Gazdájához került a rangos díj

Már. 08
2018

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés minden októberi, ünnepi ülésén kitüntető díjakat ítél oda azoknak, akik a megye fejlődéséért magas színvonalú tartós, eredményes munkát végeztek vagy végeznek jelenleg is. Tavaly év októberében a japán agár- és társadalomtörténész professzornak, Minamizuka Shingonak a „Bács-Kiskun Megye Tudományos Életének Fejlődéséért Díj”-at adományozta. A Japánban élő tudós egyéb elfoglaltságai miatt eddig nem tudta átvenni a megyei kitüntetést, így arra ma délelőtt, a Megyeházán került sor.

A nemzetközi hírű emeritus professzor már fiatal gimnazistaként felfigyelt az 1956-os magyar forradalomra, míg kutatóként az 1970-es évek eleje óta foglalkozik hazánk és Kelet-Közép Európa történelmével, térségünk szellemi-politikai változásaival. Számos tanulmánya, könyve jelent meg hazánkról. Kiemelkedően népszerű művét Rózsa Sándorról írta, amely nemcsak Japánban, hanem az USA-ban és hazánkban is megjelent. Tudományos érdeklődésében mindig kitüntetett szerepet játszott a vidéki élet tanulmányozása. A kecskeméti akadémiai kutatócsoport segítségével végzett megyénkben összehasonlító tanya- és falukutatásokat az 1980-as és 1990-es években. Kiváló közösségszervezőként, civilként japán kollegáival, barátaival több, mint negyedszázadon át szervezett hazánkban és a közép-európai régióban japán kulturális napokat.

A professzor hivatalos kíséretét alkotta Kimura Makotó, Shingo szenszei dél-kelet európai tanácsadója, a 2016. évi  japán kulturális napok egyik szervezője, valamint Miyama Junko asszony, kultúratudományi szakértő, a Mathias Corvinus Kollégium oktatója.