Vármegyei közgyűlés Kelebián: víziturisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun

közügyek zöld Bács-Kiskun épülő Bács-Kiskun két folyó közt TOP-fejlesztések

Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek között arról, hogy egy, a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett vízitúra hálózat megvalósítására pályázik a vármegyei önkormányzat. 

A szokásokhoz híven ezúttal is a vendéglátó település bemutatkozása előzte meg a közgyűlési ülést. A Magyar-Szerb Agrárkereskedelmi és Szolgáltató Központban előbb a Kelebiai Daloskör lépett fel, majd Maczkó József polgármester mutatta be az idén százesztendős nagyközséget. 

 

A közgyűlés támogatta többek között, hogy a vármegye önkormányzata támogatási kérelmet nyújtson be az „Aktív turizmus fejlesztése” című felhívásra. A benyújtandó pályázat lényege egy vízitúra hálózat létrehozás a Duna-völgyi főcsatornán Császártöltés, Hajós, Érsekhalma, Nemesnádudvar, Sükösd, illetve Érsekcsanád településeket összekötve. A ki- és beszállási lehetőségek biztosítása mellett fedett pihenőhelyek és információs táblák várják majd a túrázókat a vízitúra megállóhelyeken, míg a túrapontokon mosdók, hajótárolók és közösségi helyiségek emelik a szolgáltatás színvonalát. Erre 700 millió forint támogatást igényel a vármegye önkormányzata a TOP Plusz keretből. 

 

 

Mint Rideg László elmondta, hasonló fejlesztés van tervben a Vajas-fokon Kalocsa és Érsekcsanád között is. A víziturisztikai projekt pedig kapcsolódna annak a turisztikai célú kerékpárútnak a megépítéséhez, amely a DVCS mentén 13 kilométer hosszan köti majd össze Érsekhalma, Nemesnádudvar és Sükösd településeket. 

 

 

A képviselők elfogadták egyebek mellett a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2023. évi beszámolóját is. Ebből kiderül: az ügynökség mintegy 15 millió forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, miközben vállalkozási tevékenysége alapján 207 millió forint nettó árbevételt ért el, a támogatásokból pedig 304 millió forint bevétele származott.

 

 

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal 2023. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadása mellett a Fidesz frakció és az ellenzéki frakció egyaránt megköszönte Dr. Bajmócyné Dr. Balázs Tímea vármegyei jegyző és a hivatal munkáját. 

 

 

Az ülést követően – szintén a szokásoknak megfelelően – Rideg László és a vendéglátó polgármester, Maczkó József elültetett egy fát – ezúttal juharfát – az ülésnek otthon adó Magyar-Szerb Agrárkereskedelmi Központ mellett. 

 

További híreink

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Nemesnádudvar

2024. 05. 08.

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron. 

2024. 05. 08.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 05. 08.

Mintaberuházás: új ipari csarnokot avattak Ballószögön

Néhány hónap alatt szinte a földből nőtt ki Ballószögön az az ipari csarnok, amely a települési önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség országos szinten is mintaértékű együttműködése nyomán valósult meg. A 800 négyzetméteres, zéró károsanyag kibocsátással működő csarnok átadójára kedden került sor Ballószögön.  

2024. 05. 08.

Kömpöc, Nemesnádudvar, 1+

2024. 05. 06.

A településfejlesztés aranykora

Az elmúlt években 117 milliárd forint fejlesztési támogatás hasznosult Bács-Kiskunban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának koordinálásával minden településre jutott pályázati forrás. 

2024. 05. 06.

[ Kömpöc , Nemesnádudvar , Szabadszállás ]

2024. 05. 06.

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.  A bajnoki címüket megtartva idén is a Hajdú-Bihar vármegyei tűzoltók győzedelmeskedtek. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság bajnokságát ötödik alkalommal rendezték meg a Vértes határában, Csókakőn néhány héttel ezelőtt.

2024. 05. 06.

Design by WEBORIGO