Vérpezsdítő citerakoncert és népdalest a Kortárs Művészeti Klubban Kalocsán

A 2015-ben megalakult Bócsai Boróka Citerazenekar Egyesület célja a fiatalság zenei nevelése

Aki Kalocsán a népzenei programot választotta az április 8-án, péntek délután megtartott rendezvények közül, mondhatni, igencsak jól járt. Egy lendületes, energikus citerazenekar érkezett a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubba. A Kárász István vezette Bócsai Boróka Citerazenekar meghívására már régóta készült a Klub, és végre a múlt héten lehetőség adódott arra, hogy a kalocsaiak is élőben hallhassák a citerások virtuóz játékát.
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub részéről Hontváriné Arth Julianna mondott rövid bevezetőt. Ezt követően rögtön bele is csaptak a muzsikusok a dalaikba, és felcsendültek kalocsai, kalotaszegi, szilágysági dallamok.
A kilenctagú Bócsai Boróka Citerazenekarból Kalocsára csak hatan jöttek, név szerint: Török Adrienn, Font Sándorné Erzsébet, Schütz Nikolett, Vincze Kristóf, Kovács Illés és Kárász István, az együttes vezetője 
A 2015-ben megalakult Bócsai Boróka Citerazenekar Egyesület célja a fiatalság zenei nevelése, a népzenei hagyományok ápolása, azok szélesebb körű megismertetése, a térség kulturális életének színesítése. Az Egyesület tevékenységei közé tartozik, a népzene minél szélesebb körben való megismertetése, a citerazene és a népdal népszerűsítése országosan és a határokon túl.
Többen ismerősek Kalocsán, van, aki ide is járt iskolába közülük, így azért is szívesen jöttek a városba.
Az est második részében a Vén Ferencné által vezetett Mezei Virágok Népdalkör énekelte dalait, a program végén pedig közös éneklésre is sor került. 
A Mezei Virágok Népdalkört biztos sokan ismerik olyanok is, akik nem tudtak eljönni, ám nem árt, ha felidézzük, hogy kik is ők és mire vállalkoztak. A Mezei Virágok Népdalkör a magyar nép, ezen belül Kalocsa és térsége népdalkincsének megőrzésére szerveződött civil közösség.

Tagjai a népi iparművészet, nevezetesen az írás-tervezés, gépi hímzés, pingálás, tojásfestés és karcolás, porcelánfestés jeles képviselői, a népművészet kedvelői, többségében nyugdíjasok.

Megalakulásuk éve: 2006. Első karvezetőjük Bencze Károlyné volt.

A Népdalkör tagjai önként vállalt feladatuknak tekintik a csoport színvonalas működését, a népművészet szellemiségének megőrzését.

A Népdalkör fellépést vállal országos és városi kulturális eseményeken, ünnepi rendezvényeken, megemlékezéseken, Dalkörök találkozóin.

Örömmel énekelnek mindenhol, ahová csak hívják őket. Mint ahogy a Kortárs Művészeti Klubban is. Köszönet érte! 
 

További híreink

Drágszél

2024. 04. 22.

Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Drágszél Község Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00007). A projekt keretében 49,63 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a település művelődési házának energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 22.

[ Drágszél ]

2024. 04. 22.

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján. A mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget. 

2024. 04. 22.

Császártöltés, Érsekcsanád, 4+

2024. 04. 22.

Evezővel Bács-Kiskunban

Folytatódik a vármegye aktívturisztikai fejlesztése: a Vajas-fok és a Duna-völgyi-főcsatorna többnapos vízitúrákra is alkalmassá válik a jövőben.

2024. 04. 22.

[ Császártöltés , Érsekcsanád , Hajós , Kalocsa , Nemesnádudvar , Sükösd ]

2024. 04. 22.

A Kádár-kockák megmentése

Magyarország településein még ma is több mint 800 ezer Kádár-kocka áll.

2024. 04. 22.

2024. 04. 22.

Athénig ér majd a gyorsvasút

Budapestről 13 óra alatt lehet majd vonattal eljutni Athénig, miután Görögország is csatlakozik ahhoz a projekthez, amelyiknek keretében megújul a Budapest–Belgrád-vasútvonal.

2024. 04. 22.

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

Design by WEBORIGO