ÚJDONSÁGOKKAL VÁRJA IDÉN AZ UTAZÓKAT BÁCS-KISKUN MEGYE

A sok látnivalónak, programlehetőségnek és a 2020-as fejlesztéseknek köszönhetően Bács-Kiskun megye idén még vonzóbb a turisták számára

A két folyó közét választó utazók Kiskunhalason, Hajóson, Tiszakécskén, Lakitelken és Bugacon is számos újdonsággal találkozhatnak. A borturizmus mellett Bács-Kiskun új „zászlóshajója” az egészségturizmus, amely a kiváló minőségű termálvíz és az aktív kikapcsolódási lehetőségek miatt egyre fontosabb szerepet tölt be a megye életében.

HUNGARIKUM LIGET 25 HEKTÁRON

Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb turisztikai fejlesztése jelenleg Lakitelken zajlik. Huszonöt hektáros területen épül a Lakiteleki Népfőiskola területén található Hungarikum Liget, amelynek már most számos eleme átadásra került és nyitva áll a nagyközönség előtt.

Például elkészült már a Kincsem fogadó, a Kincsem Lovarda, a Borkatedrális, valamint a Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő. A lovardát a Nimród Szabadidő- és Tájpark veszi körül, ahol többek között egy zenepavilon is épült. A parkban egy olyan tanösvényt is kialakítottak, amely az Alföldre jellemző állat- és növényvilágot mutatja be. A park különlegessége a footgolf-pálya, amely Európában is egyedülálló. Ez a sportág alig tíz esztendős, de bővülő népszerűségnek örvend hazánkban is. A magyar csapat világbajnokságot is nyert.

A Hungarikum Liget tervezésekor arra törekedtek, hogy egymáshoz illeszkedjen minden olyan terület, amelyek a turisztikai kívánságokat, a pihenést és az egészségmegőrzést szolgálják. A feltárt gyógyvízre épül a fedett gyógyfürdő, gyógyászattal és a négycsillagos Hungarikum Szállodával, melynek sajátossága, hogy mindegyik szoba egy-egy hungarikumról lesz elnevezve. A szobában pedig megismerhetik majd a vendégek a névadó hungarikumot is. A szálloda szomszédságában épül majd a Hungarikum Élményház, Kincstár, ahol interaktív kiállítás formájában mutatjuk be a magyar értékeket. Itt helyet kap egy kis Csillagda is. Önfenntartásra törekszenek, ezért helyben találhatóak üvegházak és egy Zöldségfeldolgozó is, az itt termelt növényeket eladják, de ezek kerülnek az éttermek konyháira is.

Négycsillagos, háromcsillagos, kétcsillagos szálloda, jurtatábor és kemping is fogadja majd 2023-tól a vendégeket Lakitelken.

A TÓ, A FAGYI ÉS A BOR VÁROSA: SOLTVADKERT

Soltvadkert ékessége, a gyönyörű Vadkerti-tó 2020-ban jelentősen megújult. Júniusban új fogadóépületet adtak át, amelyben baba-mama szobával, orvosi szobával, értékmegőrzővel és vendéglátó egységgel várják a vendégeket. A tó körül új pihenőhelyeket és modern vizesblokkot is elhelyeztek.

A hetvenhektárnyi, fürdésre kiválóan alkalmas tóhoz part menti sekély vize miatt sokan járnak kisgyerekekkel, de az úszók is kedvelik, hiszen nem kell messzire begyalogolniuk, amíg mély vizet találnak. A part egyik oldala nádas: ez a horgászok és a nyugalmat kedvelők világa. A tópart ellátottsága jó: élelmiszerbolt, büfék, sörkertek, ajándék- és játékbolt, valamint étterem várja a vendégeket a szezonban. A fürdőzők és a gyerekek szórakoztatására vízibiciklikölcsönző, strandkézilabdára és futballozásra alkalmas tér, vidámpark, és óriáscsúszda áll rendelkezésre. A legtöbb hétvégére sportprogramokat szerveznek, kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség. Közvetlenül a parton helyezkedik el a 2019-ben felújított Fekete Villa Panzió, amelynek minden szobája a Vadkerti-tóra néz.

A tótól igazán nem kell messzire menni, hogy Magyarország egyik legjobb cukrászdájának kínálatával megismerkedhessünk, hiszen Soltvadkerten működik a külföldön is méltán népszerű Szent Korona Cukrászda. A kultikus hely 1971-ben fogadta az első vendégeit, majd 2005-ben megkapta az „Év Cukrászdája” címet. A Szervánszky László cukrászmester nevéhez köthető cukrászdát ma már gyermekei: fia, lánya és családtagjaik vezetik. A Koronában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra: 2020-ban már több mint tíz halmozottan mentes termék érhető el a kínálatban a fagyiktól a süteményekig. Hétvégente vegán pohárkérmekkel, szénhidrátcsökkentett kenyérből készült szendvicsekkel és gluténmentes pogácsával várják a vendégeket.

Soltvadkert és a Kunsági borvidék legújabb látványpincészete a 2013-ban indult Lantos Borház, ahol birtoklátogatással, pincesétával egybekötött borkóstoló program várja a vendégeket. A pincében ropogós-üde reduktív fehér borok, rozék és gyöngyözőborok mellett tüzes-testes vörösborokat is megkóstolhatunk. A családbarát hely gyermekjátszóval kedveskedik a kisgyermekekkel érkezőknek. Igény szerint a család szőlőbirtokai lovas kocsival, sárkányrepülővel, vagy akár off-road járművekkel is megtekinthetőek.

ÚJDONSÁGOK A TISZAKÉCSKEI FÜRDŐKOMPLEXUMBAN

A napfény és vizek városaként is emlegetett Tiszakécske ideális helyszín mindazoknak, akik szeretik a természetet, szeretnek aktívan pihenni és mindezt távol a nagyvárosok zsúfolt utcáitól és zajától. Ha ide érkezik az ember mindenképp érdemes túracipőt hozni magával, kerékpárra pattanni vagy nordic walking botokat bérelni és útnak indulni. Egy távcső is igazán jól jöhet, ha szeretnének kedves, vadon élő állatokat meglesni.

A Tisza partján található a több mint harminchat éve családi vállalkozásként működő Barack Thermal Resort. Az elmúlt évtizedekben folyamatos fejlesztéseivel és határtalan vendégszeretetével írta be magát az itt nyaralók emlékezetébe. A fürdőkomplexumban minden a kényelemről és minőségi kikapcsolódásról szól, miközben többféle wellness és gyógy szolgáltatások, valamint szálláslehetőségek közül is választhatunk.

2020 júliusában látványos csúszdaparkkal bővül a Barack Thermal Resort kínálata. Az ötemeletes pályakínálatban mindenki megtalálja a kedvére valót. Az anaconda csúszdát kezdők is bátran használhatják. A kétpályás, nyitott szerkezetű „versenycsúszda” időmérővel van felszerelve, ideális választás a családi csúszdaversenyekhez. A kamikaze csúszda a száguldás szerelmeseit ejtheti rabul, szinte szabadesés-élményt nyújt az akár 60- 70 km/órás lecsúszási sebességnek köszönhetően. Magyarországon egyedülálló élményelem a két kedvelt csúszdatípus egyedi ötvözete: a rafting és inga csúszda, amin csúszógumival suhanhatunk végig.

ÚJ PANORÁMATORONYBÓL GYÖNYÖRKÖDHETÜNK KISKUNHALASBAN

Július elején nyílt meg Kiskunhalas legújabb turisztikai attrakciója, a városháza tornyában kialakított Panorámatorony. A 38 méter magas új kilátóból nem csak gyönyörű kilátás nyílik a városra, hanem interaktív elemeivel és várostörténeti kiállításával tartalmas elfoglaltságot is nyújt a vendégeknek.

A toronyban találkozik a múlt és a jelen, hiszen meghagyták az építmény eredeti lépcsőinek a többségét, de modern elemek is helyet kaptak benne. Aki kíváncsi madártávlatból Kiskunhalasra, annak érdemes lesz vállalni a lépcsőzést, hiszen a magasból jól lehet látni a város jellegzetes épületeit és egyedülállóan zöld lombos alföldi városképét.

Ha Kiskunhalasra gondolunk, akkor természetesen a Halasi Csipke sem maradhat ki. A város egyik legnevezetesebb látnivalója a Csipkeház, amelyet kifejezetten a csipkevarrók munkahelyeként emeltek, s hogy őrizzék a világhírű halasi csipke mintakincsét, terveit, hagyományait. Jelenleg színvonalas kiállításon csodálhatjuk meg a leheletfinom mesterműveket, megnézhetjük a csipkevarrás folyamatát és vásárolhatunk is az egyedi alkotásokból.

A város gyógyvízzel és arra települt fürdővel rendelkezik, ami már most is nagyon népszerű a helyiek és az utazók körében egyaránt. A fürdő mellett található a helyi kórház és a Csetényi Park is, amellyel komoly tervei vannak a városvezetésnek. A kórház és a termálfürdő földrajzi közelségének kézenfekvő és előremutató kiaknázását jelenti egy komplex Termál Fürdő- és Rehabilitációs Központ, illetve Gerontológiai Központ létrehozása, több kulturális- és sportfunkcióval összekötve. A manapság egyre népszerűbb slow turizmus első lépcsője lesz a 2021 nyarán már látogatható Csetényi Park, pihenő és szórakoztató komplexum.

ÚJ LÁTOGATÓKÖZPONT NYÍLT A HAJÓSI PINCEFALUBAN

Hajóson található Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja. Az 1300 présházból álló romantikus falucska legrégebbi épülete 1840-ban épült. Legújabb büszkesége pedig az idén januárban nyitott Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont egy szépen felújított uradalmi épület, a hajósi pincefalu közepén. Sokkal több, mint egy egyszerű információs pont: élményközpont, közösségi tér, Hajós-Pincefalu kapuja, ahonnan érdemes elindulni, és ahová jólesik megérkezni. Célja, hogy az ideérkezők a helyi borok megkóstolásán túl, és a gasztronómiai élvezetek mellett a borvidék múltjával és jelenével, évszázados szőlészeti-borászati kultúrájával is találkozzanak.

A kiállítótérben a Hajós-Baja borvidék borai mellett a térség turisztikai vonzerejét képező épített örökség és a természeti értékek is láthatók. A látogatóközpont munkatársai készséggel adnak információt a turistáknak a hajósi borokról és pincészetekről, a térség rendezvényeiről, szálláshelyeiről és egyéb szolgáltatásairól, látnivalóiról. Emellett a pincefaluban egyetlen helyként kínálja az összes helyi borász borait pinceáron.

Ha már Hajóson járunk, nem érdemes kihagyni Bács-Kiskun megye legöregebb világi emlékmű épületét, a barokk érseki kastélyt, melyet 1739-ben építtetett a kalocsai érsek. Az eredeti szépségében helyreállított kastélyban érdemes megnézni a díszlépcsőházat, és az alsó rózsás Sala terrana termet is. A felső díszterembe Mária Terézia családjának festményei láthatók. A berendezett enteriőrökben az érseki rezidencia mindennapjait idézik meg. A kertet is rendbe hozták, kellemes pihenés a szép sétányok és a látványos dísz kutak közötti séta.

A barokk érseki kastéllyal szemben található a hajósi római katolikus templom, melynek fő ékessége a feltehetően Michael Erhart ulmi mester műhelyéből származó késő gótikus Szűz Mária kegyszobor. Az óhazában nagy tisztelettel övezett szobor az utolsó betelepültekkel, elsősorban Anna Maria Hall asszonnyal érkezett, „kísérve” népét az új hazába. A csodatevő szobornak több lelki és testi gyógyulást is tulajdonítanak a legendák.

Forrás: https://szeretunkutazni.hu/

További híreink

2024. 03. 18.

Több volt a vendég

Tavalyelőtthöz képest 2023-ban nőtt a Bács- Kiskun kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. Kecskemét vitte a prímet, de Kiskunmajsa, Tiszakécske és Kiskőrös sem panaszkodhat.

2024. 03. 18.

Kiskőrös

2024. 03. 15.

Kiskőrös díszpolgára lett Rideg László

A köz érdekében évtizedeken át végzett munkáját elismerve Kiskőrös városa díszpolgári kitüntetést adományozott Rideg Lászlónak, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnökének. 

2024. 03. 15.

[ Kiskőrös ]

2024. 03. 14.

Választási tudnivalók

2024. június 9-én vasárnap közös eljárásban választjuk meg az Európai Parlament tagjait, a helyi (azaz települési és vármegyei) önkormányzati képviselőket és polgármestereket, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselőket. 

2024. 03. 14.

Nyárlőrinc

2024. 03. 13.

Sétáljon velünk! Nyárlőrincen folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon.

2024. 03. 13.

[ Nyárlőrinc ]

2024. 03. 13.

Értesítés a Területi Választási Bizottság ülése elhalasztásáról, és a soron következő ülés időpontjáról

A Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság 2024. március 14-én 17 órára meghirdetett ülése betegség miatt elmarad. A nemzetiségi jelölő szervezet nyilvántartásba vételéről 2024. március 18-án dönt a Bizottság. Az ülés a Megyeháza félemelet 1. tárgyalójában 15 órakor kezdődik. 

2024. 03. 13.

2024. 03. 12.

A Kunsági Borvidék is versenyben van, Frittmann János a legjobbak között

Nyilvánosságra hozták az idei 50-es listát, közülük kerül ki majd a végső győztes. 2024. március 1-jén zajlott a Borkonferencia. Hagyományosan ezen az eseményen hirdették ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát. Itt ismerhettük meg tehát a BORÁSZOK BORÁSZA díj idei jelöltjeit!  

2024. 03. 12.

Design by WEBORIGO