Szakmáron február 19 –én, szombaton rendezték meg a VII. Kistérségi Borversenyt. Az eredményhirdetés előtt mintegy 40 bormintát kóstoltak és minősítettek a zsűri tagjai, majd a pontszámok összesítése után fehér-, rozé- és vörösbor kategóriában hirdették ki a legkiválóbb nedűk rangsorát. A versenyről, annak eredményeiről Marosvári Gábor főszervező tájékoztatta szerkesztőségünket.
„2015-re datálódik az első borversenyünk, hagyományteremtő szándékkal harmadmagammal ekkor kezdtük el a helyi borverseny szervezését. Mindenki lelkesen fogadta a kezdeményezést, mint mondták, végre a faluban is történik valami olyan, ami más településeken már bevett gyakorlat. Először a barátok, ismerősök hozták a mintákat, a szokásosnál is gondosabban készítették a versenybe benevezni kívánt borokat. Ugyan az első verseny egy kicsit gyengébbre sikerült, de aztán minden ment olajozottan. Szakmáron a régi szokásokhoz híven fahordókban érlelték a borokat, kicsit már idejét múlt technológiával - ha lehet így mondani. Nosztalgikus ízek jöttek elő, olyanok, mint amilyeneket a nagypapák hordóiból kinyert borok hordoztak. Ez mára hál’ Istennek megváltozott, így évről évre szebb, „kerekebb”, egészségesebb, jobb minőségű borokat készítenek a helyi és a környékbeli amatőr borászok” - mondta Marosvári Gábor.
Hozzátette:
„A helybeli gazdák mellett évről-évre Homokmégyről, Öregcsertőről, Kalocsáról, Dunapatajról, Hartáról érkeznek a házi bor készítésével foglalkozó borászok és boraik. Idén különösen nagyon szép borokat tettek elénk a gazdák, akik mind ízben, mind zamatvilágban telt, szép borokat neveztek a versenyre. A borok gyümölcsösek, frissek, csak pozitív dolgokat tudok mondani”- hangsúlyozta Marosvári Gábor, aki szólt arról is, hogy a bevett gyakorlat mintájára a szakmai és társadalmi zsűri együtt értékeli a borokat, hogy aztán az összesített pontszám alapján bronz, ezüst és arany minősítést kapjanak a legjobbak.
Kovács Róbert zsűritag rövid összefoglalója szerint
idén olyan 2021-es évjáratú fehérborokat kóstoltak, amelyek egy nagyon nehéz és komplikált évben születtek, főként a nyári meleg miatt. Tavaly szinte felcserélődtek az évszakok, emiatt is nagyon nehezen indult a vegetáció. Aztán kaptunk egy olyan nyarat, amilyen nem volt az elmúlt húsz évben. Elégtek a savak, így „munkás” borokat lehetett készíteni”
A borász az eredményekről szólva elmondta:
Fehérbor kategóriában Tamás Botond, rozébor kategóriában Gotschall Zoltán, vörösbor kategóriában Döbrentei Sándor bora kapta a legmagasabb pontszámot, így az ezzel járó arany minősítést. Azonban a kevésbé elismert borok készítői sem búslakodtak, a szakmári VII. Kistérségi Borverseny közös vacsorával, nótázással, baráti beszélgetésekkel, a borkészítés fortélyainak egymás közötti megosztásával zárult.
Fotó forrás: Facebook/Tamás Szilvia
Dunavecse
2024. 03. 28.
2024. 03. 28.
[ Dunavecse ]
Foktő
2024. 03. 27.
2024. 03. 27.
[ Foktő ]
2024. 03. 21.
2024. 03. 21.
2024. 03. 20.
2024. 03. 20.
Kunpeszér
2024. 03. 19.
2024. 03. 19.
[ Kunpeszér ]
2024. 03. 18.
2024. 03. 18.