INTERJÚ RIDEG LÁSZLÓVAL, A BÁCS-KISKUN VÁRMEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKÉVEL 

közügyek épülő Bács-Kiskun két folyó közt TOP-fejlesztések

Élő vidékért és élhető városokért dolgozunk

„A vármegyei önkormányzat küldetése úgy segíteni a településfejlesztéseket, hogy az ott lakók életminősége javuljon, helyi identitásuk erősödjön” – hangsúlyozta Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Az idén 74 esztendős Bács-Kiskun vármegye földrajzi, gazdasági és nemzetiségi szempont­ból is meglehetősen tagolt. Lehet-e így igazán erős kulturális, identitásformáló ereje? 

Kétségtelen, hogy Bács-Kiskun vármegye egy közigazgatási átszervezés nyomán jött létre, az identitás kialakulása tehát jelenleg is zajló folyamat, amelynek az eredménye törté­nelmi távlatokban látszik majd jól. 

A vendégeink rendszerint elmondják, hogy az itt élőket barátságosnak, befogadó­nak látják. Szerintem ez abból is fakad, hogy az itt élő különböző népcsoportok nemcsak a gasztronómiájukkal, kultúrájukkal gazda­gították Bács-Kiskunt, hanem azzal is, hogy megtanultak alkalmazkodni a másikhoz. Szó­val jó alapokra építhetünk. Azt gondolom, már ma is pozitív érzelmi töltete van annak, hogy Bács-Kiskunban élünk, és mi is azon dolgozunk, hogy ez tovább erősödjön. 

 

 

Ha valaki felvetné, hogy a magyar önkor­mányzatiságban nincs szükség a vármegyei szintre, mit válaszolna? 

Azt, hogy Budapestről nehéz megmon­dani, mire van szükségük az embereknek egy adott térségben. Nálunk mások a kihívások, a feladatok és az igények, mint az ország más részein, és ezeknek a menedzselésére a mai közigazgatási rendszerben leginkább a vár­megye és azon belül is a vármegyei önkor­mányzat alkalmas. 

Annak idején, amikor a megyei önkor­mányzathoz egy hatalmas intézményrendszer tartozott, másfajta büdzsével és másfajta gon­dolkodásmóddal kellett dolgozni. Új szere­pében a vármegye területfejlesztési feladatot kapott. Ebben a minőségében a vármegyei önkormányzat küldetése, hogy segítse a tele­püléseken a közösségi életet, fejlessze azokat a funkciókat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy lakosai úgy érezzék, jó itt élni, jó ide ha­zatérni. Tehát legyen magas színvonalú óvo­da, bölcsőde, épüljenek kerékpárutak, és mo­dern egészségügyi intézményekben vehessük igénybe a járóbeteg-ellátást. Mindez erősíti a településhez kötődést is, a helyi identitást. Azt fogalmaztuk meg, hogy élő vidéket és élhető városokat szeretnénk látni Bács-Kiskunban. Büszkék vagyunk arra, hogy kivétel nélkül minden vármegyei településen sikerült olyan beruházásokat megvalósítani, amelyek hoz­zájárultak ehhez. 

 

 

A menedzserszerephez a vármegye kapott pénzt, paripát, fegyvert: a kezdetben 86 mil­liárd forintra tervezett forrás helyett végül 117 milliárd forint érkezett ide a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Milyen szempontok alapján hasz­nálták fel ezt az összeget? 

Megkérdeztük a településvezetőket, hogy mire van szükségük az ott élőknek, mik a közösségi célok. Mind a 119 település pol­gármesterével legalább tucatnyi alkalommal egyeztettünk erről. A fejlesztésekhez ráadá­sul nemcsak pénzt tudtunk rendelni, hanem olyan szakembergárdát is, amely megírta és beadta a pályázatokat, menedzselte a meg­valósításukat, majd az uniós pénzügyi sza­bályok szerint elszámoltak a támogatásokkal. Nagyon jó együttműködés alakult ki a vár­megye önkormányzata és a települési önkor­mányzatok között, sőt a polgármesterek is egy szakmai közösséget alkottak, amelyhez az általunk szervezett polgármesteri találkozók hasznos keretet biztosítottak.

 

 A TOP-projektek fő célkitűzése a gazda­ságfejlesztés volt, amibe nemcsak az ipari te­rületek kialakítása, bővítése tartozik, hanem például az óvodai és bölcsődei férőhelyek nö­velése, a turisztikai fejlesztések, a kerékpáru­tak építése vagy éppen a csapadékvíz-kezelési projektek is. Összesen 782 beruházás valósult meg a vármegyében, közülük több mint félez­ret a mi szakembergárdánk menedzselt. 

A munkánkat visszaigazolja, hogy Bács-Kiskun használta fel az egyik a leghaté­konyabban a TOP-támogatásokat a várme­gyék közül, és ezzel kiemelt figyelmet sikerült kivívnunk a minisztériumok részéről. Hason­lóan felkészülten vágtunk bele a TOP Plusz támogatási programba is: a pályázati keret több mint felére nyújtottak be pályázatot a települések, és már adtunk is át ilyen beruhá­zásokat. 

 

 

Említette a turisztikát. Hogyan lehet Bács-Kiskun adottságait még jobban kihasz­nálni a jövőben? 

Sokan úgy gondolják, hogy azok a jó tu­risztikai célpontok, amelyeken egy évben megjelenik százezer ember. De tessék belegondolni: mit szólnának a hajósiak, ha ekkora tömeg jelenne meg a pincesoron? Ezzel arra utalok, hogy a vármegye természeti, kulturá­lis gyöngyszemeihez a legtöbb esetben nem a tömeg-, hanem a minőségi turizmust kell kapcsolni. Ezért a fejlesztéseknek egyúttal vé­deniük is kell ezeket az értékeket. A turiszti­kai szolgáltatóknak össze kell fogniuk, hogy egyfajta hálózatként kézről kézre adják a lá­togatókat. Ez az összefogás már elkezdődött, 

 amit az is jelez, hogy a Covid-járvány előtt 32 vármegyei településsel közösen jelentünk meg az Utazás kiállításon. 

A vármegyei turizmuson belül kiemelt szerepet vívott ki magának a bor és a gasztro­nómia. Megszámlálhatatlan fesztivál vonzza a látogatókat a bajai halászléfőzőtől a félegyhá­zi libafesztiválig, a borászaink pedig kemény munkával leküzdötték azokat az előítéleteket, amelyek korábban az alföldi borokat illették. Az országos borversenyekről rendszerint az aranyérmek jóval több mint egyharmadát hozzák el a Kunsági és a Hajós–Bajai borvi­dék nedűi, sőt vannak komoly külföldi elis­merések is. És akkor még nem beszéltünk a vármegyei pálinkák sikereiről… 

 

 

A TOP-projektek között olyan is volt, amely a vármegyei identitás erősítését szolgálta. Vár­megyénknek lettek meséi, legendái; számos rendezvényt szerveztünk a megyenapoktól a szavalóversenyeken keresztül a folkfesztig; készült videóklip, online játék, sőt még saját robotja is lett az önkormányzatnak... Ezek közül is kiemelném a Petőfi-emlékéveket, amelynek az ötlete személyesen öntől szár­mazik. Mit adott, és mit ad nekünk ma Petőfi Sándor? 

Petőfi Sándor először is példakép. Gondol­junk bele: több mint nyolcszáz verset írt nyolc év alatt. És micsoda verseket! Nagy büszke­ségre ad okot, hogy a magyarok legnépsze­rűbb költője itt született, a mai Bács-Kiskun­ban, életútja szorosan kötődik számos itteni településhez. 

Annak idején, amikor miniszter úrhoz be­kopogtam, elmondtam neki, hogy szerintem Petőfi van akkora személyiség, hogy két em­lékévet is megérdemel. Az ötlet pozitív fogad­tatásra talált a vármegyén belül is. Számtalan programot megvalósítottunk, kiadványokat jelentettünk meg, Bánföldi Szilárd színmű­vésznek köszönhetően a „mi Petőfink” óriási sikerrel járta a településeket. A visszajelzések­ből egyértelmű, hogy Petőfi személye ma is az egyik legerősebb identitásképző, közösségépí­tő erő Bács-Kiskunban. 

 

 

Egy személyes kérdést is engedjen meg. Több mint 20 éve vesz részt a (vár)megye önkor­mányzatának munkájában, tíz éve elnök. Hogyan tervezi a folytatást? 

Úgy gondolom elérkezett az a pillanat, amikor át kell engedni a vezetést egy fiata­labbnak. A változás lehetősége mindig elő­nyös, és azt gondolom, jó kezekben lesz a folytatás. Ami a személyes részét illeti: az unokák számának növekedésével egyre több az elfoglaltság és természetesen szeretném megélni azokat a lehetőségeket is, amelyekre eddig nem futotta az időből, energiából. 

 

Sebestyén István

További híreink

Kiskőrös

2024. 05. 13.

Népünnepély felsőfokon

Az Év Emlékhelye lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum. Ez a történelminek is nevezhető ünnepi program is részét képezte a Kiskőrösi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztiválnak. Annál is inkább, mert itt, a helyszínen adta át Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a különleges elismerést dr. Filus Erika múzeumigazgatónak és Domonyi László polgármesternek.  

2024. 05. 13.

[ Kiskőrös ]

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Nemesnádudvar

2024. 05. 08.

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron. 

2024. 05. 08.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 05. 08.

Mintaberuházás: új ipari csarnokot avattak Ballószögön

Néhány hónap alatt szinte a földből nőtt ki Ballószögön az az ipari csarnok, amely a települési önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség országos szinten is mintaértékű együttműködése nyomán valósult meg. A 800 négyzetméteres, zéró károsanyag kibocsátással működő csarnok átadójára kedden került sor Ballószögön.  

2024. 05. 08.

Kömpöc, Nemesnádudvar, 1+

2024. 05. 06.

A településfejlesztés aranykora

Az elmúlt években 117 milliárd forint fejlesztési támogatás hasznosult Bács-Kiskunban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának koordinálásával minden településre jutott pályázati forrás. 

2024. 05. 06.

[ Kömpöc , Nemesnádudvar , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO