Az egyik legfontosabb érték a család és a tudás

Kurucz András, a kiskőrösi Protokon Kft. ügyvezető igazgatója néhány hónappal ezelőtt adta át a stafétát.

A cég fitnesz gépek készítésével írta be magát gazdasági és gyártástechnológiai szempontból a történelembe. Az amerikai Brunswick Corporation, Life Fitness divíziójának egyetlen Amerikán kívüli gyára amagyarországi Protokon.

A cég jóval a rendszerváltozás előtt indult. Melyek voltak az első mérföldkövek?

 – A Protokont az első háromszáz magáncég között jegyezték be Magyarországon, így valóban úttörőnek számítunk. A kor kihívásaira reagálva indítottuk el a vállalkozást három gépészmérnök kollégámmal. Elektromechanikus finommechanikai irodagépek fejlesztésével kezdtük, majd a saját fejlesztésű mikroszámítógép is megjelent a termékeinkben. Ezután következtek a banki szektorban használt gépek, illetve a közlekedéstechnikai eszközök, jegykezelő, jegyárusító automaták, melyek közül például a 3-as metrónál ma is üzemelnek még az 1992-ben gyártott jegykezelő gépek. Külföldre és a szomszédos országokba is szállítottunk több tízezer banki készpénzkezelő eszközt.

Ilyen alapokkal talált Önökre az amerikai Brunswick cég, illetve annak Life Fitness divíziója.

 – A 2002-es Industrián találkoztunk, és sikerült megállapodnunk, így 2003 szeptemberétől a Protokon a Brunswick vegyesvállalat partnereként kezdte meg a fitnesz gépek gyártását és szállítását a világ százhúsz országába. Gyakorlatilag mind az öt kontinensen ismerik a Kiskőrösön gyártott erőgépeket. A közelmúltban ünnepelhettük az ötszázezredik gép gyártását, amit a teljes kollektívát érintő ünnepséggel kötöttünk egybe.

Mi a siker, a folyamatos fejlődés titka, hogy Önök még a válság éveiben is eredményeket tudtak felmutatni?

 – Ez igen összetett, és talán közhelynek tűnhet, de minden fejlődés záloga a kreativitás, az innováció, a dinamizmus, a jó stratégia, a tervezés és persze egy felkészült, elhivatott és összetartó csapat, ami a Protokon Kft. külön erőssége. Négyszázhatvan embernek jelent munkát, munkahelyet, biztonságot, jó baráti kapcsolatokat a cég, és a létszám folyamatosan bővül. A válságba negyven termékkel mentünk bele és több mint százzal jöttünk ki, mialatt hét éven át évi húsz százalékos növekedést könyvelhettünk el. Az együttműködésünk kezdeti árbevételének tizenötszörösét produkáljuk, ami tavaly több mint 19 milliárd forint éves árbevételt jelentett a Protokon Kft-nek.

Ön tősgyökeres kiskőrösi. Ez a magyarázata, hogy ebben az alföldi kisvárosban képzelte el a vállalkozását?

 – Az egyetem elvégzése után visszajöttem szülővárosomba, a család közelébe és az IGV műszaki-fejlesztési osztályán kezdtem dolgozni. Később a város fejlődése, infrastruktúrája, a gazdasági körülmények változása lehetővé tette, hogy itt képzeljük el a vállalkozásunkat. Domináns volt, hogy akkor sok értékes, diplomás szakember jött Kiskőrösre, egyfajta friss szellemi fröccsöt kapott a város, akik közül többen a Protokonnál dolgoznak ma is. A mindenkori városvezetés pozitív hozzáállása is komoly érvnek bizonyult, és úgy hiszem, jól döntöttünk, amikor itt vetettük meg a lábunkat. Az pedig, hogy a Brunswick cég partnerei lehetünk, a hosszú távú fejlődés garanciája, hiszen egy 172 éves múlttal rendelkező amerikai cég tapasztalatát, fizetőképes piacát, technológiáját tudhatjuk magunk mellett, melyért mi kiváló minőséget, pontosságot, precizitást és persze jó árat biztosítunk.

Mit tart a legfontosabb értéknek?

 – A családot és a tudást, ami az ember fejében van. Minden más pótolható, helyettesíthető.

Ön néhány hónapja leköszönt a cégvezetés éléről és átadta a helyét.  Egy jól felépített vállalkozást hagyott utódjára. Mennyire volt nehéz?

 – Készültem rá, én kezdeményeztem a változást, mert vallom: a fiatal, friss energiára, erőre és a megújulásra minden vállalkozásnak szüksége van vezetői szinten is, így nem szenvedtem meg. Főként azért sem, mert meggyőződésem, hogy megtaláltuk a Protokon számára legmegfelelőbb vezetőt.

Ön a megye legnagyobb kitüntetését vehette át. Hogyan fogadta?

 – Meglepett ez a nagy megtiszteltetés, és természetesen hálával, köszönettel vettem, hogy rám gondoltak. Aztán elmosolyodtam, mert eszembe jutott, hogy 1967-ben, hetedik osztályos koromban, iskolai virágtartók készítéséért a megye vezetésétől kaptam az első állami elismerést, és úgy tűnik, most, ötven év múlva az utolsót is.       

Supka Éva

További híreink

Kelebia

2024. 04. 26.

Vármegyei közgyűlés Kelebián: víziturisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun

Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek között arról, hogy egy, a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett vízitúra hálózat megvalósítására pályázik a vármegyei önkormányzat. 

2024. 04. 26.

[ Kelebia ]

Csikéria

2024. 04. 26.

Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Csikéria Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00038). A projekt keretében 34,1 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a szolgálati lakás energetikai korszerűsítése valósul meg.

2024. 04. 26.

[ Csikéria ]

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

Design by WEBORIGO