A KUNSZENTMIKLÓSI KISTÉRSÉG GASZTRONÓMIÁJA

GASZTRONÓMIAI KALANDOZÁSOK A MEGYÉBEN

Az év kiemelkedő eseményeként tartják számon Kunszentmiklóson az őszi Szentmiklósi Napokat. A hagyományőrző csoportok látványos bemutatói mellett főszerep jut a birkafőző és borversenynek. Az igazibirkapörkölt elkészítése nem a hozzávalók feldolgozásával, hanem az "áldozat" körültekintő kiválasztásával kezdődik. Pörköltnek ugyanis a négy-öt éves birka húsa a legalkalmasabb, és ügyelni kell arra is, hogy ne legyen se sovány, se faggyús. A hús darabolásánál az "egy kocka, egy falat" az irányadó. A bográcsban alulra kerülnek a nagyobb csontok, majd erre rétegelve a hús, s minden réteg közé hagyma, só és paprika. A vidék jellegzetes étele még a krumpli kása - más néven pempő - és a prósza. A honfoglalók hozták magukkal a tarhót - egy joghurt-féleséget -, ami a századelőn még mindennapos fogásnak számított a gulyások, juhászok körében. Az elkészítésénél fő szerepet kapott a suba, vagy a dunyha - talán ez az oka, hogy mára az elfeledett ételek sorsára jutott.

TYÚKHÚSLEVES PARASZTOSAN
Egy tyúkot feldarabolva 6 liter vízben feltesszük főzni, mikor felforrt teszünk bele 3 db sárgarépát, 3 db zöldséget, kis zellert, karalábét, vöröshagymát, sót, egész borsot. Nyáron érett paradicsomot, zöldpaprikát, zöld petrezselymet is tehetünk bele. Ha megfőtt, leszűrjük és forrón tálaljuk lúdgége tésztával, a karikára vágott zöldségekkel és a benne főtt húsokkal.

KRUMPLI KÁSA (PEMPŐ)
A krumplit sósvízben megfőzzük, majd megtörjük. Ehhez a tört krumplihoz tejet (vagy azt a vizet, amiben főtt a krumpli) öntünk és liszttel elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Zsíron apróra vágott vöröshagymát pirítunk egy kis pirospaprikával, és ezt a kiporciózott krumpli kására öntjük.
 
PRÓSZA
Kukoricadarát megfőzünk tejben, kristálycukorral és egy csipetnyi sóval. A tűzről levéve belekeverünk egy tojást, ezután beleöntjük egy tepsibe és az előmelegített sütőben megsütjük. Mikor már félig megsült egy pohár kristálycukorral összekevert tejfölt öntünk a tetejére, ezután hagyjuk megsülni.
 

További híreink

2025. 06. 23.

Tűzgyújtási tilalom

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal. A Magyarországon kialakuló erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. 

2025. 06. 23.

Nagybaracska

2025. 06. 20.

Épületenergetikai fejlesztés Nagybaracska településen - projektindítás

Nagybaracska Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergetikai fejlesztés Nagybaracska településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00036). A projekt keretében 74,41 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból öt központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2025. 06. 20.

[ Nagybaracska ]

Harta

2025. 06. 20.

A Hartai bútorfestés

Kétszáz éve él és virul. Bár a vásárlói igények folyamatosan változnak, a hartai bútorfestészet állja a sarat. És szerencsére úgy tűnik, hogy sokáig állni is fogja. VIDEÓ

2025. 06. 20.

[ Harta ]

2025. 06. 20.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 06. 20.

2025. 06. 13.

Új tagokkal bővült a Felzárkózási Fórum

Második ülését tartotta a Bács-Kiskun Vármegyei Felzárkózási Fórum, amely egyre szélesebb bázist tudhat magáénak, hiszen a pénteki ülésen döntés született arról is, hogy kilenc új szervezet csatlakozik a fórumhoz.

2025. 06. 13.

2025. 06. 11.

Okleveles borászok

Délelőtt vették át okleveleiket azok a borászok, akik a vármegye borát, illetve pezsgőjét készítették idén, de elismerésben részesült a vármegye feltörekvő borásza is. 

2025. 06. 11.

Design by WEBORIGO