

Az év kiemelkedő eseményeként tartják számon Kunszentmiklóson az őszi Szentmiklósi Napokat. A hagyományőrző csoportok látványos bemutatói mellett főszerep jut a birkafőző és borversenynek. Az igazibirkapörkölt elkészítése nem a hozzávalók feldolgozásával, hanem az "áldozat" körültekintő kiválasztásával kezdődik. Pörköltnek ugyanis a négy-öt éves birka húsa a legalkalmasabb, és ügyelni kell arra is, hogy ne legyen se sovány, se faggyús. A hús darabolásánál az "egy kocka, egy falat" az irányadó. A bográcsban alulra kerülnek a nagyobb csontok, majd erre rétegelve a hús, s minden réteg közé hagyma, só és paprika. A vidék jellegzetes étele még a krumpli kása - más néven pempő - és a prósza. A honfoglalók hozták magukkal a tarhót - egy joghurt-féleséget -, ami a századelőn még mindennapos fogásnak számított a gulyások, juhászok körében. Az elkészítésénél fő szerepet kapott a suba, vagy a dunyha - talán ez az oka, hogy mára az elfeledett ételek sorsára jutott.
TYÚKHÚSLEVES PARASZTOSAN
Egy tyúkot feldarabolva 6 liter vízben feltesszük főzni, mikor felforrt teszünk bele 3 db sárgarépát, 3 db zöldséget, kis zellert, karalábét, vöröshagymát, sót, egész borsot. Nyáron érett paradicsomot, zöldpaprikát, zöld petrezselymet is tehetünk bele. Ha megfőtt, leszűrjük és forrón tálaljuk lúdgége tésztával, a karikára vágott zöldségekkel és a benne főtt húsokkal.
KRUMPLI KÁSA (PEMPŐ)
A krumplit sósvízben megfőzzük, majd megtörjük. Ehhez a tört krumplihoz tejet (vagy azt a vizet, amiben főtt a krumpli) öntünk és liszttel elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Zsíron apróra vágott vöröshagymát pirítunk egy kis pirospaprikával, és ezt a kiporciózott krumpli kására öntjük.
PRÓSZA
Kukoricadarát megfőzünk tejben, kristálycukorral és egy csipetnyi sóval. A tűzről levéve belekeverünk egy tojást, ezután beleöntjük egy tepsibe és az előmelegített sütőben megsütjük. Mikor már félig megsült egy pohár kristálycukorral összekevert tejfölt öntünk a tetejére, ezután hagyjuk megsülni.
2025. 06. 23.
2025. 06. 23.
Nagybaracska
2025. 06. 20.
2025. 06. 20.
[ Nagybaracska ]
Harta
2025. 06. 20.
2025. 06. 20.
[ Harta ]
2025. 06. 20.
2025. 06. 20.
2025. 06. 13.
2025. 06. 13.
2025. 06. 11.
2025. 06. 11.