A BARÁTSÁG JEGYÉBEN EMLÉKEZTEK BAJÁN

Különleges ünnepet ültek szerdán délelőtt a magyarországi horvát nemzetiség tagjai.

A Barátok Temploma szomszédságában ünnepélyes keretek között leleplezték a 19. században élt Antunovich János püspök szobrát, aki élete során rengeteget tett a Bácskában élő horvát nemzetiségért.

Az ünnepség szentmisével kezdődött, amit Duro Hranic eszéki püspök celebrált. Az eseményen több állami és egyházi vezető is részt vett, így Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Mladen Andrlić horvát nagykövet, Drago Horvat főkonzul, Nyirati Klára Baja polgármestere, valamint házigazdaként Markovics Józsefné a Bajai Horvát Önkormányzat elnöke.

A szobor ötlete nemrég egy szabadkai vendégség alkalmával vetődött fel. A vajdasági városban már áll egy szobor Antunovich Jánosról, az ott élők biztatták a bajaiakat, hogy városunkban is kellene egynek lenni. A gondolatot tettek követték, Markovics Józsefné valódi motorja és mozgatórugója volt a kezdeményezésnek. A szobrot a szabadkaihoz hasonlóan Bernard Pešorda horvát szobrász alkotta meg.

Az ünnepélyes szoboravatóra rengeteg Baján és a környékben élő horvát nemzetiségű ember jött el, de a szabadkai testvér egyesületek képviselői is jelen voltak. Az alkotás költségeit a magyar és a horvát állam mellett a Bajai Horvát Önkormányzat fizette. A néhai püspök szobrát a templom és a Vízügy épülete közötti részen lehet megtekinteni.

Forrás: bacskaiharsona

További híreink

Kelebia

2024. 04. 26.

Vármegyei közgyűlés Kelebián: víziturisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun

Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek között arról, hogy egy, a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett vízitúra hálózat megvalósítására pályázik a vármegyei önkormányzat. 

2024. 04. 26.

[ Kelebia ]

Csikéria

2024. 04. 26.

Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Csikéria Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00038). A projekt keretében 34,1 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a szolgálati lakás energetikai korszerűsítése valósul meg.

2024. 04. 26.

[ Csikéria ]

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

Design by WEBORIGO