beszámoltunk róla, az uniós közbeszerzési értesítőben hivatalosan is megjelent: kihirdették a Kalocsa-Paks Duna-híd és az ezzel összefüggő beruházások kivitelezőjét. A közel 1 kilométer hosszú hidat és a kapcsolódó 25 kilométer úthálózatot a Duna Aszfalt valósítja meg.

Az új híd az 512-es utat, Kalocsa nyugati elkerülőjét köti össze a Duna jobb partján futó M6-os autópályával. A hídra vezető, majd az autópályáig tartó, 13 kilométer hosszú útszakasz számozása a Duna paksi oldalán sem változik.

A tender másik része egy erre az útra merőleges új út megvalósításából áll, ami kétszer egy sávon Gerjent és Paksot köti majd össze. Ez az új útszakasz 11,2 kilométer hosszú, és komolyabb műtárgyakat nem kell hozzá építeni.

A kelet-nyugat irányú 512-es út tehát az autópályától halad majd a hídig, majd a Duna keleti oldalán Kalocsáig. Ebben a részprojektben építik meg a hidat.

További híreink

Kelebia

2024. 04. 26.

Vármegyei közgyűlés Kelebián: víziturisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun

Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek között arról, hogy egy, a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett vízitúra hálózat megvalósítására pályázik a vármegyei önkormányzat. 

2024. 04. 26.

[ Kelebia ]

Csikéria

2024. 04. 26.

Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Csikéria Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00038). A projekt keretében 34,1 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a szolgálati lakás energetikai korszerűsítése valósul meg.

2024. 04. 26.

[ Csikéria ]

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

Design by WEBORIGO