Újabb mérföldkőhöz ért a Paks II. Atomerőmű

közügyek
beruházás és térségfejlesztés

A Paks II. Atomerőmű két új blokkjának építési területét körülvevő 47, a Duna jobb és bal partján lévő település polgármestere, az érintett két országgyűlési képviselő, Font Sándor és Potápi Árpád vett részt azon a tájékoztatón, amelyet Süli János, a Paks Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter és a Paks II. Zrt. vezetése június 30-án, kedden tartott a paksi Erzsébet Nagyszállóban. Süli János elsőként a térség polgármestereinek, majd a sajtó munkatársainak számolt be a megaberuházás létesítési engedély kérelmének ütemterv szerinti benyújtásáról, amely újabb, az eddigi talán legfontosabb mérföldkő a megvalósítás folyamatában. Az eseményen  a térségfejlesztési feladatok fontosságáról is szó esett.

– A ma beadott dokumentáció azt támasztja alá, hogy a Paksra tervezett blokkok minden tekintetben megfelelnek a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek – emelte ki a polgármestereknek szóló tájékoztatásában Süli János miniszter. A részleteket illetően azt mondta, a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200 blokk egy továbbfejlesztett harmadik generációs blokktípus, melynek tervezésekor a biztonságnövelés hangsúlyos szerepet kapott.

AKTÍV, ENERGIABETÁPLÁLÁST IGÉNYLŐ, VALAMINT PASSZÍV, FUNKCIÓJUKAT ENERGIABETÁPLÁLÁS ÉS EMBERI KÖZREMŰKÖDÉS NÉLKÜL ELLÁTNI KÉPES BIZTONSÁGI RENDSZEREK GARANTÁLJÁK A BIZTONSÁGOT.

Több olyan műszaki megoldást alkalmaznak, ami szintén újdonság a nyomottvizes technológiájú blokkoknál. Ilyen például az utasszállító repülőgép rázuhanásának is ellenálló kettősfalú konténment, az olvadékcsapda, valamint a hidrogénkezelésre szolgáló rekombinátorok.

A MINISZTER HOZZÁTETTE: A PAKS II. ZRT. ÖSSZETETT, 283 EZER OLDALNYI DOKUMENTÁCIÓT NYÚJTOTT BE AZ ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATALHOZ.

Az iratokat elektronikus úton kapta meg a hatóság. A terjedelmet érzékeltetve elmondta,

 HAGYOMÁNYOSAN, GYŰRŰS DOSSZIÉKBA RENDEZTÉK VOLNA, AZOK EGYMÁSRA PAKOLVA MAGASABBAK LETTEK VOLNA EGY TÍZEMELETES HÁZNÁL, EGYMÁS MELLÉ FEKTETVE PEDIG 42 KOSÁRLABDAPÁLYÁT FEDNÉNEK BE. 

A térség polgármesterei arról is tájékoztatást kaptak, hogy az ellenőrzésre a hatóságnak 12 hónap áll rendelkezésére, amit 3 hónappal meghosszabbíthat. Az OAH a bírálatba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen keresztül nemzetközi szakértőket is bevon. – Ez idő alatt változatlanul intenzív lesz a kapcsolattartás az Országos Atomenergia Hivatallal, a hatóság az értékelés során további adatokat, információt kérhet a projektcégtől – fűzte hozzá a miniszter.

Süli János kitért arra is, hogy folyamatos a munka a felvonulási területen:

ELKÉSZÜLT A TRANSZFORMÁTORÁLLOMÁS, SZERKEZETKÉSZ A MEGRENDELŐ ÉS A FŐVÁLLALKOZÓ SZÁMÁRA KÉSZÜLŐ KÉT IRODAHÁZ, ILLETVE A SZÁZFŐS KONYHA ÉS ÉTKEZŐ. HAMAROSAN KEZDŐDIK AZ ERŐMŰ-BERUHÁZÁSI KÖZPONT KIVITELEZÉSE IS AZ ÚJ BLOKKOK HELYSZÍNÉNEK KÖZVETLEN SZOMSZÉDSÁGÁBAN.

Mindemellett jól halad az a területelőkészítési munka, amelynek zárásaként az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. átadja az új blokkok területét a projektcég számára.

Süli János emlékeztetett rá, hogy

 

 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG DÖNTÉSE ALAPJÁN A LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELEM BENYÚJTÁSÁT KÖVETŐEN HÁROM HÓNAPPAL LEHET KÉRELMEZNI A FÖLDMUNKÁK ELKEZDÉSÉT.

A földmunkák tehát 2021 elején kezdődhetnek, a létesítést megelőző terület-előkészítésre vonatkozó engedély megszerzése után. A főépület építéséhez a társaság az engedélyt várhatóan 2021 őszén kapja meg, a létesítési munkák ezt követően indulhatnak.

– A KÉT ÚJ BLOKK MEGÉPÍTÉSE KOMOLY LEHETŐSÉG A TÉRSÉG SZÁMÁRA, RENGETEG KAPCSOLÓDÓ BERUHÁZÁSRA KERÜL SOR: UTAKAT, LAKÁSOKAT, ÜZEMCSARNOKOKAT KELL ÉPÍTENI, FEJLESZTÉSEKET VALÓSÍTUNK MEG AZ EGÉSZSÉGÜGY, AZ OKTATÁS ÉS SZÁMOS MÁS SZOLGÁLTATÁSI TERÜLETEN.

A BERUHÁZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓAN EGY KOMPLEX, ÖSSZEHANGOLT TÉRSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAMOT VALÓSÍTUNK MEG A TÉRSÉG FELZÁRKÓZTATÁSA ÉRDEKÉBEN – húzta alá Süli János.

Az ülésen Mittler István kommunikációs igazgató bejelentette:

HAMAROSAN FÓRUMSOROZAT KERETÉBEN FELKERESIK A KÖRNYÉK TELEPÜLÉSEIT, HOGY AZ OTT ÉLŐK ELSŐ KÉZBŐL ÉRTESÜLHESSENEK A PROJEKTRŐL. UGYANEZZEL A CÉLLAL A PROJEKTRŐL ÉS A LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELEMRŐL SZÓLÓ TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYT IS ELJUTTATNAK A KÖZEL ÖTVEN TELEPÜLÉS MINDEN HÁZTARTÁSÁBA.

A lakossági tájékoztató, valamint a létesítésiengedély-kérelem közérthető összefoglalójának elektronikus változata elérhető a Paks II. Zrt. honlapján – hívta fel a figyelmet Mittler István.

A sajtó képviselőinek kizárásával folytatott polgármesteri tájékoztató kérdések megválaszolásával zárult, majd a miniszter a polgármesterek számára szervezett fórumon elmondottak lényegét a sajtó képviselői számára is összefoglalta.

Újságíró kérdésre válaszolva Süli János elmondta:a hatóságnak 12+3 hónap áll rendelkezésére a kérelem elbírására. Ennek megfelelően

A MEGVALÓSÍTÁS VÁRHATÓAN 2021. SZEPTEMBERÉBEN INDULHAT.

Valószínű, hogy a hatóság a rendelkezési álló teljes időkeretet kihasználja, mert a bírálatba nemzetközi szakértőket is bevonnak.  Ez is garancia arra, hogy a blokkokat világszínvonalon fogjuk megépíteni – jelentette ki a miniszter.

Süli János emlékeztetett, hogy a felvonulási területen jelenleg is folynak építkezések.

Hozzátette: a térségfejlesztési munkák ezzel párhuzamosan zajlanak. Abban bízik, hogy a létesítési engedély kérelem benyújtásának híre és a Duna-híd építése az alvállalkozói kört is jobban megmozgatja.
Ők is jobban elhiszik, hogy a Paks II. megépítéséből lesz valami, és így például a lakásépítések területén nem csak állami, hanem a magántőke is megjelenik majd.

A MINISZTER LESZÖGEZTE: A JELENLEGI ÜTEMTERV SZERINT A PAKS II. ATOMERŐMŰ KERESKEDELMI ÜZEMBEN 2029-2030-BAN MŰKÖDIK MAJD, A REAKTOROKAT EKKOR ADJÁK ÁT 60 ÉV ÜZEMELÉSRE.

Amennyiben esetleg sikerül gyorsítani az építkezést, az csak a biztonsági előírások maradéktalan teljesítése mellett lehetséges.

Süli János újabb újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a beruházás költségei már csak azért is a tervezett szinten kell hogy maradjanak, mert a megvalósítás fix áras. A brüsszeli bizottságtól úgy kapták meg a támogatást, hogy az 12,5 milliárd euró, azaz 4000 milliárd forint lehet. Az ettől való bármilyen eltéréshez bizottsági hozzájárulásra van szükség. Minden számítás, közte a megtérülés is ezen a fix áron alapul. Ez a beruházási összeg 7,35 profitot eredményez az erőmű teljes időtartama alatt – jelentette ki Süli János a sajtótájékoztatón.

További híreink

Nemesnádudvar

2024. 04. 17.

Értéket őriznek és mentenek

Ha valaki végigsétál Nemesnádudvar szemnek is tetszetős főutcáján, első látásra nem hiszi, hogy három évszázadnyi történelem veszi körül. Mint ahogyan sok környékbeli település esetében, itt is az 1700-as évek határozták meg Nádudvar jö­vőjét annak ellenére, hogy már a honfoglaló ma­gyarok 

2024. 04. 17.

[ Nemesnádudvar ]

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Kiskunmajsa

2024. 04. 11.

Folytatódnak a fejlesztések Bács-Kiskunban 

Csaknem félszáz fejlesztési beruházás támogatói szerződését írták alá 12 milliárd forint értékben csütörtökön Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumának keretében. Az eseményen elhangzott: a napokban döntés született arról, hogy újabb 8,5 milliárd forint pályázati forrás érkezik a vármegyébe. 

2024. 04. 11.

[ Kiskunmajsa ]

Design by WEBORIGO